Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Kupio sam stroj... Guede GADH 254 P
Radi super...
Cijena 3000 kuna (cca 400 Eura)

Image
jiva
Majstor

Post by jiva »

znam da je prošlo devet mjeseci, ali baš zato kako si zadovoljan sa strojem, naročito što se tiče preciznodsti
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Prvi stroj se "raspao" nakon par sati rada... Imao je tvorničku grešku. Motor je izgorio.
Dobio sam novi nakon cca 2 mjeseca. (duža priča...)

Ovaj drugi radi OK.
Ja sam amater pa mi nije bitna preciznost na desetinku mikrona.
Mislim da moje neiskusvo utječe na konačni rezultat.

Na primjer: istanjo sam 5 letvica na cca 42,5 mm. Zatim sam debljinu postavio na 42 mm, i pustio svih 5 letvica kroz debljaču (jednu za drugom). Zadnje dvije letvice su bile tanje od 42 mm. Pretpostavjam da mi je ušla drvena strugotina između ploče i komada drva koji se obrađivao.

Drugi primjer: ponekad prvih 2~3 cm bude jače izblanjano (mozda kakvih 1/2 mm). Mislim da je to zbog (mojeg) lošeg umetanja letvica u sam stroj. Moraju biti paralelne s pločom.

Ostale stvari:
Stroj je užasno bučan. To je moj subjektivni dojam. Do sada nisam koristio zaštitu za uši. Bez zaštitnih slušalica nije moguće raditi...

Bočna vodilica (kad se stroj koristi kao ravnalica) je napravljena od lima pa se savija. A mehanizam koji ju drži nije precizan. Na polukrugu koji drži vodilicu sam namjestio na 90 stupnjeva, ali kad sam s kutnikom izmjerio - ploča i vodilica nisu bile okomite. Podesio sam vodilicu prema kutniku, ali nakon nekog vremena se pomaknula. Izgleda da nisam dovoljno stegnuo vijak - a bilo me strah da ne pretjeram jer ima nekakvu plastičnu ručicu. U konačnici dobio romb, a ne pravokutnik.

Debljina se podešava okretanjem ručice. Ta ručica ima hod od 2 mm za svaki okret. Meni je preciznost od 0.5 mm potpuno dovoljna - a to je 1/4 zaokreta ručice. Meni sasvim dovoljno...
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Imam isti stroj, zbog tvojih preporuka sam ga i kupio :)
Osim što sam se uvjerio da zna ugrist za prst sam primjetio da je ručica za štelanje debljine malo neprecizna, odnosno ima dosta lufta.
Za bočnu vodilicu sam primjetio isto što i ti, te imam u planu napraviti novu. Također, skala za štelanje debljine je sve samo ne precizna, ali mislim da je to do podešavanja.
Šone77
Brzi dodavač alata

Post by Šone77 »

kasper-ri
Zarezivač olovaka

Post by kasper-ri »

Znam da je vec proslo dosta od pokretanja teme i koliko vidim odlutalo se u off topic zestoko, ali evo jedno zanimljivo i funkcionalno rjesenje, tipa nista ne razumijem ali video govori sve, znaci prvi link je da vidite kako skalamerija radi, a drugi je kako napraviti istu :D

http://www.youtube.com/watch?v=zEYxhQjhWxo

http://www.youtube.com/watch?v=Hc0dGbrWdu8
kasper-ri
Zarezivač olovaka

Post by kasper-ri »

jedno pitanje, tj. savjet razmisljam o kupovini ravnalice-debljace, i sad razmisljam izmedju novog stroja i polovnog, po nekim specifikacijama obrade su tu negdje, i cijena je tu negdje, novi je bernardo ovaj model http://alatimilic.hr/shop/Dolmar-Stihl- ... 0-Bernardo , a drugi je dewalt neki model 260 evo slika Image , cijena bernarda je 3300 kn (oko 435 eur), a cijena dewalta je 3500 kn (oko 460 eur), e sad bernardo je novi i ima garanciju, a dewalt je polovni,i nema garancije :) navodno je u odlicnom stanju nisam ga vidio uzivo, pitanje je sta mi je pametnije uzeti?
Last edited by kasper-ri on 11 Feb 2014 18:39, edited 1 time in total.
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

ja bi isproba taj dewalt , ako radi sve ok rađe bi njega uzea .
Post Reply