Montiranje vrata na drvenu konstrukciju

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
rsinisa
Majstor

Montiranje vrata na drvenu konstrukciju

Post by rsinisa »

Drugar je napravio šank sa drvenom konstrukcijom:
Image
Sada bi da to zatvori vratima od univera (i da stavi po dve police po vertikali u svakom polju). Svako polje se deli na dva dela, tj. na dvoja vrata (sem onog dela uz ćošak na kraćoj strani), ali tu postoji nekoliko problema od kojih izdvajam dva:

1. Å irina letve izmedju polja je 48 mm, pa ako se stave šarke, ostaje veliki luft izmedju susednih vrata, nekih 12 mm.
2. Debljina letve je 20-ak mm pa je nemoguće ušrafiti šarku (onaj deo koji ide na korpus).

Probem broj 2 se da rešiti npr. dodavanjem komada drveta, ali kako rešiti problem pod brojem 1? Ima li nekih sugestija?

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Postoje i sarke koje nisu "klap", i koje su namenjene za ovakvu konstrukciju sa ramom.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Ako su u pitanju šarke koje omogućavaju da vrata idu preko konstrukcije, zamolio bih te za više detalja. Nemam iskustva u ovoj oblasti i sa šarkama koje su meni poznate moguće je jedino ubaciti vrata unutar konstrukcije.
Last edited by rsinisa on 16 Feb 2014 07:53, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stavis obicne "harmonika" sarke, ili klavir sarke, koje su pravljene bas za postavljanje na povrsinu koja je paralelna sa vratima.
Naranvo izaberes neku varijantu koja pristojno izgleda, ima ih da se nadju u stilskim varijantama, od mesinga, sa patinom...
Tada ti treba i neki mehanizam koji ce da drzi vrata zatvorenim, posto takve sarke nemaju opruge kao klap. Neki snaper ili magnet.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

mbole wrote:Stavis obicne "harmonika" sarke, ili klavir sarke, koje su pravljene bas za postavljanje na povrsinu koja je paralelna sa vratima.
Naranvo izaberes neku varijantu koja pristojno izgleda, ima ih da se nadju u stilskim varijantama, od mesinga, sa patinom...
Tada ti treba i neki mehanizam koji ce da drzi vrata zatvorenim, posto takve sarke nemaju opruge kao klap. Neki snaper ili magnet.
Ili ako misliš da to nećeš znati, ukopaš drvenu konstrukciju za toliko koliko ti treba (za to je najbolji onaj multi alat) i staviš redovne šarke, mada tada slabiš samu konstrukciju, ipak ti je boletov predlog najrealniji :stolt:
Last edited by -NIKOLA- on 16 Feb 2014 14:43, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Izgleda da nisam dobro objasnio, jer ne vidim kako mi klavirke pomažu da rešim problem pod tačkom 1, zato ću da postavim par crteža.

Ovako bi to trebalo otprilike da izgleda:
Image
Žuto je konstrukcija od letvi i vrata treba da idu na nju. Å arke idu po vertikalama nasuprot crvenim ručkama.

Å arke su plavi detalj koji se nazire izmedju vrata:
Image

Uveličano to izgleda ovako:
Image

Apsolutno je jasno da ovako "neće da može". E sad, ili vi mene niste razumeli zbog neprecizno postavljenog pitanja, ili ja ne razumem kako da postavim klavir šarke, da razmak izmedju vrata bude 3 do 4 mm, a da mogu da se otvore kako treba.

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa takvom konstrukcijom rama, ne mozes da dobijes vrata koja su na 3-4mm jedna od drugih. Ili ja barem ne znam za sarke sa kojima je to moguce elegantno izvesti.

Ono sto mozes sa klavirkama je da dobijes razmak koji je dvostruka debljina vrata (u principu moze i jednostruka, al tada nikad ne bi mogao da istovremeno otvoris dvoja vrata koja su sarkama jedna uz druga).

Druga varijanta je ovo sto je nikolaj pomenuo, to jest da ram ukopas za sirinu sarki a u dubinu koliko treba da bi vrata prisla, da onda kacis nekakvu vertikalnu letvu za koju bi srafio sarke, samo onda citava konstrukcijja ovog rama gubi smisao.
Daleko jednostavnije je bilo da si samo zveknuo vertikale od univera.

Ako insistiras na tome da vrata idu preko rama, i da razmaci budu reda 3-4mm, najefikasnije sto ja vidim kao resenje je da poseces ove letve koje se nalaze napred, i umesto njih stavis po tablu univera/spera/cega vec imas.

Sad tek gledam malo bolje sta si pisao: "1. Å irina letve izmedju polja je 48 mm, pa ako se stave šarke, ostaje veliki luft izmedju susednih vrata, nekih 12 mm."

Kako uspevas da dobijes samo 12mm? Sarke su pravljene tako da u najboljem slucaju "rep" vrata, prelazi preko unutrasnje ivice boka za nekih 6-8 mm. Ako prelazi vise, zadnji kraj vrata pocinje da kaci o korpus (naravno ako su vrata podesena da lepo leze na korpusu kada su zatvorena). To ce reci od tvojih 48 ostalo je jos 32. Gde si uspeo da skines jos po 10mm sa svake strane?
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

mbole wrote:Sa takvom konstrukcijom rama, ne mozes da dobijes vrata koja su na 3-4mm jedna od drugih. Ili ja barem ne znam za sarke sa kojima je to moguce elegantno izvesti.
Ne znam ni ja, zato sam i postavio to pitanje.

Ono sto mozes sa klavirkama je da dobijes razmak koji je dvostruka debljina vrata (u principu moze i jednostruka, al tada nikad ne bi mogao da istovremeno otvoris dvoja vrata koja su sarkama jedna uz druga).
Za klavirke znam odavno i znam koje su njihove mogućnosti tako da sam znao da ne mogu da mi pomognu u ovom slučaju.

Daleko jednostavnije je bilo da si samo zveknuo vertikale od univera.
Rekoh na početku da je drugar to pravio, nije me konsultovao pre izrade, sada mu treba pomoć da to zatvori.

Ako insistiras na tome da vrata idu preko rama, i da razmaci budu reda 3-4mm, najefikasnije sto ja vidim kao resenje je da poseces ove letve koje se nalaze napred, i umesto njih stavis po tablu univera/spera/cega vec imas.
Vrata preko rama nisu "pod obavezno", on bi tako voleo, mada sam ja razmišljao i o kliznim vratima koja bi bila jako teška ako su od univera, i zahtevala neki jednostavan mehanizam, tipa mali točkići, za koji ne znam da li postoji (ne mislim na mehanizam za klizna vrata na npr. plakaru, kakva sam pravio sebi pre 3 godine). Postoji ideja i sa vratima od 10 mm špera koja bi bila lakša, ali ni ona nisu dovoljno lagana da se, uzimajući u obzir veličinu, lako pomeraju po kanalu bez nekih točkića. A tu je onda i problem ručice, tj. mora rupa za prst itd, itd, da ne širimo priču.

Kako uspevas da dobijes samo 12mm?
Nisam merio ništa, računao sam da, kada su vrata zatvorena, ravne šarke mogu da pokriju letvu u širini od 18 mm, kolika je širina korpusa od univera, pa sam jednostavno od 48 oduzeo po dve širine (jer na jednu letvu idu dvoja vrata), i to je ta matematika.

Ja sam, kao jednu od varijanti, predvideo da se iseku trake od univera koje bi se pričvrstile na letve i kojima bi se pokrili svi luftovi izmedju vrata, ali mi je tih 12 mm (ili malo više, kako god) besmisleno usko.
Druga varijanta o kojoj sam razmišljao je da preko vertikalnih letvi postavim konstrukciju od univera u obliku slova U pa da se na vrata montiraju kolenaste šarke i onda bi vrata bočno bila ravna sa tom konstrukcijom od univera, a u gornjoj i donjoj zoni nalegla na konstrukciju od letvi.
Namerno nisam naveo rešenja o kojima razmišljam kako bih video razmišljanja drugih, a i nadajući se da postoje šarke kojima bih odradio to najlakše. Medjutim, mrka kapa.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 17 Feb 2014 07:31, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

А може ли једно обрнуто размишљање?
Да у средину постојећих отвора ставиш по две траке универа довољне ширине да лепо носе шарке спојене међусобно.
На њих монтираш врата која тада лепо могу да поклопе носеће стубове рама.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sa ovakvim sarkama bi dobio razmak od 10mm.
http://www.fer-shop.com/artikli/velike/ ... _1_174.pdf
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

@feniks
Zanimljivo razmišljanje, nije mi to palo na pamet. Ponekad treba zaista "izvrnuti" tačku posmatranja.

@maricaiivica
Hvala za info, imaću u vidu za neki drugi put, drugar je ipak prihvatio činjenicu da razmak izmedju vrata ne može da bude svuda jednak pa se odlučio (uz moju pomoć ;) ) da odradimo onu varijantu sa oblaganjem letvi konstrukcijom u obliku slova U, i da se upotrebe kolenaste šarke kako bi sve bilo u ravni. Jedino čega se bojim je dodatno uvijanje i krivljenje letvi (neke su se već uvile) jer je radjeno sa sirovom čamovinom, ali šta je tu je.

Hvala svima na pomoći.

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

rsinisa wrote:Ja sam, kao jednu od varijanti, predvideo da se iseku trake od univera koje bi se pričvrstile na letve i kojima bi se pokrili svi luftovi izmedju vrata, ali mi je tih 12 mm (ili malo više, kako god) besmisleno usko.
Ovo mi deluje interesantno, samo nemoj da stavljas obicne ravne sarke koje preppustaju po 18mm preko, vec stavi one sto prepuste samo 6-mm, tako da dobijes malo vise prostora za letvicu od univera.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Hvala ti mbole na predlogu, ali sad je dockan, dodjoh malo pre od ovih što seku (i prodaju) materijal, drugar je odlučio da sve bude poravnato tako da idem na U varijantu. Kada završim postaviću fotke, ali iskreno malo me strah od konstrukcije koja je, kako rekoh, od sirove čamovine, bojim se da će da bude posle kuku-lele. :groota:

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Hm, mislim da sam shvatio šta si hteo da kažeš, mislio si da bude onako kako sam ja u prvoj varijanti pitao, samo sa šarkama koje si naveo, tako da bi i dalje sve bilo u ravni, ali bi se utrošilo manje materijala nego sa oblaganjem. Ne znam, nisam više pametan, možda je i bolje sa ovim oblaganjem letvi jer su neke u startu postavljene ukrivo (nisu u vertikali), jedna se uvila i iskrivila ... Ovako ću sa U komadom, koji sam namerno ostavio širi nego što je letva, da dobijem referentne površine i ivice.

Hvala još jednom.
Last edited by rsinisa on 18 Feb 2014 13:46, edited 1 time in total.
OpasnicKim
Precizni šegrt

Post by OpasnicKim »

Nikakve sarke(po mojem skromnom iskustvu) ti ovde ne bi pomogle, jer su 'preke' previse siroke i tesko bi bilo izvodljivo da ih sakrijes...
Ovde ti je najbolje resenje bilo da namontiras sine i klizna vrata da ti budu...pozz
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

To je bila jedna od mojih ideja, ali ne znam za jeftin klizni mehanizam, a ovde bi mi trebalo nekoliko komada. Kao što rekoh, ja sam sebi napravio plakar sa kliznim mehanizmom sa dvoja vrata i nisu bila jeftina, ali moguće da najveći udeo u ceni ima, u stvari, ram od aluminijuma. Reci mi koij bi ti mehanizam preporučio i gde može da se kupi, možda još mogu da stopiram porudžbinu jer su mi rekli da će rezanje biti gotovo za 2 do 3 dana (najbolji su u SD pa su uglavnom veoma zauzeti, normalno čekanje je 3 dana).

Pozdrav.
Sinisha
Post Reply