Vec godinama planiram da napravim bansek, medjutim sve kucno pravljene varijante koje sam video su ili privremene ili napravljene za sesenje drva za ogrev. Naime ove privremene su drveni banseci koje su stolari pravili sa jednim stubom (gredom) koja se vremenom "izburgija" i moze da se pozdravi sa preciznoscu kao i sa novim testerama. Ovi za ogrev su opet napravljeni sto brze to bolje i samo neka brzo sece.
Moja potreba je preciznost pa sam odlucio da jos malo razgledam pre nego sto se uputim u bilo sta ozbiljnije. Jednog dana sam pravio laminiranu ogradu i prilikom izrade jedne krivine sinulo mi u glavu:"Pa cekaj, a sta ako laminiram ram banseka?". I tu sam poceo da guglam i naiso sam na woodgears.ca dizajn. Nije bio problem sto mora da se plati za nacrte nego nacin na koji je on pravio bansek i to me je nateralo da napravim svoj dizajn. Evo ukratko da napisem sta mi se svidelo a sta ne:
Za:
Laminiran ram i nacin sastavljanja
Tockovi od spera i nacin balansiranja - Zbog cene odlucio sam se za parenu camovinu
Velicina banseka (mogucnost secenja komada do 27cm visine)
Nacin montiranja donjeg tocka
Nacin montiranja lezajeva na tockove
Protiv:
Ram od smreke - Ja sam napravio od parene bukve
Nacin montiranja gornjeg tocka i stelovanje istog - ovo sam skroz prepravio i ispalo je mnogo bolje
Nacin montiranja gornje vodjice - ovo sam vec osmislio ali tek treba da prepravim ali nikako da se nateram
Nacin montiranja motora - Ja sam napravio da moze da se zateze kais po potrebi ali jos treba da dodam neke stvari
Posle kraceg razmisljanja odlucio sam da se bacim na posao. Posto sam znao sistem za laminiranje a nije skodilo i da odgledam kako je to Mathias odradio, morao sam da odredim dimenzije. Spomenuo je u video da je njegov bansek napravljen za standardnu duzinu testere od 2700mm pa tu je sve pocelo. Bacio sam se na AutoCAD i sledece je bilo obrada parene bukve. Ja sam moj bansek napravio od parene bukve i 4 sloja laminacije. Camovina mi jednostavno ne ide u racunicu. Posle toga su dosli tockovi na red koje sam napravio od parene camovine koju sam nabavio od druga koji radi u kablovskoj. Oni imaju koture koji su napravljeni iskljucivo od nje. Slepio sam dva sloja unakrsno radi manjeg pomeranja (rada) drva. Dobio sam debljinu tockova 32mm.
Da ne gnjavim previse. Posto ima previse izmena (koliko sam uspeo da povatam iz njegovih videa) odlucio sam da na kraju izrade napravim planove. To cu odraditi verovatno u decembru jer tada ima najmanje posla.
Samo da napomenem da bansek je vec uveliko u funkciji i sa 750w motorom sece skroz ok. Jedini problem koji me je mucio jeste brzina testere jer ja koristim motor sa 1400rpm. No ispravio sam i to. Ono sto je ostalo je da dovrsim stalak banseka, da napravim nov donji tocak jer ovaj uprkos svim naporima dosta vibrira i da dodam jos neke izmene.
Do tada evo nekoliko slika i ukoliko ima pitanja rado cu odgovoriti.