Prekidac zvezda trougao

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
slazem se da je ovo najbolje resenje(ako nije kupio nista) :prsgore:

kod mene na masini (koja ima zv/tr) prekidac ima cn sklopka(kontaktori)+dm sklopka(bimetal zastita)-grebenasti prekidac zv/tr.:prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Dobro DM sklopku imam pa mislim da bih mogao nju da stavim pre grebenastog prekidaca zvezda trougao,ali ja neznam tj nije mi jasno kako se vezu kablovi na motoru posto iz prekidaca do motora idu dva kabla koliko sam ja video,ali nisam video kako ide klembert na motoru kako se stavljaju one papucuce mostovi sa kojima se ragulise povezuje u zvezdu ili trougao
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

u zvezdi su kleme popreko(horizontalno) a u trouglu(vertikalno) ili obrnuto-nisam siguran.

u sustini tako funkcionise prekidac :)

u zvezdi ga zalaufa do njegovog broja obrtaja-onda prebaci na trougao :prs:

p.s. na svakom motoru unutar poklopca imas semu spajanja,a na plocici motora ti pise koliko ampera vuce struju i da li je motor za zvezdu-trougao ili radi samo u zvezdi.:part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

феникс wrote:Ко је у праву - то ће будућност да каже.
Nisam ja imao nameru da tebi protivrečim, pogrešno si me shvatio, samo mi je bilo zgodno da se nadovežem na tvoju poruku kako bih objasnio sve opcije pa da Urzikic proceni sam šta mu je činiti. A samo zarad pojašnjenja, vezaću se opet za ovu tvoju poruku.
Кад о томе не размишља човек баш ће да размишља о томе да ли се мотор довољно залетео.
Obzirom da je bansek u pitanju, to i nije neko opterećenje pa će motor jako brzo da dostigne nominalnu brzinu, verovatno za manje od 2 sekunde.

Inače, apsolutno sam za to da se sve odradi kako treba - sistem sa 3 sklopke, bimetalom, vremencem i 2 tastera je jedino što bih ja uradio (i prepouručio bilo kome), ali sam razmotrio i opciju sa grebenastim jer je on to zahtevao/pitao.

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Urzikic wrote:kako se stavljaju one papucuce mostovi sa kojima se ragulise povezuje u zvezdu ili trougao
Evo kako se povezuju kratkospojnici (podebljane linije):
http://www.tehnickaue.edu.rs/upl/Elektr ... age027.jpg

Obrati pažnju da krajevi jednog namotaja na klembertu nisu naspramni već su pomereni za jedno mesto u stranu kako bi bilo moguće na lak način povezati kratkospojnicima u trougao.

Jedan kraj namotaja je obeležen sa U, V i W, a drugi odgovarajući sa X, Y i Z respektivno.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 08 Jan 2014 13:30, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Не збуњујте збуњеног још више!
Плочице се СКјДАЈУ!
Свих 6 (шест) жица се воде на прекидач.
Пре повезивања се МОРА проверити да ли је на мотору сваки извод на свом (правом) месту= почетци и крајеви намотаја= U-X V-Y W-Z
На прекидачу би требало да постоје ознаке која жица где иде (U,V,W,X,Y,Z). Ако нема тих ознака мора се на пригодан начин одредити која жица где иде, па још једном проверити па тек онда повезивати.
Успут свратиш на https://www.google.rs/search?q=veza+pre ... yAPE8IDoDw
па потражиш ако има и слике твог прекидача са шемом везе
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Hm.. Ja sam mu samo odgovorio šta je pitao. A ako on posle svih ovih šema ne zna šta da pita ili kako da poveže, onda bolje da angažuje nekoga ko se u to razume inače će da ima reprizu novogodišnjeg vatrometa.

@Urzikic
Shvati ovo ozbiljno, nemoj ni da pokušavaš da povezuješ ako ti ovo nije 100% jasno. Moj drugar je nešto pokušao sam da popravi, prespojio šrafcigerom fazu i nulu i završio u zavojima zbog opekotina drugog stepena.

Pozdrav.
Sinisha
archy970
Šegrt

Post by archy970 »

Motor od 7.5kW vuce oko 14 do 16A u trouglu, u zvezdi vuce mnogo manju struju. Potrebna su ti 3 kontaktera od najmanje 16A, jedan od njih koji je namenjen za zvezdiste moze biti i od 10A, jedan vremenski relej od 0-15s, dva tastera, crveni i zeleni i bimetalna zastita od 6-10A, jedan ormaric, i neko ko ce sve to da ti izsemira. Ali ako su ti limitatori na kusnoj instalaciji od 16A, nemoj da se nadas da ce to moci da radi jer svaki motor koji trpi opterecenje u radu, automatski vuce i vecu struju od one koju vuce bez opterecenja. Ako ti treba sema, poslacu ti je. I jos nesto, vreme vremenskog releja se podesava prema vremenu potrebnom motoru da postigne skoro svoju nominalnu brzinu pa tek onda da prebaci u trougao, to vreme zavisi od masina koji taj motor pokrece i nije isto kod svih masina bez obzira sto je motor iste snage.
Last edited by archy970 on 08 Jan 2014 17:22, edited 1 time in total.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Dobro ljudi hvala vam u svakom slucaju sto mi pomazete,A uslikacu i tablici na motoru i prekidac pa cu da postavim ovde da pogledate,a sad sto se tice onih kontaktora nesto mi nije jasno,vidim da ima neki sa nekoliko radnih kontakta,i nekoliko mirnih,ili,kod,nekih su svi mirni ili svi radni,pa ima neki,koji rade na 220v a neki na 110v, pa sta je od toga najbolje imejjednistavnine da se poveze.
archy970
Šegrt

Post by archy970 »

Moras koristiti kontaktere sa spulnom na 220V, i to kontaktere snage a ne komande. Kontakteri snage imaju 3 radna kontatka snage obelezeni sa 1,2,3,4,5,6 ili L1, L2, L3, L4, L5, L6. Ako ima jos kontakta pored ovih, oni sluze za vezivanje komande a tebi za izradu zvezda-trougao ormana, potrebni su ti kontakteri snage sa jednim otvorenim pomocnim kontaktom i jednim zatvorenim pomocnim kontaktom. Na njima pise NC (normal close) ili NO normal open). Ako nisi elektricar ili se ne razumes u te stvari, preputi to nekome da ti uradi, veruj mi da je jeftinije tako ali znaj da materijal ya izradu takvog ormana kosta oko 10000din. pa navise. Ja u takve ormane jos ubacujem i RAF, to je zastita motora od nestanka faze, asimetrije faze i redosleda faza. Sema deluje jednostavna za onog ko ih je semirao ali nije tako naivna ya one koji nikada to nisu radili. Jedna jedina greska moze dovesti do toga da ti izgori pola opreme u ormanu, zato prepusti to nekome sa iskustvom. Ja sam ih uradio bar 30 komada ali me je i drmala struja bar toliko puta za svojih 26 godina rada sa strujom.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

oaj PDF format koji nas drug Riba izbacio je original za ovaj prekidac koji ja imam, znaci apsolutno je isti
https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q= ... 7178,d.bGE

samo nesto mi nije jasno,po ovoj semi koncarovoj su kotakti na motoru obelezeni sa U1 V1 W1 i U1 V2 W3 a kod mene na motoru je http://www.tehnickaue.edu.rs/upl/Elektr ... age027.jpg pa sada mi nije jasno dali su oznaka naprimer U1 i U2 paralelne ili su unakrsno kao naprimer ovo http://shrani.si/f/1y/ui/30PzEwp0/assd.jpg
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Evo da se i ja uključim u temu. Archy970 je u potpunosti u pravu i dao je najcelovitiji opis za problem kolege u profesionalnom smislu, mada obzirom na moje iskustvo sa trudbenikovim kompresorom (tri glave i protoka 1000l/min) možda može i jednostavnije jedna sklopka c16 sa bimetalnom zaštitom setovanom na 14.3 A i motorom vezanim u trougao. U ovoj varijanti ako se koriste automatski osigurači oni moraju biti tromi a po mogućnosti i posebno urađeni za pogon elektromotora jer će u protivnom iskakati pri skoro svakom uključenju. Jeste da je kod starta motor rasterećen ali sam start radi inercijalnih sila samog motora u tom prvom momentu povuče struju preko nominalne što će tromi osigurač "progutati" i to je ujedno i razlog za ugradnju veze zvezda trougao.
Last edited by bule on 10 Jan 2014 22:33, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Бансек је у старту много веће оптерећење него компресор јер компресори тих карактеристика имају растеретни електро-вентил да чим стану испразне цеви и хладњак до резервоара тако да компресор прва два-три обртаја прави практично без оптерећења.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Slabo se razumijem u struju, al me zanima koliki su tockovi na tom banseku koji radis!?
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

ljudi ja se opet svima zahvaljujem,i tu automatiku sam vec narucio,tj pricao sam sa covekom da mi je napravi i spakuje u neki ormaric i da ja to samo povezem posle,ali to nece da bude bas brzo zbog toga jurim da ga povezem ovako sa prekidacem i da pozavrsavam poslove koje sam zapoceo tj obecao ljudima da cu da zavrsim a ono ispede da nemam sa cim.
Post Reply