mbole wrote:Sa takvom konstrukcijom rama, ne mozes da dobijes vrata koja su na 3-4mm jedna od drugih. Ili ja barem ne znam za sarke sa kojima je to moguce elegantno izvesti.
Ne znam ni ja, zato sam i postavio to pitanje.
Ono sto mozes sa klavirkama je da dobijes razmak koji je dvostruka debljina vrata (u principu moze i jednostruka, al tada nikad ne bi mogao da istovremeno otvoris dvoja vrata koja su sarkama jedna uz druga).
Za klavirke znam odavno i znam koje su njihove mogućnosti tako da sam znao da ne mogu da mi pomognu u ovom slučaju.
Daleko jednostavnije je bilo da si samo zveknuo vertikale od univera.
Rekoh na početku da je drugar to pravio, nije me konsultovao pre izrade, sada mu treba pomoć da to zatvori.
Ako insistiras na tome da vrata idu preko rama, i da razmaci budu reda 3-4mm, najefikasnije sto ja vidim kao resenje je da poseces ove letve koje se nalaze napred, i umesto njih stavis po tablu univera/spera/cega vec imas.
Vrata preko rama nisu "pod obavezno", on bi tako voleo, mada sam ja razmišljao i o kliznim vratima koja bi bila jako teška ako su od univera, i zahtevala neki jednostavan mehanizam, tipa mali točkići, za koji ne znam da li postoji (ne mislim na mehanizam za klizna vrata na npr. plakaru, kakva sam pravio sebi pre 3 godine). Postoji ideja i sa vratima od 10 mm špera koja bi bila lakša, ali ni ona nisu dovoljno lagana da se, uzimajući u obzir veličinu, lako pomeraju po kanalu bez nekih točkića. A tu je onda i problem ručice, tj. mora rupa za prst itd, itd, da ne širimo priču.
Kako uspevas da dobijes samo 12mm?
Nisam merio ništa, računao sam da, kada su vrata zatvorena, ravne šarke mogu da pokriju letvu u širini od 18 mm, kolika je širina korpusa od univera, pa sam jednostavno od 48 oduzeo po dve širine (jer na jednu letvu idu dvoja vrata), i to je ta matematika.
Ja sam, kao jednu od varijanti, predvideo da se iseku trake od univera koje bi se pričvrstile na letve i kojima bi se pokrili svi luftovi izmedju vrata, ali mi je tih 12 mm (ili malo više, kako god) besmisleno usko.
Druga varijanta o kojoj sam razmišljao je da preko vertikalnih letvi postavim konstrukciju od univera u obliku slova U pa da se na vrata montiraju kolenaste šarke i onda bi vrata bočno bila ravna sa tom konstrukcijom od univera, a u gornjoj i donjoj zoni nalegla na konstrukciju od letvi.
Namerno nisam naveo rešenja o kojima razmišljam kako bih video razmišljanja drugih, a i nadajući se da postoje šarke kojima bih odradio to najlakše. Medjutim, mrka kapa.
Pozdrav.
Sinisha