Drvo Brest
Prosirio bi se i po sirini i po visini, jedno bi promena dimenzije po sirini bila manja nego da je pravljen od tangencijalno rezanih dasaka.
Evo ti podataka za brest.
Tangencijalno skupljanje 8.9% radijano 4.9% .. Kao sto vidis, pri promeni vlage, dimenzija u radijalnom pravcu ce se promeniti skoro dva puta manje u procentima nego u tangencijalnom pravcu.
Na primeru stola, kao u gornjem slucaju, leti provetren stan, vlazno vreme, a zimi u centralnom grejanju, sto sirok 100 cm, sa tablom debelom 3 cm bi u slucaju da je napravljen od tangencijalno rezane gradje promenio svoju sirinu za nekih 25 mm a debljina bi se promenila za 0.75 mm. Kada taj sto napravis od radijalno rezane gradje, promena sirine bi bila 14.5 mm, a debljine 1.3mm. Skoro niko nece primetiti da je sto deblji za nesto malo vise od milimetra, ali santimetar vise rada po sirini je daleko teze omoguciti konstrukcijom. Ako to ne uradis, tabla ce se ili iskriviti, ili ce ispucati..
Evo ti podataka za brest.
Tangencijalno skupljanje 8.9% radijano 4.9% .. Kao sto vidis, pri promeni vlage, dimenzija u radijalnom pravcu ce se promeniti skoro dva puta manje u procentima nego u tangencijalnom pravcu.
Na primeru stola, kao u gornjem slucaju, leti provetren stan, vlazno vreme, a zimi u centralnom grejanju, sto sirok 100 cm, sa tablom debelom 3 cm bi u slucaju da je napravljen od tangencijalno rezane gradje promenio svoju sirinu za nekih 25 mm a debljina bi se promenila za 0.75 mm. Kada taj sto napravis od radijalno rezane gradje, promena sirine bi bila 14.5 mm, a debljine 1.3mm. Skoro niko nece primetiti da je sto deblji za nesto malo vise od milimetra, ali santimetar vise rada po sirini je daleko teze omoguciti konstrukcijom. Ako to ne uradis, tabla ce se ili iskriviti, ili ce ispucati..
Nekad davno sam imao u jednoj knjizi, al' davno davno, sliku poprečnog preseka trupca sa ucrtanim pravilnim rezanjem. Tu se iz sredine vadila greda pa oko nje talpe potom fosne i na kraju colarice.
I svaki komad je bio izrezan da se najmanje deformiše pri sušenju i obradi.
Danas to ne važi.
Ceo trupac se seče u istu meru pa šta se kome zalomi na stovarištu.
I ništa ne ostaje neprodato!
I svaki komad je bio izrezan da se najmanje deformiše pri sušenju i obradi.
Danas to ne važi.
Ceo trupac se seče u istu meru pa šta se kome zalomi na stovarištu.
I ništa ne ostaje neprodato!
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Nemoj mene da uzimas za merilo za to. Sa obzirom na to sta radim, meni i daska sirine 5cm ima smisla, ali ne verujem da je to slucaj i sa drugima. Naravno ciste sirine, okrajcena. takva daska, ako je debela 2cm moze sasvim lepo da posluzi recimo za pravljenje rama za testeru, prednjih ivica fiokica na kutiji za alat, i da ima jos 101 namenu. Za one koji rade komercijalno, nemam pojma.
Kod metoda 4 postoji jedno ogranicenje, samo ce daske u sredini, i to nekoliko njih biti prave radijalne, sve ostale ce imati kose godove, i sto su dalje od centra polako gubiti prednosti. Sto se toga tice, metod 1 daje najvise otpada, ali i najvecu kolicinu daske.
Kod metoda 4 postoji jedno ogranicenje, samo ce daske u sredini, i to nekoliko njih biti prave radijalne, sve ostale ce imati kose godove, i sto su dalje od centra polako gubiti prednosti. Sto se toga tice, metod 1 daje najvise otpada, ali i najvecu kolicinu daske.
Last edited by BR on 11 Feb 2014 20:50, edited 1 time in total.
Feniks, tu si u pravu, danas se proda celo stablo, ma kako bilo iseceno. Meni su se zadnji put na stovaistu smjali sto sma na ruke preturio tri kubika daske, ne bi li izvukao tri koje su radijalno secene.
Inace, imam tu sliku negde, pa ako nadjem, postavljam.
Inace jesam zainteresovan za lepu, dobro osusenu dasku.. Uvek. Kao i za komad stabla duzine metar, posto ortacki imam veliki bansek i uslove za susenje u lapovu.
Inace, imam tu sliku negde, pa ako nadjem, postavljam.
Inace jesam zainteresovan za lepu, dobro osusenu dasku.. Uvek. Kao i za komad stabla duzine metar, posto ortacki imam veliki bansek i uslove za susenje u lapovu.
Last edited by BR on 11 Feb 2014 20:51, edited 1 time in total.
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
... i taj Klen/Javor sto imate je takodje lepo i tvrdo drvo ... sara mu je slicna/ista kao kod planinskog javora samo sto kada se izlakira boja vuce na konjak ... trenutno radim jednu ugaonu trpezarijsku tapaciranu klupu od klena i stvarno je prelep ... dosta ima onih za javor karakteristicnih i specificnih "rebara" ... sve u svemu, dosta moze biti atraktivan kako za uobicajenu upotrebu za namestaj/gazista tako i za usko specijalizovanu tipa izrade muzickih instrumenata ... ne bi trebao biti problem prodati ga suvog u dasci za bar 350-400 e
pozdrav
pozdrav
- Slavoljubovski
- Zarezivač olovaka
- Slavoljubovski
- Zarezivač olovaka
Prelepo.. Takvo stablo prosto vapi za postovanjem prilikomsecenja i susenja. Od njega mozes da dobijes nekoliko prelepih gornjih ploca za stolove i komade finog namestaja iz jednog komada. No da se ne bi upropastio kvalitet moras pazljivo da ispostujes sve procedure u obradi. Imas na forumu o tome, ali ukratko, kada ga iseces odmah zamazi rez farbom ili D3 lekom, i sto pre ga iseci u daske onako kako treba. Te daske odmah zamazi po krajevima, to odmah bukvalno znaci odmah. Naravno pre toga trebas da ih okrajcis, i odseces svaki trag pukotine usled susenja. Cim ih iseces trebalo bi da ih slozis za susenje, sa sto manjim razmakom izmedju poprecnih letava. Neko moje iskustvo, a vidim da je slicna prica i u drugim zemljama je 25 cm izmedju porecnih letava. Na pazljivo slozene daske psotavis jedan sloj vec osusene daske od bilo cega, a na nju sto vise dakova sa peskom ne bi li sprecio krivljenje.
Ako sve ovo ispostujes imaces vrhunsku dasku, od koje moze da se napravi sta god hoces. Na zalost, posto gledam dosta gradje u zadnje vreme, skoro sva je upropascena zato sto je neko iz zurbe ili lenjosti preskocio neke, ili cak i sve normalne korake. I onda se cudi zaswto njegova daska ne valja.. "pa nije to nista samo se malo uvila" Nije nego.
Ako ti treba pomoc, tu sam. Kao sto rekoh, vrlo sam zainteresovan za svako tako lepo stablo.
Nego mi se sve cini da bi ovo trebalo da se sece na ruke, iz jame.. Sta mislis Feniks??
Ako sve ovo ispostujes imaces vrhunsku dasku, od koje moze da se napravi sta god hoces. Na zalost, posto gledam dosta gradje u zadnje vreme, skoro sva je upropascena zato sto je neko iz zurbe ili lenjosti preskocio neke, ili cak i sve normalne korake. I onda se cudi zaswto njegova daska ne valja.. "pa nije to nista samo se malo uvila" Nije nego.
Ako ti treba pomoc, tu sam. Kao sto rekoh, vrlo sam zainteresovan za svako tako lepo stablo.
Nego mi se sve cini da bi ovo trebalo da se sece na ruke, iz jame.. Sta mislis Feniks??