Plakar od univera - pitanja oko korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
darconny
Šegrt

Plakar od univera - pitanja oko korpusa

Post by darconny »

Pozdrav svim clanovima,

Planiram da uradim jedan plakar, dimenzija 221x138x51cm. Gledam univer Egger od 18mm.
Nemam mnogo iskustva pa me zanima da li korpus moze ovako da se sastavi.
Inace sam dosta procitao na ovom forumu tako da sam resio da idem sklapanje sa nozicama i sa oslanjanjem vertikala na donju plocu.

Skicu mozete videti ovde

Za spoj srednje srednje horizontale sa vertikalama bih koristio drvene tiplove, da se ne vide srafovi. Gore i dole bih probao spax vijak, posto se ionako nece videti.
Sto se tice spoja u sredini (srednja vertikala i srednja horizontala), da li je bolja varijanta 1 ili 2 u smislu cvrstoce? Razlika je samo sto je kod 1. vertikala iz jednog dela, a kod 2. je srednja horizontalna iz jednog dela

Ledja bih radio HDF od 3mm, da li je ok da bude iz dva dela podeljeno po vertikali (zbog transporta) tako da usrafim i na sredini?

Ukoliko primetite da jos nesto ne valja u ovom nacrtu molim za sugestiju :)

Hvala unapred,
pozdrav
Darko
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Pozdrav i dobrodosao,
Ovo sto si predlozio moze da prodje ali bih te savetovao, ako imas mesta, da dubinu plakara povecas na 60cm ili sto blize tome. Na 50cm ces imati problema sa guzvanjem odela na vesalicama.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Hvala Veljo na dobrodoslici ii odgovoru.

Pa neki stari je bio nesto tako 52cm, pa rekoh da mi ne ulazi previse u prostor.. a da su stvari bile izguzvane u tom starom plakaru, jesu :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ja bih stavio i ove dve donje police fixne, tj da se srafe zbog dodatnog ukrucenja. Takodje sto se ledja tice dobro bi bilo da se odradi falc na korpusu tako da mdf udje lepo u taj falc i zasrafi se.
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Hvala na odgovoru.
Da, sigurno bi bilo cvrsce i da su ove dole fixne.. uradicu tako.
Sto se tice falca, razmisljao sam ali nisam siguran koliko ide sirine i dubine. Ako je HDF od 3mm, pretpostavljam da je dubina od 5mm dovoljna.. sirina recimo 10mm?

Vidim da uglavnom rade falcovanje po stovaristima, tako da to nije problem.
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Takodje me interesuje da li i kako moze da se uradi sipka za garderobu na dva nivoa:
Slika sipke

Ne treba mi lift, samo da ima taj dupli deo po visini, vidjao sam po nekim stranim katalozima.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

nemaš potrebe da šrafiš i donje police, napeće one jedna drugu kada ih ubaciš, ili možeš samo ovu širu da fiksiraš... A nožicu moraš staviti ispod vertikale obavezno, pojaviće ti se vremenom "stomak" i spustiće ti se vrata. Falc za lesonit je dobra stvar,ali oduzima vreme,a ako imaš dobru heftalicu i heftaš sitno , nećeš imati problema i bez falca. Bolja je verzija 2, ova poprečna daska ti drži stabilnost celog ormara, a ovu malu vertikalu iznad nje možeš unutra samo fiksirati pvc vezačem, ona ne trpi nikakvo opterećenje , a i brže je....
Last edited by -NIKOLA- on 04 Feb 2014 19:25, edited 1 time in total.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Takodje, razmisli o tome kako ćeš brisati ispod ormara ako su ti nožice visine tipa 5 cm, sve ispod 10 cm ,ne možeš zavući ruku...
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Falc uglavnom rade usluzno po stovaristima, a takodje i rupe za ekscentre, tiplove ili iver-vijke. Ovde u Kragujevcu ima jedno stovariste gde ako kupis ivericu zajedno sa okovima busenje ide gratis. Dve police napinju vertikale i mogu da sprece krivljenje ka unutra ali ka spolja ne mogu da sprece. Ukoliko sira polica bude fiksna dobices takodje na stabilnosti, a ako i uza bude fiksna bice jos stabilnije.

Da dodam jos: Obavezno srafi ledja i za fiksne police, ne samo u krug. Mozda si i planirao ali rekoh da napomenem za svaki slucaj :)
Last edited by ivanob1 on 04 Feb 2014 21:29, edited 1 time in total.
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Hvala majstori na savetima.
Samo mi nije jasno sad, da li i te dole police da pravim kao jednu horizontalnu.. kao sto je Nikolaj predlozio za gornju poprecnu da bude izjedna.

Sto se tice falcovanja, svakako cu videti da se to uradi na stovaristu koliko vidim vecina radi to. I tiplovanje ako bude moglo.
Jedino mala dilema da li moze da se srafe ta ledja od 3mm i sa cime, da ne zakucavam eksere (nemam klamericu). Videh negde da kao hoce da puca taj hdf kad se ide srafovima.

A za brisanje ispod ormara, verovatno nikako ako stavim nogice od 2.5cm. Svestan sam toga, ali sad da podizem ceo ormar za 10cm mi je nekako mnogo. S vremena na vreme cemo izmaci i obrisati.
Nogica ide na ispod vertikale, to mi je sad jasno :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Moras da ili izbusis rupe ili upustacem da napravis leziste za zavrtanj (samim tim ce se i rupa otvoriti jer je HDF tanak). Tako nece da puca HDF. Inace srafovi mnogo bolje drze od eksera.
Last edited by ivanob1 on 04 Feb 2014 22:51, edited 1 time in total.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

darconny wrote:Hvala majstori na savetima.
Samo mi nije jasno sad, da li i te dole police da pravim kao jednu horizontalnu.. kao sto je Nikolaj predlozio za gornju poprecnu da bude izjedna.

Sto se tice falcovanja, svakako cu videti da se to uradi na stovaristu koliko vidim vecina radi to. I tiplovanje ako bude moglo.
Jedino mala dilema da li moze da se srafe ta ledja od 3mm i sa cime, da ne zakucavam eksere (nemam klamericu). Videh negde da kao hoce da puca taj hdf kad se ide srafovima.

A za brisanje ispod ormara, verovatno nikako ako stavim nogice od 2.5cm. Svestan sam toga, ali sad da podizem ceo ormar za 10cm mi je nekako mnogo. S vremena na vreme cemo izmaci i obrisati.
Nogica ide na ispod vertikale, to mi je sad jasno :)
Nisam ni rekao da stavljaš nožice od 10 cm :smejanje:, ali onda razmisli možda o cokli :forvonad: ? Ne moraš i donju praviti izjedna, previše sebi komplikuješ sastavljanje posle, veruj mi, nema taj plakar gde ako ti je gornja polica izjedna i fiksiraš samo donju širu :prs:, osim ako nećeš držati cigle unutra :smejanje:
a što se tiče lesonita, dok nisam ušao ozbiljno u ovu priču i kupio heftalicu, sve kompletno sam radio sa ekserima i držalo je bez problema :oskyldig:
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

I još jedna stvar, zbog uštede vremena , a i manje komplikovanja , ja bih koristio pvc vezače tamo gde ti želiš tiple, imaju isti efekat za to što tebi treba, a razlika u montaži je ogromna :stolt:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ona prva verzija ormara je bolja , a ukoliko nemaš puno iskustva , obavezno to pošarafiti sa vijcima + tiplima , gore , dolje i sredinu , a poprečne police uhvatiti s tiplima , to je ok . Poleđina od MDF-a je ok , ne mora biti utor , , mdf nalegne i na zadnju stranu bez problema , MDF možeš zakucati s čavlićima dužine 25 mm , sve je to trajno , neće se raspast ni olabaviti sigurno
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
darconny
Šegrt

Post by darconny »

Vidim da ce biti na kraju i tipli i pvc vezaci.. i poneki sraf dole i gore :)

Da li mislis na ove pvc spojnice kao ovde:
http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1034

Upustac - da li moze ovakav rucni da posluzi za ta ledja od 3mm:
http://www.prodavnicaalata.rs/sr/proizv ... lfcraft/91
Post Reply