Azmafon i izolacija od saobracajne buke

Razne teme o raznim stvarima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sto?
Miris dima, duvana... bas je ono pravo. Meni nekako soba koja ne mirise na duvan i nije neka.

sto bi rekli

nagging me about my
SMOKING
may be
DANGEROUS
for your
HEALTH

ili ti u slobodnom prevodu

gnjaviti me kako treba da ostavim
PUSENJE
uzasno
JE OPASNO PO
tvoje
ZDRAVLJE
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:A sto?
Miris dima, duvana... bas je ono pravo. Meni nekako soba koja ne mirise na duvan i nije neka.

....
ma da... mada sam se sada setio da je to kuhinja... pa je skoro svejedno... da li ce se osecati kasnije miris duvanskog dima (nema mnogo veze sa mirisom duvana)... ili miris zaprshke... ;)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Boggy je dao odličnu ideju sa taapiserijama i ja tu imam jedan amandman:
Verovatno si videla po radnjama gde se prodaju tepisi kako su oni izloženi; na šinama po plafonu gde mogu da se pomeraju i izvlače po potrebi. Eto rešeeenja! Instalraj te šine po plafounu u trpezariji, po bočnim ivicama i po sredini dva komada. Kad želiš da se zaštitiš od buke spolja, tepihe navučeš na prozor. Kad želiš dase zaštitiš od ukućana tepihe navučeš na vrata. Po potrebi, ukoliko kupiš dovoljno tepiha, može i obostrana zaštita.

Investicija u tepihe nije bačena! S vremena na vreme možeš da promeniš tepihe sa poda sa tepisima na plafonu. Te promene u nameštaju odlično utiču na psihu. u drugoj iteraciji doćićeš i do ušteda jer nećeš morati da zoveš tepih servise da operu tepihe. Oni su tu već okačeni i lako ih je prangijati praherom ili hemijski očistiti. Jedino što ti preporučujem je da tepisi obavezno budu od pritodnih materijala, vune ili svile. I sve to u zavisnosti od godišnjeg doba. Ukoliko ti košava probija kroz prozore, kroz vuneni tepih sigurno neće.

Ako tepih koji visi staviš iznad kreveta tada njegove resice mogu da dobiju jednu sasvim novu dimenziju: TEPIH SPA! One će te nežno milovati i masirati i na taj način povećati prokrvljenost i produžiti kvalitetan san. A onda ti ni hrkanje neće smetati.
Last edited by metabo on 15 Sep 2008 17:37, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:Boggy je dao odličnu ideju sa taapiserijama i ja tu imam jedan amandman:
Verovatno si videla po radnjama gde se prodaju tepisi kako su oni izloženi; na šinama po plafonu gde mogu da se pomeraju i izvlače po potrebi. Eto rešeeenja! Instalraj te šine po plafounu u trpezariji, po bočnim ivicama i po sredini dva komada. Kad želiš da se zaštitiš od buke spolja, tepihe navučeš na prozor. Kad želiš dase zaštitiš od ukućana tepihe navučeš na vrata. Po potrebi, ukoliko kupiš dovoljno tepiha, može i obostrana zaštita.

Investicija u tepihe nije bačena! S vremena na vreme možeš da promeniš tepihe sa poda sa tepisima na plafonu. Te promene u nameštaju odlično utiču na psihu. u drugoj iteraciji doćićeš i do ušteda jer nećeš morati da zoveš tepih servise da operu tepihe. Oni su tu već okačeni i lako ih je prangijati praherom ili hemijski očistiti. Jedino što ti preporučujem je da tepisi obavezno budu od pritodnih materijala, vune ili svile. I sve to u zavisnosti od godišnjeg doba. Ukoliko ti košava probija kroz prozore, kroz vuneni tepih sigurno neće.

............
Da razjasnim...

ovako... ako vec krecete "zdravom logikom" da se borite protiv buke... pokusajte da uzmete u obzir, da se zvuk najcesce ne prostire kao i svetlost.. i da nije uvek resenje da se samo izvor resi... odnosno ono sto smatrate izvorom... pravac iz koga cujete buku... odnosno zvuk u sirem smislu..
Moj savet se ticao resavanja uticaja "svega ostalog" (soba!) a ne samo "izvora", odnosno onoga sto vi konkretno smatrate izvorom... zato sto nije samo u tome problem... JER .... jeka u trpezariji pravi problem... koje u spavacoj/dnevnoj sobi nema u tolikoj meri (najvise zbog tepiha, kreveta i fotelja eventualno... kao i ostalog namestaja)... iako su prozori isti i tamo i ovamo...

E ako je to cinjenica.. onda je skoro svejedno gde ce se stavljati tepisi, tapiserije i lamperija... vaznije je da ih bude sto vise.... mislim, veca povrsina... uticaj na jeku imaju SVI "goli" zidovi, keramicke plocice, tvrdi i gladak pod ... itd.......
Ako cemo "mak na konac" nije bas svejedno sasvim gde. ali je bitnije da bude ista, nego da bude bas na pravom mestu, a to je neko moje "pravilo br.1" koje nekad vazi a nekad ne... ovde da.
Last edited by boggy on 15 Sep 2008 17:53, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

boggy wrote:E ako je to cinjenica.. onda je skoro svejedno gde ce se stavljati tepisi, tapiserije i lamperija... nego da ih bude sto vise.... mislim, veca povrsina... uticaj na jeku imaju SVI "goli" zidovi, keramicke plocice, tvrdi i gladak pod ... itd.......
Ako cemo "mak na konac" nije bas svejedno sasvim gde. ali je bitnije da bude ista, nego da bude bas na pravom mestu, a to je neko moje "pravilo br.1" koje nekad vazi a nekad ne... ovde da.
Svakako treba uzeti u obzir tvoje ogromno fonsko iskustvo. Znači nije važno čime pokrivamo zidove i plafone, nego je bitno da toga bude što više i što raznovrsnije. Ako postoji beli šum onda postoji i beli izolator. Da li sam dobro shvatio ili sam propustio neki čas?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:.........
Svakako treba uzeti u obzir tvoje ogromno fonsko iskustvo. Znači nije važno čime pokrivamo zidove i plafone, nego je bitno da toga bude što više i što raznovrsnije. Ako postoji beli šum onda postoji i beli izolator. Da li sam dobro shvatio ili sam propustio neki čas?
uuuh... ne znam kako sam uspeo da napravim utisak da je "svejedno cime"...
Daleko od toga da je svejedno...

Recimo, materijali koji su pozeljni u muzickim studijima u prostorijama gde se snimaju glasovi i instrumenti su staklo, drvo, kamen i prirodni "konci"... konoplja, lan, pamuk i ovcija vuna... "konci" od kamena i stakla su takodje dobri za profesionalnu studijsku akustiku (mislim na staklenu i kamenu vunu). Sve moguce kombinacije u kolicini i vrsti materijala postoje i primenjive su, odnosno daju specifican "prizvuk" tome sto se snimalo pa se kasnije slusa... u smislu estetskih karakteristika... ali se to ipak ne radi "bilo kako" nego se pokusa da pokrije sto veca upotrebna vrednost prostorije... do toga da postoje sobe koje su pretezno "kamene", neke druge koje su pretezno "drvene", itd.. svaka ima svoju namenu i ne odgovara bas u svakoj prilici... ovo navodim samo kao primer principa i iskustva u nekoj drugoj oblasti, i pokusavam da ih delom prenesem na poboljsanje uslova za zivot ljudi (jer realno jesu preslikavanje... sve se to radi zbog ljudi) ...

To sto se u studijima konkretno radi, nema mnogo veze sa "umetnoscu" koliko sa praistorijom i genetskim nasledjem iz praistorije... naime... nasi daaaavni preci nisu rodjeni u pecini ciji su zidovi bili od PVC-a, ili ne daj Boze stiropora i tapetarskog sundjera! (Iako je cvrsti PVC sasvim pristojan akusticki materijal... da budemo realni)... znaci... ti materijali ljudima vise prijaju, u svakom slucaju, po pitanju karaktera i prizvuka u refleksijama kada se razni zvukovi (ukljucujuci i sopstveni glas!) odbiju od njih, jer su na njih genetski naviknuti... zato kazem "drvo, bilo kakvo, ali drvo!" Znaci... poenta je da su kupci proizvoda muzicke industrije najrazlicitiji ljudi.... obicni ljudi.... ne mogu svi da primete da je i zvuk koji je proizveden u ovakvim uslovima nesto sto preovladjuje u odluci da kupe CD..... najcesce im nije ni bitno... ali ako se neko profesionalno bavi ovom oblascu mora razmisljati i o onim "drugim" ljudima.. kojima prija bas to... makar to bilo i manje od 1% cele potencijalne klijentele... i na "srecu" to nije nikakva "svemirska tehnologija".. nego naprotiv... sve nam je dostupno... samo treba znati izabrati.

Bilo kako bilo... ljudima realno vise prija lamperija napravljena od bilo kakvog drveta (i vizuelno i akusticki i svakojako) nego to "isto" od recimo, "golog" medijapana (previse lepka.. drveta "ni za lek")... ili plastike... ista prica je i sa univer-om... ali znamo i posto je furnirana iverica i koliko ljudi uopste zele da investiraju u barem namestaj od furnirane iverice... iverica sama po sebi je jako zahvalan materijal za studijsku akustiku... jer ne "zvoni" preterano...

na zalost, navika je kod ljudi da kad prave namestaj pokusaju da prodju sto jeftinije, i da imaju samo upotrebnu i vizuelnu vrednost... obicno ne razmisljaju da nije furnir samo vizuelan dozivljaj (povrsine na univeru su vec presle svaku meru u lichenju na "pravo drvo", cesto moram da se ubedjujem sa klijentima da to NIJE drvo... samo je "nalik"... ne obracam vise paznju sto i pored mojih pokusaja ostanu sumnjicavi :rolleyes:)

U pitanju su zvucne refleksije a konkretno i "prizvuk" koji doticna povrsina unosi (to se ne moze izmeriti!)... znaci.. nije dobro samo "ubiti" refleksije "bilo cim" nego im i promeniti karakter... zato sam savetovao drvo kao spoljni i jedino vidljivi sloj... znaci zato lamperija, ali ne "bilo koja"... nego drvena. Preko toga moze tapiserija... i nista vise
Potpuno "zagluvljena" prostorija je nalik prodavnici tepiha... kao sto si naveo... i ja tamo ne bi zeleo da provodim vreme... vise nego sto moram... ;)
Last edited by boggy on 15 Sep 2008 20:12, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

boggy wrote:uuuh... ne znam kako sam uspeo da napravim utisak da je "svejedno cime"...
OK sad su meni jasnije nekestvari u vezi sa zvučnom izolacijom, ali si izbegao odgovor o belom izolatoru ;)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:
boggy wrote:uuuh... ne znam kako sam uspeo da napravim utisak da je "svejedno cime"...
OK sad su meni jasnije nekestvari u vezi sa zvučnom izolacijom, ali si izbegao odgovor o belom izolatoru ;)
prvo mi objasni sta ti je to "beli izolator" :)

Ako mislis na sirokopojasni apsorber, onda je odmah pitanje "a koliko treba da bude sirok 'pojas' apsorpcije", i koliko treba da bude "ravan"...

Sam beli sum je pre alat ili sredstvo, nego prirodna pojava, odnosno merni signal, koji se na razlicite nacine pravi... sluzi, kao sto rekoh, za merenja i ispitivanja... sam po sebi nije cilj... jer, kao sto rekoh, nema prirodne pojave koja je apsolutno "beli" sum... kada se slusa.. mozda malko potseca na vodopad... pogotovo ako je opseg generisanog belog suma zastupljen i u niskim frekvencijama... a kad smo vec kod toga... voleo bi da upoznam osobu kojoj SMETA sum vodopada!!! :P
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

... odoh ja po tampone za uši pa buć u Mičigen da proverim teoriju :)
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

Hvala na predlozima!I drago mi je da sad znam zasto je u trpezariji glasnije,sad kad sam cula objasnjenje.Znaci,sto manje glatkih povrsina.
Last edited by Kelah on 16 Sep 2008 11:43, edited 1 time in total.
Kelah
Zarezivač olovaka

Post by Kelah »

Nego,imam jos neka pitanja (znam da sam dosadna,ali sta cu).
Da li bih mogla da,umesto tapiserija,postavim na zidove i preko glatkih povrsina (frizider,plocice i sl.) nesto drugo,kao npr. Azmafon presvucen belom tkaninom?
Ili tzv. izolacionu tkaninu,nasla sam ovo poslednje na Netu,bela je,i debela je 3 cm.Samo ne znam da li ona apsorbuje zvuk,i da li bi smanjila refleksiju.
Padalo mi je na pamet i da mozda polepim ploce od plute,one su mi zgodne jer postoje samolepljive,pa se lako postavljaju,i mogu se prekreciiti.Da li i pluta apsorbuje zvuk?Kakva je u odnosu na tapiserije?Ove predloge dajem jer mi ukucani prave problem oko tapiserija,hteli bi da sve izgleda sto jednostavnije.(Eh,zivote...)
Inace,resila sam da stavim tepihe,tako da ce pod biti resen.
Hvala!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kelah wrote:Nego,imam jos neka pitanja (znam da sam dosadna,ali sta cu).
Da li bih mogla da,umesto tapiserija,postavim na zidove i preko glatkih povrsina (frizider,plocice i sl.) nesto drugo,kao npr. Azmafon presvucen belom tkaninom?
Ili tzv. izolacionu tkaninu,nasla sam ovo poslednje na Netu,bela je,i debela je 3 cm.Samo ne znam da li ona apsorbuje zvuk,i da li bi smanjila refleksiju.
Padalo mi je na pamet i da mozda polepim ploce od plute,one su mi zgodne jer postoje samolepljive,pa se lako postavljaju,i mogu se prekreciiti.Da li i pluta apsorbuje zvuk?Kakva je u odnosu na tapiserije?Ove predloge dajem jer mi ukucani prave problem oko tapiserija,hteli bi da sve izgleda sto jednostavnije.(Eh,zivote...)
Inace,resila sam da stavim tepihe,tako da ce pod biti resen.
Hvala!
Prvo kreni sa tapiserijama po zidovima i plafonu, tepih je ok... pa ako ti to ne bude dovoljno... videcemo da smislimo nesto drugo.
Pluta? pa nece bas napraviti "revoluciju"... niti "spektakl"... jeste laka za montazu... ali ne doprinosi preterano...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

boggy wrote:Pluta? pa nece bas napraviti "revoluciju"... niti "spektakl"... jeste laka za montazu... ali ne doprinosi preterano...
Da, ali to nije obična pluta. To je samolepljva prekrečena pluta. Znači, tu je pluta u sendviču različitih zvučnih provodnika i absorbera: lepka i kreča. Možda bi se preko plute mogao staviti sloj Azmafona, pa on prekrečiti. Ili, ako se ide na varijantu bez Azmafona u kreč ubaciti mlevenu mineralnu (staklenu ili kamenu) vunu. Lepak na pluti u toj varijanti ne bih dirao.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:
boggy wrote:Pluta? pa nece bas napraviti "revoluciju"... niti "spektakl"... jeste laka za montazu... ali ne doprinosi preterano...
Da, ali to nije obična pluta. To je samolepljva prekrečena pluta. Znači, tu je pluta u sendviču različitih zvučnih provodnika i absorbera: lepka i kreča. Možda bi se preko plute mogao staviti sloj Azmafona, pa on prekrečiti. Ili, ako se ide na varijantu bez Azmafona u kreč ubaciti mlevenu mineralnu (staklenu ili kamenu) vunu. Lepak na pluti u toj varijanti ne bih dirao.
MA moze i tanka sperploca da se koristi kao osnova.... jedino nema vajde od plute kao nekog "spektakularnog" apsorbera...

Kelah, pogledaj i Azma AD ploce, one se mogu naci u raznim bojama a mogu se i farbati (znaju u Azmi cime)... to se koristi u hotelima (trpezarije). Jedino zahtevaju rostilj... da bi se montirale... ispod ide sve isto kao i za lamperiju.

Daju dosta "zagluvljene" rezultate, nisu prijatnije od drveta.. ali buke ce biti manje (ako je SAMO to cilj)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da, ali opet ostaje nerešen problem "buke" koja dolazi od ukućana. Ako se na pravilan način izvede postavka roštilja i Azma ploča, tada je jedini problem kako dishtuju vrata između trpezarije i sobe. Ja bih njih tapacirao. I to pošteno. Opet u kombinaciji sa nekim Azminim fonskim proizvodom.
Post Reply