[јако, ако мислим оно што је он мислио ја бих написао " тражи да ти завршну обраду одраде брушењем"
Мада не видим сврху брушења ако стругар ваља - само више посла и већа цена а безначајна добит.
Pazi, da bi se obradlo navojno vreteno (mislim na kuglično) postoje dva načina.
1. raskali se kraj vretena koji je potrebno obraditi, obradi se i ponovo se okali, uz zayebanciju oko očuvanja osnosti kraja.
2. brusi se kraj vretena (u strugu, podrazumeva se) da se ukloni deo koji je tako dobro okaljen da mu strugarski noževi ne mogu ništa i hoće da puknu k'o staklo
Ovo je iz ličnog iskustva. Na mašini koju koristim kod prijatelja, vlasnika iste, došlo je do pucanja vretena na Z osi. Novi komad vretena nabavljen u Lagertonu, drugi prijatelj, inače profa na Mašinskom fakultetu je taj komad odneo kod nekog superultramegagiga strugara koji ima superultramegagiga noževe (info koju sam dobio "keramičke"), sutradan stiže "tužna vest": puko nož

.
Zatim sam odneo u jednu alatnicu, za koju znam šta ima od mašina i za 2 dana perfektno obrađene krajeve novog vretena.
Ko prati raznorazne forume vezane za DIY i komercijalne CNC mašine, verovatno da je primetio da se krajevi navojnih vretena obrađuju brušenjem, barem u početku, dok se ne ukloni "cementirani" sloj po kome "trče" kuglice.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.