ucim malo o stolariji, kupio sam prosle godine jedan malii abrihter sa cirkularom i bor futerom... rucno je pravljen ima severov motor od (mislim) 3.5 kw, sirina abrihtera je oko 20cm, cirkular koji je montiran sam malo modifikovao pa mogu da se stavljaju nekakva fazonska glodala za zljebove, kako ucim tako vidim potrebu za sve vise modifikacija.... malo ucim - malo se mucim i tako

pisem jer bih bih da se obratim majstorima za resavanje jedne nedoumice. znam da svaki majstor ima pravo da vrednuje svoj rad onoliko koliko misli da treba, pa tako i svaki stolar. bicu potpuno otvoren, radi se o proveri jednog posla koji za koji je stolar rekao jedno - uradio drugo - naplatio trece.
srecom posao je odradio dobro - po spisku. ubacio je i neke neupotrebljive komade al svega par komada sto je za toleranciju. znaci da nije posao odradio dobro ne bih bio ni u kakvoj nedoumici. trebalo bi ponovo da mi se nesto radi, pa razmisljam da li da opet odem kod njega ili da nadjem novog majstora. cene su razlicite i o cenama ne bih da diskutujem, ono sto me zanima koliko je vremena potrebno da se odradi ovakav posao pripreme drveta za dalju obradu.
radi se po spisku o ovim letvama:
kom sirina debljina duzina
12 70 18.5 505
12 20 15 391
12 60 18.5 391
24 70 18.5 502
24 30 18.5 390
12 40 18.5 390
12 40 18.5 414
materijal je suva hrastovina.
znam da zavisi od cega se radi. tu smo stigli kod " - uradio drugo - " trebalo je da se radi iz taple, koja bi bila nekih vecih dimezija pa bi po mom misljenju obrada bila malo brza. medjutim radjeno je iz nekih komada koji su postojali. gradja je placena i donesena u reziji stolara - sto je bilo u dogovoru. sto se naplate tice, svoj rad je naplatio 2.4 puta vise nego sto je u startu dogovoreno, sto mislim da je nekorektno. i za taj dodatak novca rekao da treba "bar jos ...."
moje prvo pitanje je koliko je vremena potrebno da se odrade navedene letve od hrastovine koriscenjem diht - cirkular sa isecanjem na duzinu?
posto mi treba s vremna na vreme da mi neko izdihtuje daske, da istraka, redje da isece na dimenziju sledi
drugo pitanje: za ubuduce kako da dogovarm da bude obostrano posteno, i za mene i za stolara koji mi priprema letve za dalji rad?