Rucna glodalica, dubina reza
Rucna glodalica, dubina reza
Imam električne ručne glodalice SKIL 1840 i COLOSSUS 8798. Kod obe ne mogu postiči da čelo stezne navrtke pređe (u krajnjem položaju) površinu stope glodalice, već mu fali oko 5 do 8 mm. To znači da ne mogu iskoristiti punu radnu dužinu glodala. Na pr. trebao sam uraditi preklopni spoj kod OSB ploča debljine 15 mm i jedva sam postigao potrebnu dubinu glodalja preklopa od 7,5 mm (vodeći računa da "vrat" glodala bude min 2/3 dužine u steznoj čauri). Isprobavao sam druge glodalice u trgovini (EINHEI, VILAGER,...) i stanje je slićno.Naišao sam na jednu glodalicu kineske proizvodnje (nisam joj zapisao oznaku) gde je čelo stezne čauremoglo da se podesi da bude iznad stope glodalice. Na forumima nisam naišao da je neko pisao o toj problematici. Pa kako koristite glodalice? Molim za mišljenje. Inače imam nameru da prepravljam glodalice skraćivanjem stubova-vođica.
*** mbole ***
promenjen naslov teme
*** mbole ***
promenjen naslov teme
Last edited by mbole on 22 Feb 2014 21:48, edited 1 time in total.
Sto bi rekli: it's not a bug it's a feature 
Generalno gledano i nije pozeljno da caura moze da prodje ispod stope. Zasto? Bezbednost.
Kada caura izadje ispod niovoa stope, a glodalo je precnika manjeg od matice stezne caure, matica ce poceti da "drlja" po materijalu, iz cega svasta moze da se izrodi.
Resenje tvog problema je u nabavci duzih glodala.

Generalno gledano i nije pozeljno da caura moze da prodje ispod stope. Zasto? Bezbednost.
Kada caura izadje ispod niovoa stope, a glodalo je precnika manjeg od matice stezne caure, matica ce poceti da "drlja" po materijalu, iz cega svasta moze da se izrodi.
Resenje tvog problema je u nabavci duzih glodala.
Negde sam pročitao (ne sećam se gde, možda i ovde) da je dovoljno da glodalo udje 1 cm u čauru, ja sam to probao i sasvim je ok; na svim glodalima sam marekorm obeležio liniju 1 cm ukrug tako da ne moram da merim svaki put.
Pozdrav.
Sinisha
Il’ što bi rekli u jednoj pesmi "Nije greška već namera".Sto bi rekli: it's not a bug it's a feature
Pozdrav.
Sinisha
Kod glodalice COLOSSUS je čelo stezne čaure 12 mmi spod stope glodalice. Po preporuci proizvođaća glodalica (recimo SKIL) "vrat" glodala iz sigurnosnih razloga mora biti 2/3 u steznoj čauri. Iz kataloga glodala BOSCH, to je označeno crtom. E sad ja nisam uspeo pronaći glodala s dužim "vratom". Čak uz glodalicu SKIL ide i neko glodalo (standardno) koje praktično ne mogu da iskoristim. A to da če čelo stezne navrtke da "češe " po predmetu obrade ako bi ona mogla da izađe preko stope glodalice nije potpuno tačno jer se dubina glodanja podešava pre početka rada pa treba povesti računa o tome.
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
pozdrav
mozda da narucis da ti se napravi to sto ti treba ... ili da pogledas kod Sase i Olge ja sam kod njih nalazio raznih specificnih glodala - sa duzim vratovima, secivima itd ...
mozda da narucis da ti se napravi to sto ti treba ... ili da pogledas kod Sase i Olge ja sam kod njih nalazio raznih specificnih glodala - sa duzim vratovima, secivima itd ...
Last edited by mrdjenovac on 23 Feb 2014 10:03, edited 1 time in total.
Ne mora vrat da bude duzi.
Tebi je bitna kompletna duzina glodala. Dal je duze secivo ili vrat, sve jedno je.
Tih 12 mm je bas mnogo. Ovih 5 kod skila je prihvatljivo.
Pada mi na pamet jos nesto. U zavisnosti od toga kako je napravljen revolver granicnika dubine (ona tri stubica na gornjoj povrsini stope sto mogu da se okrecu, i obicno imaju neki stel sraf), nekada treba najnizu poziciju podesiti da bude jos nize, to jest zavrnuti stel sraf, ili cak postaviti revolver tako da sipka granicnika ide izmedju stubica.
Ne mogu na slikama sa neta da vidim kako je to izvedeno na colosusu.
Tebi je bitna kompletna duzina glodala. Dal je duze secivo ili vrat, sve jedno je.
Tih 12 mm je bas mnogo. Ovih 5 kod skila je prihvatljivo.
Pada mi na pamet jos nesto. U zavisnosti od toga kako je napravljen revolver granicnika dubine (ona tri stubica na gornjoj povrsini stope sto mogu da se okrecu, i obicno imaju neki stel sraf), nekada treba najnizu poziciju podesiti da bude jos nize, to jest zavrnuti stel sraf, ili cak postaviti revolver tako da sipka granicnika ide izmedju stubica.
Ne mogu na slikama sa neta da vidim kako je to izvedeno na colosusu.
Hvala na odazivu i datim mišljenjima. Ne bi više razglabao o ovoj temi. Naime, kod glodalice COLOSSUS CSS8798 skratio sam vođice za oko 12 mm i izbacio rebrastu plastičnu zaštitu (smetala je da se glodalica postavi u najniži položaj) dok kod glodalice SKIL 1840 to nije moguće. Ostaje mi mogućnost da glodalicu COLOSSUS koristim za ručno glodanje, a kod SKIL glodalice da izbacim vođice i stopu glodalice i da je iskoristim za stonu glodalicu. Ipak iznenađen sam da na raznim forumima nisam naišao da neko piše o tom problemu, a najviše me čude proizvođači glodalica.
I ja sam nov u ovom zanatu, i mene je iznenadilo isto što i tebe, pomišljao sam takodje da skratim vodjice, ali sam prihvatio to tako kako jeste. Glodalica koju imam ima hod od 55mm, ali nema šanse da se toliko dobije sa glodalima koje imam. Navikao sam se na to, šta ću.trailozo wrote:Ipak iznenađen sam da na raznim forumima nisam naišao da neko piše o tom problemu, a najviše me čude proizvođači glodalica.
Pozdrav.
Sinisha