Rende

Rad sa ručnim alatima
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Scrub plane je prilicno moderna izmisljotina, i generalno, namena mu nije gubo skidanje materijala radi ravnanja povrsine. Tako se koristi tek od polovine proslog veka. Danas ga stavljamo u gupu sa jackom, i tako koristimo, ali mu to nije bila namena nekada.

Jack je jedino rende koje je koristeno za grubu obradu i ravnanje dasaka.

Scrrb plane je grubo rend cija je osnovna namena suzavanje dasaka. Kada daska treba da se suzi 5-6 mm, mnogo je brze skinuti je scrubom, nego to raditi testerom. Generalno je bio alat onih koji su pravili arhitektosnku drvenariju, umesto onih koji su praviili fini namestaj.

Sa druge strane, razlika izmedju scruba i jacka je mala. Scrub ima uze secivo i sira usta, jednostavno, drugo mu i ne treba. No jackovi su duzi, i precizniji. Danas kada vecina dasaka stize ravna, sa abrihtera, i jackovi mogu da budu mnogo finije podeseni nego nekada. A pri tome, i gradja se danas sece tako da je mnogo pravija nego nekada.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ako je daska prosla kroz abrihter onda je i jack plane visak :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

I jeste i nije. Kada uzmes savremeni Jack, sa uskim ustima i fino podesenim secivom, on itekako ima sta da trazi na dasci iz abrihtera. Jointer nije za sve, a smoother je prespor, i sa njim nema potrebe obradjivati nista sto se nece videti.
Last edited by BR on 28 Dec 2013 22:21, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Inace jel ima neke razlike izmedju jointera i jacka osim sto je jointer duzi? Mislim na jack koji nema zakrivljeno secivo.
Last edited by ivanob1 on 28 Dec 2013 23:00, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ima. Jointer obicno ima blago zakrivljeno secivo. ;) A i svaki jack treba da ga ima. Kao i svaki smother. Ravno secivo se koristi samo na shoting boardu, i na specijalnim rendicima, tipa rendeta za ramena, rebate rendetu i slicnim.

Ideja je da time sto jointer vuces levom ili desnom stranom doterujes ivicu daske u prav ugao sa sirinom. Ako ti treba samo da je ispravis, radis srednom. Meni je to malo cirkuska vestina, kao balansiranje na uzetu, ali na mom jointeru postoji bocna vodjica, koja se postavlja kada treba, pa mi to balansiranje ne treba.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ja nemam vodjicu pa balansiram :) . A isto desava se da druga strana daske ima kontra ugao pa balansiram s leve na desnu stranu. Inace sve je stvar rutine i toga kako je kome sta lakse za rad.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja sam balansirao nekada, od kada sam kupio vodjicu, dobijem tacnih 90 stepeni za upola vremena ;)
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Stavi neku sliku da vidimo kako izgleda ta vođica.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Mislim da ta vodjica moze da se napravi za bilo koje drveno rende. Ravna daska sa falcom koja bi se recimo srafila za bocnu stranu rendeta. Falc treba da bude debline koliko je i noz udaljen od bocne stranetela rendeta. Za metalno nisam siguran da moze da se ugradi naknadno ako vec nema.

BR spomenuo si neki nacin da se na Krenov ubaci ploca koja moze da se pomera i na taj nacin steluje otvor usta na rendetu. Pokusavam da smislim kako bi se ona fixirala za taban. Jel imas neku skicu za to?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Slika vodjice na mom rendetu nece mnogo da pomogne, ali postavicu je.

Image

Image

Ovo je Veritas BU jointer, sa vodjicom koja je napravljena specijalno za njega. Drzi se na dva srafa, a teci sluzi za podesavanje ugla.

Za druga metalna renda Veritas pravi vodjicu, mendjutim ona nije najsrecnije resenje. Za rende se drzi sa dva stifta, po visini, i sa dva magneta. Nikada ga nisam proba, ali svi koji jesu tvrde da vise vremena provode drzec i vodjicu, nego gurajuci rende. Inace moze da se montira na Stanley i slicne modele od No4 do No 8

Stanley j nekada do 1940 pravio # 386 jointer fence. Originali su retki, i kostaju pa maltne vise nego rende. Ne secam da sam video neki na ponudi, u iole upotrebljivom stanju, za manje od 250 dolara. St Jams Bay tool pravi ponsto uproscenu kopiju, od livenog mesinga, a cena je oko 100 dlara ako se dobro secam.

Image

Vodjica za rende se daleko lakse pravi na metalnom rendetu, nego na drvenom. Ta vodjica mora da ima podesavanje ugla pogotovu na dvenom rendetu, posto se kod njega noz teze podesava levo desno, a pi tome i drvo radi. Bocne strane uvek vise rade nego taban, ako su godovi orijentisani kako treba za drveno rende. Taban je u radijalnom pravcu, bocne strane su u tangencijalnom, i svaka promena vlage ce se vise odraziti na njih. Na rendetu od nekog egzoticnog drveta koje malo radi, cela prica ima vise sanse da uspe. Znam da takva renda mogu da se kupe.

Na metalnom rendetu fiksna vodjica radi bolje, posto je podesavanje lakse. Sva Beily Bedrock i modifikovane kopije istih rendica imaju polugu za podesavanje bocnog nagiba seciva, pa swcivo moze lakse da se dovede da bude upravo na vodjicu. Polozaj tabana nma nikakvog uticaja. No glavna prdnost vodjice sa podesavanjem nagiba je sto posle skidanja rende ne mora da se opet podesava za dalji rad.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zaboravih na plocicu za podesavanje sirine usta. Nemam skicu, ali mogu da je nacrtam rukom u neko dogledno vreme. Prica je prilicno prosta, pogotovu kod krenova. Prednji blok se skrati po visini odusta, u duzini nekih 5-6 cm. U to udubljnje, koje je bocno ograniceno stranama se postavi drvena plocica, kraca za 5 mm. U bloku se otvori vertikalni prorez, i sa grnje strane se postavi sraf koji ce drzati parce drveta koje zatvara sta na mestu. Ostaje jos samo da u tu parce drveta postavis maticu, koja je spolja narezana navojem za drvo, a unutra je masinski M navoj. Stezes je srafm, a kada popustis moze da se pomera napred nazad, dovoljno da kasnije nemas problema kada ravnjas taban.

Ako ti treba, nacrtacu skicu ovih dana.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Hm mislim da i na drvenom moze da igra ova kombinacija tri srafa. Dva srafa u donjem i treci u gornjem za podesavanje ugla. Naravno da sve to ide na masinske zavrtnje. Mozda ne moze da se nasteluje bas u 10-ti deo milimetra kao na metalnom ali opet ce biti preciznije nego bez vodjice. Jer iskreno nisam siguran kolika preciznost moze da se podesi golim okom uz vinklu i svetlost. Po meni svako odstupanje tanje od papira iz obicne sveske maltene i nije greska.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj papir je 0.2mm. To je ogromno odstupanje. Rende i golom rukom moze mnogo bolje. Da ne pominjemo vodjicu.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

U mojoj svesci velike linije, koristio nekad za srpski jezik :), list je 0.05mm. 0.2mm je mozda onaj za pakovanje mesa. Mada vidjao sam ona Kana japanska renda sa providnom struskom. Pretpostavljam da je 0.01 ali to je za zavrsnicu. Za jointer mislim da je 0.05 ili cak i 0.1 sasvim ok za toleranciju.
Last edited by ivanob1 on 29 Dec 2013 18:45, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Tek sad videh post za podesavanje usta kod drvenog rendeta. Sve je jasno ko dan :)
Post Reply