Stubna bušilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

dikar wrote:a masina em nova, em rasklimana
Å ta da se radi...
Neki ožene novu i potesnu snašku :tummenupp:
A neki kao novu dobiju razlokanu i rasklimanu :forbannad:
Mora da si gledao u trgovkinju kad si birao mašinu :oskyldig:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

феникс wrote:
Å ta da se radi...
:smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

феникс wrote:
Å ta da se radi...
Ovako. kad je Raider ulazio u Makedoniju (pre 10-50 godina) rec garancija je bila nesto neshvatljivo (nije bilo ni zakona, verovali smo na rec tezgarosima) od tog vremena imam par igracaka s kojima se i dan danas lepo igram. Pre 10-ak godina izasao je zakon ovde da sve sto ima elektromoter mora imati neverovatnih 6 meseca garancije. Od tada Raider(citaj Bent trade - generalni uvoznik ovde) daje garanciju od 6 mesci ali samo na "pro" klasu" (razlika u ceni izmedju "pro" i "hoby" klasu je 5-10 eura.
Dalje u Bugarskoj i Srbiji Raider daje neverovatnih 2 godine garancije za fizicka lica ili 1 godinu za pravna lica (Einhell ovo prevodi kao domaca radinost ili industriska delatnost)
Iskreno ne znam za kvalitet Raidera u Bugariji, Rumuniji, Rusiji, Srbiiji sa 2 god. garancije, ali osetio sam Raider bez garancije na vlastitoj kozi( uzgred za mene 60 eura nisto ne znaci kad n a cigarete sj...m 100eura mesecno)
ZATO SAM NAPISAO DA OVOG DOSTAVLACA BUGARIJA-KINA TREBA ZAOBICI

feniks (sloba 10 ( nisam te ja odao))) Singer hvala i tebi na sprdacinama odoh ja u" dezertere"
Last edited by dikar on 22 Jun 2013 16:12, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

malo sale nikom nije naskodilo ;)

tvoj odlazak u "dezertere" je verovatno posledica neceg drugog :tummenupp:

ako si tako odlucio sretno ti bilo :skool:

p.s. mi cemo i dalje biti ovde i svako je dobro dosao :prsgore::part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ne znam gde je u mom pisanju "sprdačina"?
Ako ono što sam napisao smatraš za "********"evo izvinjavam se na sav glas!
Kad sam bio vojnik u Å tipu naučili me da "Å tip" znači : Å  uti, T rpi, I, P ati!
I nisu me učili da treba da budem dezerter!
A ni da srce treba u gušu da mi bude!
A i ja sam u nekim trenutcima kupovao po nešto što traje jedan dan. Boljeg ili nije bilo ili mi se džep nije slagao sa željom.... odrađivalo jedan poslić pa ponovo na bazar. Idem i pevušim onu " Život je lep........" i ne besnim - znam ko je kriv al' ne mogu da mu zamerim. Moj je pa kakav je takav je.
I, javi adresu kad dezertiraš da ti pošaljemo cigarete i litru anasonke - da ti nije dosadno
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvar je dosta prosta sa duzinom garancije.

Od 1.1.2011, kada je na snagu stupio novi Zakon o zastiti potrosaca u Srbiji svaki uredjaj mora da ima minimalno 2 godine garancije (to se cak i ne zove garancija, vec se zove "saobraznost").
Uopste ne mora da postoji garantni list, dovoljan dokaz je racun, cak ni on ne mora da postoji ako kupac na bilo koji nacin moze da dokaze da je proizvod kupio tad i tad.

Grancija je druga vrsta "garancije" (bas zanimljiva recenica :)) i nju prodavac ili proizvodjac moze ali i ne mora da izda. Garancija kao takva, moze da bude samo povoljnija za kupca od saobraznosti, i moze da ima samo duze trajanje od saobraznosti.

Sve ovo vazi iskljucivo za fizicka lica. Pravna imaju sasvim drugaciji rezim (iskreno receno ne znam kakav je).

Tako da to sve nije stvar politike Raidera, Enhela... ili bilo kog proizvodjaca, vec stvar zakona date zemlje. Pretpostavljam da i Bugarska ima slican zakon, posto su ovi nasi prepisivali od EU (mada kao i svaki prepisivac, po nesto su zeznuli).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice stubnih busilica, imam jednog kineza kod mene na "privremenom radu" (pripada mom drugaru, ali joj se "privremeni rad" kod mene bas oduzio).
Problem sa klackavoscu nije u samom futeru, vec u delu koji nosi osovinu i kliza gore-dole kada okreces rucku. Em je napravljen sa tolereancijama i finocom obrade ko da ga je zidar pravio, em je od neceg sto mozda u tragovima podseca na celik. Slicno je i sa rupom u telu kroz koju taj cilindar prolazi.

Ja sam ga malo "frizirao" dodavsi jedan sraf od klizne bronze sa kontramaticom, koji ga koliko toliko pritisne uz unutrasnju povrsinu rupe u telu, pa se zazor dosta smanjio.

Opet, za pare koliko je ta busilica svojevremeno placena u Madjarskoj (negde krajem '90-tih), nista bolje i ne moze da se ocekuje.
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

mbole wrote:Problem sa klackavoscu nije u samom futeru, vec u delu koji nosi osovinu i kliza gore-dole kada okreces rucku.
Tačno tako je i kod mene, samo što mi se ne ulaže u ovakvu "mašinu" pa neću ni da se zezam da ga nosim kod strugara pa razvrtanje pa da se ubaci neka čaura.....
Trajaće koliko traje, nisu neke velike pare.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Naleteh na ove mašinice koje baš fino izgledaju.

Optimum B17 Pro ~ 46000 rsd
http://www.alatshop.rs/proizvod/optimum ... a_b_17_pro

Optimum RB 6T ~ 350€ (cena je preko, al je prava stolarska)
Waterman
Brzi dodavač alata

Post by Waterman »

Poštovanje kolege,

prijavio sam se na ovaj forum prije nekog vremena. Čitam postove, učim i ...... kupujem nove alate :).
Kako sam u definiranoj sobi jasno vam je da sam se ponovio sa stolnom bušilicom.
Prije nego kažem što sam kupio, moram se požaliti da na ovim prostorima je naprosto nemoguće odabrati nešto što bi željeli. Ponuda je svedene na dva MOŽDA tri modela. Sve se uglavnom svodi na kineze (raznih komercijalnih naziva). Čak sam pronašao dvije identične, iste, jednake, prekopirane bušilice ali različitih etiketa (namjerno nisam napisao "različitih proizvođača")- "Einhell BT-BD 801E " i "Gude GTB 16V". Svaki prekidač, svaka poluga, svaki detalj na jednoj, jednak je onoj drugoj. Cijene su 230€ za Einhell (Amazon.de -novo) i 354€ za Gude u Zagrebu.

To mi je bilo puno novca za hobi stroj, koji će mi služiti za "ubijanje vremena " u garaži.
Pa sam se odlučio za "Einhell BT-BD 701" za 1.500 Kn (197€). http://www.einhell.com/com_en/shop/4862 ... d-701.html

E sad pitanja !!

Kako mi je to prvi puta sa imam nešto takvog na korištenju, molio bih vas da mi pomognete.
Kako održavati takav stroj ?
Kako ga sačuvati od oštećenja (preopterećenja) ?
Čime podmazivati ? I što? Na kojim mjestima ?
Koje masti upotrebljavati ?

Znam da previše pitam. Sorry !
Ali ...... kad nemam pojima o tome, a želim učiti.

Ako netko nađe vremena i volje da mi pomogne , bit ću zahvalan !
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Kaj se tiče preopterećenja, prije će proklizati remen nego kaj će pregoriti motor.Ako bušiš rupu npr. 15mm buši najprije sa manjim a onda sa većim borerom.Ako bušiš metal bilo bi poželjno podmazivati borer uljem ili emulzijom.Kaj se tiče podmazivanja, mislim da na takvim hobi strojčekima nema baš mazalica koje bi trebao podmazivati jer su u pitanju zatvoreni lageri ali bi trebalo tu i tamo kapnuti malo ulja na rotirajuće dijelove.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Preopterećenje na ovim stubnim bušilicama dovodi do proklizavanja remena, tako da nema pretjeranog straha od pregrijavanja, što se ostalog tiče , sve ovisi koliko ćeš upotrebljavati tu stubnu bušilicu , ukoliko je to u vidu hobija, onda je ova više nego dovoljna .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kako su ti već rekli za hobi ti je i predobra.

Od preopterećenja nemoraš brinuti remen prokliže i nećeš imati mogućnost da ti motro pregori ili da se dogodi neka havarija.

Ja imam neku NOTUL koju je kupio tast za nekih 400-tinjak kuna i ja je zaustavim rukom bez beda ALI kad bušim veće rupe u željezu to delam iz više prolaza i obavezno malu špric kanticu sa uljem i uvjek malo kapneš ulja.

Kaj se tiče održavanja uvjek imaš kod sebe WD 40 spreja i svako toliko pošpricaj sve djelove koji nisu ofarbani i to ti je sasvim dovoljno.

Imaj na umu da ti je ovo hobi mašina i tako se i ponašaj s njom znači nema bušenja iz prve rupe od 12 mm ili takve stvari.

Za duže komade koje ćeš bušiti probaj si napraviti jedan stalak koji se može štelati po visini i onda da nasloniš jedan kraj na bušilisu di bušiš a drugi na taj stalak da ti se nebi dogodilo da te težina komada prevali i sruši sve na pod jer more dojti do oštećenja i bušilice a i tebe samoga.

Eto nadam se da sam malo pomogal ako ti još kaj treba pitaj tu smo.

E i još nešto NEMOJ štediti na borerima to ti je još najbitnija stavka neka budu kvalitetni i oštri kolko je god to oguće.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Waterman
Brzi dodavač alata

Post by Waterman »

"Kaj se tiče održavanja uvjek imaš kod sebe WD 40 spreja i svako toliko pošpricaj sve djelove koji nisu ofarbani i to ti je sasvim dovoljno" - e ovo je uputa za moj nivo znanja o tom alatu. Kratko jasno i "precizno" :hurra::hurra:

"Imaj na umu da ti je ovo hobi mašina i tako se i ponašaj s njom znači nema bušenja iz prve rupe od 12 mm ili takve stvari" - OK ali dal tih 12 mm vrijedi samo za željezo ili na to moram paziti i kod drvrta (naročito tvrdog)

"Za duže komade koje ćeš bušiti probaj si napraviti jedan stalak koji se može štelati po visini i onda da nasloniš jedan kraj na bušilisu di bušiš a drugi na taj stalak da ti se nebi dogodilo da te težina komada prevali i sruši sve na pod jer more dojti do oštećenja i bušilice a i tebe samoga". - može, imam nekaj takvo u firmi (hm, hm, hm, možda to nisam trebal napisat) ima rolicu na vrhu i izvači se po visini cijev iz cijevi .

"Eto nadam se da sam malo pomogal" - puunooo, i ne samo ti nego i ostala ekipa HVALA........................................... ako ti još kaj treba pitaj tu smo.- možda ovo nije trebalo reći, postat ću dosadan i naporan s pitanjima. Učim i imam milion nebuloza.

E i još nešto NEMOJ štediti na borerima to ti je još najbitnija stavka neka budu kvalitetni i oštri kolko je god to moguće - to je prva stvar koju sam naučio ovdje i toga se držim ko pijan plota. Nasljedio sam od pokojnog tate hrpu borera, starih i ....tupih. Možda su i kavalitetni, ko zna, al da oru, ...oru, trgaju i pale drvo, fffffff. Ne koristim to više..

Još jednom thx za sve dobronamjerne savjete dosad i ubuduće.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovo kaj se tiče debljih rupa za bušiti to ti je najprije za bušiti u željezo.

I sam znaš da i najtvrđe drvo koje je nama ovdje dostupno i jeftino je uglavnom mekše od željeza tako da pomalo i više puta izvući borer iz rupe koju bušimo i to onda ide bez neke veće muke,tako da u drvo moreš i veće promjere od jednom,ali napominjem više puta izvući borer van da se očisti strugotina.

E to kaj imaš u firmi bi ti dobro došlo samo pazi da te nitko nevidi i kad dojde doma pofarbaj u neku drugu boju da neprepoznaju iz firme.:happy:

Ovo kaj se tiče borera od tvog pokojnog oca nemoj bacati niti pod razno,ima radnji koje se bave brušenjem borera pa to možeš srediti i još će te služiti puno,ili ako imaš koga poznatog bravara nek ti pokaže kako se bruse boreri i pomalo vježbaj da stekneš neku rutinu ruke pa ćeš kasnije sam sebi brusiti i imati uvjek oštar alat i pribor.

Na kraju krajeva imaš i za kupiti one male napravice za brušenje borera bilo je u LIDL-u za nekih 300-njak kuna i imao sam priliku pročitati na jednom forumu iskustva od ljudi koji su si uzeli tu napravicu u ful su zadovoljni s njome kako radi i njena kvaliteta s obzirom na cijenu.

A imaš i na youtubu filmića o tome treba malo pronjuškati pa da vidiš kako ljudi rade razna pomagala za brušenje borera a čini mi se da je i naš profesor Bole nešto radio po tom pitanju pa će ti podjeliti iskustvo ili postaviti link ka tekstu di je to opisano u detalje jer AKO netko hoće podjeliti znanje onda je to sigurno on.

I na kraju nesekiraj se šta god ti treba pitaj tu smo osobno neznam sve ALI svi koji smo ovdje sigurno znamo sve kaj te zanima bilo o drvetu bilo o alatima bilo o bravariji i željezu ili šta god da ti padne na pamet.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply