Glodalica Festool

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
lepi777
Majstor početnik

Glodalica Festool

Post by lepi777 »

Svojevremeno sam bio vlasnik glodalice Bosch Gmf1400, koju sam prodao radi preseljenja u stan, naime u stan se još nisam preselio a kako prčkam stalno nešto doma fali mi glodalica.
Malo sam se rzočaro u Bosch i sad bi htje kupiti Festool Of1400 ili Of1010 pa molim vlasnike navedenih da napišu par riječi o navedenim modelima, prednosti mane..
Dosta glodala koje imam su prihvata 1/2" kod Of 1400 to nije problem ali kod Of 1010 je...
Hvala
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Imam 1400 i nemam niti trunku zamjerke za istu. Mislim da je to glodalica sa najboljom ravnotežom snage za većinu poslova a vrlo je jednostavna za upotrebu i jednoručno ako treba dok druge marke i modeli baš nisu.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

lepi777 wrote:Svojevremeno sam bio vlasnik glodalice Bosch Gmf1400, koju sam prodao radi preseljenja u stan, naime u stan se još nisam preselio a kako prčkam stalno nešto doma fali mi glodalica.
Malo sam se rzočaro u Bosch i sad bi htje kupiti Festool Of1400 ili Of1010 pa molim vlasnike navedenih da napišu par riječi o navedenim modelima, prednosti mane..
Dosta glodala koje imam su prihvata 1/2" kod Of 1400 to nije problem ali kod Of 1010 je...
Hvala
OF 1010 nije po meni glodalica predviđena da bude jedina glodalica u radioni, malo ja slaba za imalo zahtjevnije poslove (nemam ju ja, ali radio sam kod kolege malo sa njom)
OF 1400 je odlična glodalica za veće i manje poslove, može odraditi i male radijuse spretno i može vrtiti glodalo promjera 68mm bez problema, odlična univerzalna glodalica (imam ju već 4-5 godina, imao sam i problem sa njom, namotaji su se pokvarili, platio popravak 120EUR). Neki dan sam potrošio prvi set četkica, rezervni košta 25EUR.
OF 2200 je meni trenutno nabolja glodalica, u kombinaciji sam malom jednoručnom glodalicom to je dobitna kombinacija za mene. Dok ne probaš ne možeš vjerovati koliko je stabilnija od bilo koje druge glodalice i koliko lakše radi zahtjevne stvari. Sa mogućnostima brzog mijenjanja baza i ostalih gluposti koje ima to je daleko najbolja glodalica, ali obavezno treba imati dodatni set sa bazama i prstenvima (ima samo jedan razlog protiv....puno EUR-a, ali ja sam imao sreće dobiti je jeftino tako da)
Last edited by tomislavm on 31 Dec 2013 21:51, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

lepi777 wrote:Svojevremeno sam bio vlasnik glodalice Bosch Gmf1400, koju sam prodao radi preseljenja u stan, naime u stan se još nisam preselio a kako prčkam stalno nešto doma fali mi glodalica.
Hvala
Iz tvojeg posta se da zakljuciti da lova nije problem :) Uglavnom ja sam isto bio u dilemi izmedju ove dvije glodalice i procitao hrpu postova za jednu ili za drugu. Ja sam odlucio uzeti 1010 i meni odgovara savrseno. Obje glodalice su odlicne i tu nema govora jedino je pitanje sto tebi treba. Tvoja prednost je u tome sto si vec imao glodalicu i znas sto ti treba i koja glodala vrtis na njoj. Rekao si da imas dosta vecih glodala tako da ti je to vec plus za 1400, ali isto tako ako se ta glodala mogu nabaviti u 8mm verziji i ako nemas potrebe za vecim promjerima to je plus za 1010. Uglavnom koju god da uzmes neces pogrijesiti. Ja sam uzeo 1010 sa setom glodala i vodilicom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam 1010 vec dugo. Ono za sta je pravljena radi perfektno.
Ali ako hoces malo zahtevnije poslove, i pogotovu zato sto vec imas dosta glodala veceg precnika prihvata, koja ne mogu u nju, mislim da bi ti 1400 bila bolji izbor.
Ako nista drugo, glodla uopste nisu mala investicija. Nakupi se dosta para u njima.

1400 bi bila po meni idealan kompromis snage i dimenzija, za 90% poslova koji se rade rucnom glodalicom. Ja kad sam kupovao, ona nije postojala (ima tome 15-tak godina), a da je bilo verovatno bih se odluci za nju (pare nisu bile problem).
I racunaj odmah da ces pazariti i lepu kolicinu pribora, koga ima u izobilju.
Sina i vodjice za nju su maltene obavezni sastav. Uzmi perforiranu sinu, tako da posle mozes da dokupis i sablon za 32/37 sistem rupa.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

mislim da budem cekao neku akciju pa riješimo taj problem.
razum govori of1010 ali nekako me ipak srce više vuce ka of1400 jedino što mislim ako odem na slabiju verziju mogu više pribora kupit nego sa skupljom i jačom...
hmmmm
Slatko kisele muke...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zasto mislis da uz slabiju mozes da kupis vise pribora?
Jedino zbog razlike u ceni samih glodalica, inace veliki deo pribora je zajednicki (kao i za sve njihove alate).

Pa samo ako imas 5 glodala za prihvatom 1/2" to je vec nesto reda 250 evrica razlike, u korist 1400. Ne nadaj se da ces ih prodati po ceni po kojoj si ih nabavio (nije nemoguce, al moraces da se nacekas).

Tako da kad saberes sve, tebi se verovatno vise isplati 1400 nego 1010.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

lepi777 wrote:mislim da budem cekao neku akciju pa riješimo taj problem.
razum govori of1010 ali nekako me ipak srce više vuce ka of1400 jedino što mislim ako odem na slabiju verziju mogu više pribora kupit nego sa skupljom i jačom...
hmmmm
Slatko kisele muke...
Ja sam kretao od 0 i nisam apsolutno imao pojima sto se glodalicom sve moze. Ti si vec imao jednu i tocno znas sto ti treba. Kao sto rekoh procitah masu misljenja i jedni kazu 1010 a drugi 1400. Imas veca glodala i ako ti trebaju bas ta i ne mogu se nabaviti u manjoj verziji onda ti treba jaca glodalica. 1010 je laksi stroj. Mislim da mi je mbole rekao da 1010 moze vrtiti svako glodalo sa 8mm prihvatom kada sam pogledao koliko ih ima mislim da jos dugo necu imati potrebu za vecim glodalima, ali opet s druge strane imas vec neka glodala i kupnja novih samo manjih je dodatni trosak. Makar mozda i volis kupovati pa ce ti zapravo dobro sjesti manja glodalica da imas opravdanje za novu kupovinu :)
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Evo malo analizirao vaša razmišljanja i savjete malo zujo po netu i iskopao još dva konkurenta za izbor glodalice.

1: AEG MF1400KE cca 450€
Plusevi su sljedeći, dosta pribora, velika snaga, svjetlo, dvije baze.
Minusi velika težina nedobavljivost čahurice od 1/4" i 1/2" Prekidač na gornjoj strani motora, nema vodilicu sa finim podešavanjem...

2: BOSCH GMF1600 cca 480€
Plusevi su dvije baze, dobavljivost čahurica 1/4" i 1/2", prekidač na ručki, velika snaga, svjetlo,
Minusi, velika težina, odlazi elektronika(pronjuško po stranim forumima) nedobavljivost pojedinog pribora(npr vodilica za rupe na 32mm)...

3: Festool OF1010 cca 500€, u setu vodilica, set glodala, čahurica od 1/4" i 8mm,
Plusevi prihvatljiva težina(za mene) dosta pribora u startu, prekidač na ručki
Minusi nedobavljivost čahurice 1/2", nema svjetlo, Mala snaga(možda i ne ako se ne koriste glodala od 1/2") nema finopodešavajuču vodilicu, visoka cijena.

4: Festool OF1400 cca
550€, u setu glodalica, finopodešavajuća vodilica, i stezne čeljusti od 8mm i 12mm.
Plusevi: dobavljivost čahurica 1/4" i 1/2" sto dize cijenu za jos cca 100€, prekidač na ručki, veliki opseg pribora
Minusi: Visoka cijena, nema svijetlo, skup pribor dodatni...

Dodatak: Zašto sam prodao Bosch Gmf 1400, prije 2 god sam ozljedio desnu ruku(nisam još saniro) i smanjila mi se jačlna desne ruke za 10-20% navedena glodalica je bila poprilično teška i iz tog razloba mi je bilo jako teško radit sa njom. imala je prekidač na motoru sa gornje strane i sve zajedno mi je bilo malo ne praktično, prilikom rada nekih finijih stvari tipa pisanja i slobodnog rada glodalicom nije mi bilo dovoljno svjetla. kabel od same glodalice je bio prprilično krut i često je znao zaglavit između stege i obratka, itd da ne duljim...

Molim Vaša mišljenja..
Hvala
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Iz prve ruke mogu napisati o dobavljivosti cahure 1/2" za AEG.
Istina da je u Hr nemoguce nabaviti, a i zastupnici tvrde da je nemoguce nabaviti u EU.
Ali sam poslao upit u AEG-powertools.uk i kroz kojih tjedan-dva dana, uz sitniju prepisku, mi je na kucnu adresu stigla 1/2" cahura, besplatno.
Nije me kostala nista zahvaljujuci g. Roger Hallu (AEG/Milwaukee UK), kojem ovim putem zelim zahvaliti.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Å to je tebi važnije, težina glodalice ili mogućnost korištenja 1/4" i 1/2"čahura?Samo ti znaš što tebi paše.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za 1010 postoji fino podesavajuca vodilica. Ne dolazi sa njom, ali postoji kao dodatni pribor, i to u dve varijante, za sinu i za obicnu paralelnu vodilicu.

Za razliku od 50 evrica, ja se uopste ne bi razmisljao izmedju 1010 i 1400.

Setovi glodala su obicno takvi da od svega sto je u njima stvarno upotrebljavas maksimum dva, a sva ostala stoje u kutiji.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

lepi777 wrote:Evo malo analizirao vaša razmišljanja i savjete malo zujo po netu i iskopao još dva konkurenta za izbor glodalice.
Kazes da imas problema sa rukom, da je slabija. Mozda onda 1010 i nije tako los izbor sa svoje 2,7kg za razliku od 1400 4,5kg. Jel je pre slaba il ne to ce ti drugi bolje reci, ali ko sto je meni mbole jednom rekao sva 8mm glodala ce 1010 moci pogoniti. Ja se ne bavim nicim za sto mi treba vece glodalo, za sad :)
Ja sam jednom fulao sa kupnjom prejakog stroja i od onda jako pazim na to. Ko sto rekoh i meni je bilo izmedju 1400 ili 1010 i na kraju je prevagnulo da mi dodatna jacina ne treba, al da mi treba laksa masina. Pokazalo se kao pun pogodak. Do sad najvece sto sam stavljao u 1010 je 40mm glodalo i radi bez problema. Ako nesto mozes kupiti ne znaci da ti i treba jace. Meni je jedno vrijeme za oko zapeo Festool C12 al kad sam to primio u ruku uh uh razlika od bosch-a od 750grama mi je bila ogromna, a bosh sarafi sve sto mi treba. Sad cekam da bosch krepa pa ce CXS biti u arsenalu :) samo ovaj nikako da krepa hehe
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Ispravak Festool 1010 ipak ne moze samo tako koristiti glodalo 40mm. Izgleda da je to ipak malo previse za tu glodalicu. Sva sreca da je hladno vrijeme :D
Nakon cca 25 rupa ugasila se glodalica i morao sam ju hladiti :D

Image
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Djuro2, barem sada znaš mogućnosti navedene glodalice...;)

Mislim da ču se ipak sačekati neko vrijeme za glodalicu, za OF 1010 bi bi imao odmah novce a za OF 1400 bi trebao još malo sačekati(skupiti pare), ali čudan sam ja možda se ipak iznenadim...
Prošli mjesec sam se iznenadio sa DF 500, mislim da bi dvije vrhunske alatke u manje od dva mjeseca bile previše čak i za moj buđet...

Hvala vam na savjetima bili su stvarno konstruktivni...:)
Post Reply