Nije drAmel nego drEmel

Sada je u vlasnistvu Bosch-a.
Imao sam i njega (ustvari imam ga jos uvek), ali je ovaj proxon zbog tipa motora i jos nekih stvari (pise sve u temi o njemu) daleko bolji. Motor kod ovog konkretnog proxona, nema cetkice, i ima mnogo veci moment na nizim obrtajima nego klasicni kolektorski motori. Na visokim su isti.
Prokson pravi i model sa klasicnim kolektorskim motorom, koji je jeftiniji, ali je taj u sustini isti kao dremel.
Dremel ima malo siri izbor alatkica, ali to nije problem posto se najveci broj moze koristiti u oba.
Proxon ima bolje stezne caure, i osovina je sa kuglicnim lezajevima a ne sa kliznom caurom (cak i nastavak sa sajlom ima lezajeve).
Dal je bolji 10 puta od ovog sa slike? Po mom misljenju i prema mojim potrebama jeste, verovatno nekome drugome nije. Za pocetak upravo zbog toga sto sa njim mozes bas dugo da radis. Jednostavno sasvim druga klasa.
Sta i koliko ces moci da uradis, jako zavisi od samog alata (glodala) koji koristis. Ni ona nisu jeftina, ali razlika je ogromna izmedju kvalitetnog i kung-fu varijante. Recimo ovaj:
http://www.proxxon.com/en/micromot/2864 ... arch#29062 bas lepo skida, ali je oko 17 evrica.
Ko sto si sam napisao, ako radis nesto veliko, trebace ti oba. Velika masina za gruba skidanja, i nesto ovakvo malo za fine zavrsne radove.
Mada, na tvom mestu, ja bih prvo probao kod nekoga ko ima veliki, kako to ustvari radi, da ne bi dao pare pa se posle razocarao. Po nekom mom iskustvu, sve te ceone brusilice ustvari skidaju daleko sporije nego sto mi ocekujemo.
Uvoznik proxona za Crnu Goru bi trebalo da je u tvom komsiluku:
Konatar company d.o.o.
Gojka Garcevica st bb
81400 Nikšić
Tel.: +381 83 231 300
Fax: +381 83 231 274
AKo nemaju, pozovi ove u Beogradu, mozda mogu da ti organizuju neko slanje za CG:
BITO Group D.O.O.
Rablevova 19b
11160 Beograd
Tel.: +381 11 412 60 18
Fax: +381 11 412 60 19
E-Mail: office@bitogroup.rs