Kako dovesti cirkular u red

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Moram da napisem da mi se jako dapada kako mbole objasnjava.Strucno,kratko,jasno.:hurra:

Uzecu oba lista nikakav problem.Ne zelim da ulazem u cirkular dok ne budem siguran da je motor potpuno ispravan.Kupicu prvo za uzduzni pa kasnije za poprecni.

Sutra cu da zovem Filos Cacak

Ne rekoste mi za Irwin listove.Kako su se pokazali.Jel probao neko
Last edited by Lizard on 29 Dec 2013 22:50, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Kad je cirkular u pitanju kako resavate problem prasine koja ide u vazduh. Ja sam sa ciklonom povezao usisni otvor ispod ploce cirkulara i sto se tice prasine u donjem delu veci deo je usisan. E sad imam problem sa gornjim delom gde se ispred testere cirkulara na strani suportno od firunga javlja kao neki vrtlog od prasine koja ide u vazduh. To je izrazito kada je rez recimo veci od 5cm. Mozda je problem zero clearance tj poklopac sa nultim rezom pa prasina ne moze da bude uvucena dole.

Da li moram da pravim i nesto ovako http://images.meredith.com/wood/images/ ... blesaw.jpg .
Ima li jos neko slicnu situaciju?
Last edited by ivanob1 on 15 Feb 2014 21:42, edited 1 time in total.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ne valja ti link.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ma upala tacka u link, sad je ispravljeno.
Last edited by ivanob1 on 15 Feb 2014 21:43, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

da ,treba ti tako nesto(u principu se zove "hauba") mada nece ni to resiti mnogo problem ali je bitno da ne prska u lice :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Sta je u sustini nabolje da se resi problem prasine u vazduhu?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

u kom smislu? usisavanje prasine iz masine ili iz vazduha radionice?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Pa usisavanje iz masine ali da vazduh bude sto kvalitetniji tj. da se prasina sto manje rastura po prostoriji. Jedini problem imam sa stonim cirkularom kad je ovo u pitanju.
Last edited by ivanob1 on 16 Feb 2014 19:26, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ciklon :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ma improvizovao sam ciklon ali sad trazim dovoljno jak usisivac posto koliko sam razumeo trinja treba da se skuplja kako sa donje tako i sa gornje strane u vidu haube. Tu bogme treba izgleda velika snaga :) Probao sam kucni usisivac LG od 1400w sa 270w usisne snage ali za dva otvora nema kapacitet. Jel ima jos nekog da koristi ususivac povezan na ciklon za u ovu svrhu. Da li bi neki usisivac od oko 400w usisne bio dovolljan?
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Usisivac za stolarske potrebe mora da ima veliki protok. Za razliku kucni usisivac pravi jak vakuum ali na malom preseku creva. Dalje, konstrukcija turbine je specificna kod stolarskih usisivaca zbog moguceg prolaza ivera u radno kolo. Klasicno (kucni) usisivac mozes da koristis za neke rucne alate ali za cirkular a pogotovo za abriher/diht nije dobar.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Sto se tice krupnih stvari i 99 posto prasine ne mogu da dospu u kesu usisivaca jer ciklon odradi posao. Jedini problem koji imam je usisna moc.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to je i najveci problem :smejanje:

ja pricam o velikom ciklonu a ne o kucnom usisivacu sa "ciklonom":P

http://www.weboglasi.net/uploadedimages ... on_met.jpg
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Uh bre pa nemam ja pilanu :) Ja napunim dzak trinje za 10 dana. Glavna stavka ovde je upravo motor sa turbinom. U svakom slucaju ici cu na varijantu sa nekim jakim usisivacem i ovim ciklonom koji sam napravio. Kasnije ako nadjem neku turbinu mozda i napravim neku skalameriju sa motorom od ves masine:)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako te zanima,prodajem ja svoj usisivac(industrijski)za piljevinu,cenim ga 250e :stolt:
Post Reply