Namjestaj od jele/smreke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

@феникс
Ne bi baš bilo zgodno da sad zaređam po tvojim porukama, svašta-nešto :ongel: se tu može naći. Pa šta? Da li si ti mene razumeo šta sam hteo reći?
Ovaj sajt i forum (i bilo koji drugi po belom svetu) nije mesto gde će se isterivati jezička čistota. Po poslednjim statističkim podacima 1/3 Srba nije otišla u pozorište u poslednjih 20 godina, 1/6 je funkcionalno nepismena. Svako od nas će se već negde pronaći. Živ ti meni i zdrav bio uz slaninicu i šunkicu zalivenu domaćom :skool:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

U nekim krajevima se i tako kaze, mozda i nije pogresno. Ali, ako je tacna vest koju sam juce cuo na vestima, da svega 30% ljudi u Srbiji zna da koristi racunar - u tom slucaju svako ko se oglasi na netu spada u naprednu inteligenciju :stolt: Ali, salu na stranu, za ovaj forum je bitno nesto drugo a ne gramatika, u kojoj retko ko ne gresi.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Не замерам ја непознавање граматике.
Ни ја нисам стручан.
Сметају ми ти новокомпоновани изрази који су ругобе у језику.
А сваког дана их је све више!
Него да не кваримо тему.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

U sustini sve moze da se uradi na dosta nacina. Evo ja planiram da uradim trpezarijski sto od medijapana, kartonskog saca i bukovog furnira. Preko furnira bajc pa vodeni lak za parket.

Da se razumemo puno drvo bukva iili hrast imaju u svakom slucaju prednost. Medjutim odlucio sam se za gore spomenutu varijantu zbog cene i brzine rada. Sto je neka ovakva varijanta http://www.nexpeditor.net/the-modern-di ... ing-table/.

Da li je debljina kantova od 1.8mm dovoljna da se spreci krzanje ivica ili da se ide sa dascicom 1cm debljine? Isto ako prvo zalepim gornju i donju povrsinu kod furniranja kant ce se videti odozgo. U suprotnom gornja i donja povrsina bice izlozene krzanju. E sad brine me da bajc ne upije dosta u toj liniji kanta pa da ne potamni previse. Inace bajcujem bukvu u venge boju. Kakvo je najbolje resenje za furniranje i kantovanje ovakvih povrsina? Sta raditi prvo?
Last edited by ivanob1 on 05 Jan 2014 19:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hmm, drzim podlaktice po ceo dan na tom staklu (takav mi je polozaj tastature), i stvarno nemam problema sa hladnocom.
Sto se pucanja tice, pomenuo sam gore da je za to neophodno kaljeno staklo, a njega uopste nije lako polomiti. Ako lepo lezi celom povrsinom na ploci, trebalo bi dobro izmanuti cekicem da pukne.

Ne kazem da klirit ne moze da se koristi. Ali moja iskustva su da se dosta brzo izgrebe. Dobije fine sitne ogrebotine a meni to deluje "prljavo". Doduse zavisi sta radis na njemu, ali klinci sigurno ne spadaju u kategoriju onih koja jako vodi racuna.

Ploca od bukve i telo od jelovine verovatno ne bi izgledali kako treba. Jos jedan razlog pored mekoce jelovine sto sam negde na pocetku i rekao da je mnogo bolje sve napraviti od bukve (ili nekog drugog tvrdog drveta)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

On je napisao da bi izbegao bukvu zbog težine i cene. U tom slučaju je bor rešenje, samo što on već ima negde da kupi gotove ploče od jele i smreke, pa zato pita. Inače ima raznih kombinacija za ploču radnog stola, može biti presvučena i kožom ili laminatom, može da kombinuje kako mu se više dopada, sve zavisi šta je zamislio i šta mu se uklapa. Ako radi samo to od bukve, razlikovaće mu se boja jer je bukva slabo upija i zato sam mu ja ono napisao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I dalje ne kapiram sto je tezina problem?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tebi mozda nije bitna tezina, a on voli da moze lako da pomeri namestaj da pocisti ili podvuce tepih ispod. Podigni jednu stolicu od bukve i jednu od jele i videces kolika je razlika. Ja sam u nekoj temi postavio sliku jedne moje stolice od jele, izgleda masivna, ali se moze podici jednim prstom, dok ti za bukovu stolicu trebaju obe ruke da je pomeris.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

moj savet namesti od jele i onako neće dugo koristiti retko koji klinci vole te stolove pogotovo ako imaju lap top
tako i ja što sam pravio sto nije korišten
više mi koristi sad u radionici mada sam, ja pravio od iverice
za sve je kriv Toma Sojer
zicer
Brzi dodavač alata

Post by zicer »

Pezzo je dobro protumačio. Imam mogućnost da kupim gotove "cinkovane" ploče bukove ili jelove. Nisam imao vremena da se raspitam dali bih mogao pronaći od druge vrste drveta... ali recimo da nema. Gotove ploče širine od 600 do 800 mm, dužine do 2000 mm i više su sasvim OK za relativno brzo i lako kombinovanje i pravljanja bilo kakvog namještaja. Nije bukova cinkovana ploča puno skuplja.
Težinu sam spomenu iz sljedećeg razloga:
Imam na raspolaganji jednu dječiju "slobodnu" sobu na spratu porodične kuće gdje živim, a dvoje muške djece. Jedan krenuo u školu a drugi za godinu.
Želim da im napravim uslove za obojicu u toj jednoj sobi. Želim drvo zato što je dugotrajnije, a meni lično i ljepše jer volim prirodnije. Uz to imam i krevet od punog drveta (naravno lakiran) na sprat od jasena za obojicu. Zato mi je privlačnija jela/smreka od bukve jer će se bolje uklopiti. Uz jedan zid krevet na sprat, uz suprotni dva radna stola, jadan u jedan ugao, drugi u drugi ugao sobe. Iznad stola police za knjige. Police razmišljam da postavim direktno na stolove pa do ispod plafona. Između stolova ostaje prostora od cirka 1300 - 1400 mm gdje bih osmislio nekakvu komodu. Za sada imam jasnu viziju kako će izgledati stolovi i police, a o komodi imeđu bi kasnije, kada napravim stolove i police.
Zato mi je bukva "teška" jer namjeravam da uradim i police iznad stola... mada ne vidim razlog da to sve često pomjeram, a nemam ni kuda.

Neki su mi predlagali kantovanu ivericu... ali iverica mi se nikako ne dopada, imam negativna iskustva sa njom. Jednom pomjeriš i gotovo, sve se rasklima. Drvo je drvo. Toliko koliko košta gotova iverica, nije puno skuplje drvo o kojem pričam. Uz malo zalaganja i svoga truda, bušenja lakiranja..... dobijem za isti novac nešta šta je puno ljepše i kvalitetnije i dugotrajnije.

Iz tog razloga sam u dilemi dali bukva ili jela/smreka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To sto je bukva teska, pa ce i police biti teske, nema veze, posto je istovremeno i mnogo cvrsca. A sam kazes da i kad bi hteo nemas gde da sve to pomeras.

Koliko ja na kraju mogu da zakljucim, tebi je jedini stvarni razlog za izbor camovine umesto bukve, estetske prirode, to jest sto ce se boja bolje uklopiti sa postojecim krevetima od jasena.
E sad, tu vec tesko da mozemo da ti pomognemo, posto ono sto se jednome sasvim lepo uklapa, drugome ne lici ni na sta itd.
Ja licno bih uvek birao funkciju na ustrb estetike, ali to je moje misljenje, i uopste ne znaci da i ti treba tako da razmisljas.
zicer
Brzi dodavač alata

Post by zicer »

Nakon "dužeg" razmišljanja, odlučio sam. Izabaću ipak bukvu. :prsgore:
Last edited by zicer on 17 Jan 2014 17:16, edited 1 time in total.
Drm
Dodavač alata

Post by Drm »

Pozdrav,

Dugo pratim forum pa sam se odlučio za izradu kreveta, da li je u redu da ovako pravim krevet u izvedbi ssm?
Image
Post Reply