O cijenama stolarskih radova !

Razne teme o raznim stvarima
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

drvengrad mislim da nisu problem garazamajstori koji rade turbo nisko ,oni vrlo brzo zavrse karijeru , jedan los posao odbija deset novih .
-a kad netko radi za sicu sumnjam da pazi na detalje .
-ja sam mislio na ljude koji su u sredini s normalnim cijenama , koji zaradi dobro a musteriji isto dobro ,da se ne kolju medjusobno cijenama .
Svi trebamo drzat cijenu rada jer meni alat nije pao s neba a bogami ni znanje .
-mi ne radimo u uredu za satnicu niti dnevnicu .

Pogledajte kako stoje vani parketari,stolari,maleri,knauferi i sl.
Vani se kad netko hoce po mjeri jako dobro naplati i to je cijenjen posao.
mi radimo PO MJERI ne serijski i da skoro pa su unikati .
Nijedna ikea,lesnina,kika i sl nemoze da se mjeri s nama jer oni nemogu da rade sto mi radimo i to ide i obrnuto mi nemozemo da radimo sto oni rade ali iskreno ja niti ne zelim radit sto oni rade.
mi smo mali i fleksibilni ,brzi i kvalitetni.

ono sto oni imaju kvalitetno 3/4 je skuplje od nas a ono sto je jeftinije od nas ja ni ne zelim radit jer se nista ne zaradi.
-tako da smo mi zlatna sredina.
-moja reklamacija se rjesava za 1 max 2 dana -njihova 1-3 tjedna ako.

A drvo je posebna grana o njemu razmisljam da treba nudit novo i moderno nesto svoje da ne kazem izmisljeno .
-sa drvetom ja nemogu ni izbliza parirat velikim ducanima koji rade kuhinjske stolove od hrasta za 2500 kn ,ja ga ne radim ispod 4-5000 kn
ko voli neka izvoli.
-a DRVO posebno nesmijemo spustat jer koliko faza obrade ima dok nije gotovo rezi,hoblaj,rezi,brusi,brusi,brusi,brusi,sastavi,zaljepi,pa brusi,pa lakiraj ,pa brusi itd.

Najbolji su mi kad negdje na forumu citam a sto bi ja stolaru dao svoju placu za kuhinju koju ce on napravit za tjedan dana a ja za tjedan dana zaradim 1500 kn :)
-cisto podcjenjivanje .
-uzmimo slikara ,kako on moze za 3 tjedna slikanja jedne slike trazit 5000Eura ?
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Sasvim se slazem sa tobom rushinbrain,samo ne mogu da pohvatam cene u ovoj vasoj valuti a voleo bih da znam kolko je to u ovoj evropskoj.?
Ista je situacuja i kod mene u okruzenju,obaraju cene jedni drugima ali u zadnje vreme primecujem da svi oni koji su tako nekada radili,polako ostaju bez posla jer vise nemaju dobru preporuku,a to ce se verovatno sutradan desiti i onima koji tako danas rade.Kod nas se cena formira na osnovu materijala plus ruka cetrdesetak posto od istog.Po meni nema nikakve logike ali moram da se prilagodjavam vecini.Verovatno da u ovoj varijanti musterija ima uvid u cenu ruke,sto u nekoj djuture pogodbi ne.Ono sto uvek prezentujem musteriji u ponudi je tip okova,vrsta kant trake,tip plocastog materijala=ukupna cena materijala plus ruka i ako posle svega ode kod drugog jel je za trecinu jeftiniji,srecno mu bilo. (rec je o izradi namestaja od plocastog materijala)
Last edited by slavijov on 07 Dec 2013 10:56, edited 1 time in total.
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

@rushinbrain
Slažem se sa tobom, ali samo dok si u zoni nameštaja od drveta. Kad pređeš na ivericu i pločaste materijale važe neka druga pravila. Ti radiš sa drvetom i mislim da bi bilo dobro, ukoliko možeš, da se što više toga držiš i da ti izgrađuješ svoje tržište i mušterije. Pločasti materijal svaka šuša može da uradi i za to ne treba skup alat i prostor. To što ti imaš Festo alat i što znaš da napraviš unikatni komad drvenog stola boli nekoga uvo kad traži ponudu za 2m visećih elemenata u kuhinji.
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Svidja mi se nacin razmisljanja Drvengrada...ima logike!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja ne bih uporedjivao taj posao sa slikarima. Stolar je zanatlija koji radi po uhodanim postupcima, a slikar zavisi od maste i talenta.
I ne mozes kao mali zanatlija ocekivati da ti stalno pljuste poslovi. Nekad je potraznja veca, nekad manja u zavisnosti od stanja na trzistu. Raditi sve i svasta ispada na kraju jad i beda. Ni velike industrije ne rade sve i svasta, nego nadju neki svoj interes u pojedinim vrstama robe, brzini proizvodnje uz pomoc odredjenih tehnologija, inovacija u proizvodnji, ekonomisanju u trgovinama i sl. Ali nikome stalno ne cvetaju ruze, pa se vremenom vrse i korekcije u planiranjima, pratis trziste koliko se moze.
Znaci, sta ti mozes kao mali zanatlija ? Moras se specijalizovati za ogranicenu proizvodnju ili usluge, pa gde nadjes svoju racunicu. Shodno tome se organizujes, a najbolje ces proci tamo gde imas najvise iskustva. Ne mogu sad ja da racunam da budem konkurentan u nekom duborezu ili intarziji, kad to neki uveliko rade na cnc i laserskim masinama, ali mogu da racunam na primer sa nekim restauracijama ili poluproizvodima i na nesto sto mi "guber" dozvoljava. Uvek nesto tudje izgleda vece, a kad sve lepo sagledas, nije bas tako.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja cu samo da kazem 2 recenice: postoji cena ispod koje necu raditi i drugo : tesko je naci musterije koje imaju brdo novca i za njih raditi unikatni namestaj ,ali nije nemoguce

p.s. ja eto vec godinama imam srecu da radim za musterije sa dubljim dzepom ali isto tako znam ako mi se desi samo jedan kiks(nesvestan) da sam si uskratio najmanje 2-3 takve musterije, a treba ziveti i dalje...

treba samo raditi najbolje sto znas,stalno istrazivati trziste i unapredjivati radni prostor,vestine,alatke i teziti savrsenstvu,jer uvek moze bolje- to je dobitna kombinacija

:part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

slikara sam uzeo kao primjer znanja i vjestina .

-on ne naplacuje rad po satu kao ni majstori namjestaja vec godine iskustva ,znanje,i skolovanje .
-treba se prilagodit trzistu nisam ni rekao da treba bit tvrdoglav i ostat na cijeni vecoj nego si ljudi mogu priustit .

Pitanje : ako ja radim kuhinju 5 metara ,dekor uzmimo drvni dezen 98 knm2 ,po 12,500 kn od toga je recimo 7,500 materijal ,ruke 4,500-5,000 kn
-dali cete ju vi radit za 2000 kn da budete jeftiniji i dobite posao? ili cete spustit 500 kn i probat dobit posao na pricu a ne cijenom !?

-a nebi se slozio da svaka šuša moze napravit plocasti namjestaj ,tj moze ali kako i cime .
-ovdje nebi dublje ulazio u raspravu ko ga moze napravit jer nekome je ok da element nije malo u vinkl,da spoj boka i vrha ili dna se razlikuje u 1mm ,to sto kad ode s montaze nije svaka fronta postelana na iste razmake i slicni detalji koji su meni recimo vazni .

ja se nebojim da posla nece biti jer svaki posao koji napravim ispravno donese jos bar 5 a iskreno nisam imao nijedan koji bi odbio 5 jer si nemogu dopustit takav luksuz.
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

rushinbrain, a koliko kupaca zna da pogleda koliku su zazori na vratima i da li je sve u mm?
Pa i dalje ljudi kupuju ivericu/mdf i hvale se kako su kupili "masiv" :skratta: Å to je najgore, ta priča prolazi. Eto zašto kupci ne razumeju razliku u ceni jer ne razumeju ni to što kupuju.

Tvrdim da svaka šuša može da sklopi kuhinju od iverice. Potrebno je samo malo volje, bušilica od 20€, čekić i šrafciger. Ništa više! Manje alata nego što treba moleru :stolt:
Ako je lepo skrojena, može da bude i 100% u vinklu.

Tvoje pitanje je bilo sasvim drugačije formulisano. Moje je mišljenje da treba da se držiš drveta jer je ono daleko složenije za rad. A tu možeš i umetnost, znanje i školu da naplatiš. Kod pločastog materijala imaš prostu matematiku: materijal * (dodaj_sam_koeficijent) i gotovo.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

rushinbrain wrote:Pitanje : ako ja radim kuhinju 5 metara ...
Ako radis kuhinju od 5 metara, treba da znas posto je duzni metar ukljucujuci i gornje i donje elemente. Cena zavisi naravno od materijala. Znam da je kod nas na primer za kuhinju sa frontalima od mdf bila cena negde od 300 eura pa navise. Sada u poslednje vreme i ne znam cene, ali cena frontala moze biti dosta razlicita jer ako su od masiva, od kojeg, a ako su od mdf zavisi od cene lakova kojih ima i jako skupih, pa jos ako neko izvoljeva specijalne efekte...

Uglavnom, ko sto kaze Singer, treba znati neku svoju cenu ciste dnevnice kao minimum.

I niko ne racuna pakovanja, prevoz, smirgle, maske, filtere, struju i slicne usputne troskove. Ja i ono sto sebi napravim, pakujem za transport isto kao sto rade u fabrikama, ali zato nigde nemam ni najmanju ogrebotinu. Ali mnogi uopste i ne pakuju robu, valjda smatraju da je to nepotrebno. I kad kupujem boje i lakove, nikad ne knapiram, uvek imam malo i za rezervu u slucaju da mi se desi neki maler, mada obicno to i bacim, ali zlu ne trebalo, bolje je i tako nego da se naknadno pogadja nijansa na primer ili da se kupuje naknadno.
Sve to se treba uracunati u cenu, a kad omanes, onda radis gratis i razocaravas se.
Znam ja da ima "majstora" kojima ni kekserica ne treba, samo usrafe i to drzi vodu dok majstori odu i takvi uvek imaju posla jer su najjeftiniji i najbrzi :)
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

Umetnost je eskimu prodati frižider ili crncu kaljavu peć. To isto važi i za skup drveni nameštaj sirotinji raji. Jeftinu sklepanu ivericu može svako, ali tu onda i taj što je sklepao spada u sirotinju raju jer radi sa nikakvom zaradom.

Tip: Probaj sa jeftinim korpusima (bela grdna 16mm iverica) i malo skupljim frontovima od drveta/špera. To ne može svako da sklepa, a cena je tu negde. Pa polako...
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Znam ljude koji u garazi odradjuju sasvim kvalitetan namestaj nebitno da li je u pitanju drvo ili plocasti materijal,mislim da problem nije mesto rada,nego profil ljudi ili ti majstora,cini mi se da su i Bitlsi krenuli iz garaze al nisi tu ostali kao ni vecina kolega stolara.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ma nije problem gdje se radi , problem je u glavama majstora , naravno da svaki kvalitetni majstor mora razmišljati ugraditi u cijenu proizvoda i struju, utrošeno vrijeme (radni sati) , oštrenje alata, amortizaciju alata ,.... naravno da to mora biti u nekom biranom postotku , a to se obračuna u cijenu radnog sata ili u cijenu elementa ( ako se radi sa iveralom ). cijena neke kvazi komode izrađene od iverala , materijal (iveral+spojni okov ) + utrošeno vrijeme sa zavisnim troškovima ( gorivo za dovoz/odvoz materijala, izrada, postotak za potrošnju alata ) . Naravno da se ne računa uvijek sve , no trebalo bi , pogotovo zato što u konačnici , ako računaš samo utrošak materijala + postotak 30,40,50% za ruke , imaš tzv. "lažnu" zaradu ,jer kada dođe na red oštrenje alata , zamjena istrošene akumulatorske bušilice , zamjena lista cirkulara , .... moraš opdvojiti iz svog džepa , stanjujući onu finu zaradu od par prošlih poslova.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Meni se čini da moramo svi skupa shvatiti GDJE to živimo i radimo.....na Balkanu.
Zašto je to bitno...najmanje 90% mušterija za klasičan namještaj (kuhinja, ormar, boravak ,sobna vrata i sl.) ne želi plaćati poreze na to što kupuju.
Posljedica toga je da je najbolje raditi u fušu i na crno jer tako ne plaćamo nikakve poreze koji povećavaju cijenu našeg proizvoda.
Dok ljudi ne postanu svjesni obaveze plaćanja poreza (što kod nas neće biti nikad jer opravdano ljudi vide na je nemoguće uplatiti dovoljno poreza koliko vlast može potrošiti na gluposti) fuš majstori će uvijek biti najjeftinija opcija.
Dodatno trenutna već prilično dugotrajna kriza dovela je do još jedne pojave a to je da dobri majstori rade povremeno za siću.
Ako je netko pritisnut financijama dovoljno jako cijenu mu se može spustiti i ispod granica isplativosti, a zašto....on sad ovaj čas treba keš da plati račun, struju, vodu, lizing itd...i uzeti će kaparu i s njom neće kupiti materijal nego svoje račune....onda će za tjedan-dva kad dođe do drugih novaca (možda opet uzme kaparu za drugi posao) odraditi ovaj prvi posao....
Kad dovoljno duboko zaglibi zamislite na koju će cijenu posla pristati.

Generelno gledano moje je mišljenje da kad vam netko pokušava značajnije smanjiti cijenu da je najbolje lijepo se zahvaliti i naći drugu mušteriju. Ionako je sa nekim ljudima bolje ne poslovati.
Ja osobno pokušavam ostvariti svoje poslovanje na način da radim standardizirane poslove za svoje mušterije i da mi taj dio poslovanje bude uvijek siguran i da mi donosi dovoljan prihod za pokrivanje najvažnijih obaveza. Namještaj po mjeri pokušavam shvatiti kao dodatni prihod i ne želim biti u situaciji da baš moram prihvatiti niti jedan posao.

P.S.
Samo kao anegdota, prijatelj me prije par godina pokušao angažirati za izradu neke stolarije po mjeri, ali nismo se dogovorili jer mu se javio čovjek da će raditi točno u pola moje cijene.Ja sam rekao da nažalost ja tako ne mogu, ali da se čuva jer se vjerojatno radi o prevari.
Prva iduća vijest bila je za 6 mjeseci i to mailom mi se javlja jer bi htio doći vidjeti taj njegov novi namještaj i što da sad on napravi.
Završilo je tako da je moja ponuda u početku bila X EUR.
Ovom drugom majstoru je dao x/2 EUR + 20% koliko su bili razni dodatni troškovi, sitnice i sl.
Onda je meni ponovo dao X EUR + 20% za demontažu i odvoz ovoga što je već imao u stanu.
Ukupni troškovi su mu bili oko 2xmoja početna ponuda.
Na pivi poslije završenog posla rekao je da se osjeća ko budala, ali da mora šutiti i da ženi ne želi ni priznati koliko je sve platio i da zna da si je sam kriv.
Kad kupiš polovni auto u pola realne cijene i za tjedan pokuca policija na vrata dobro se zna da si morao pretpostaviti da tu nešto ne štima i novac niti auto nikada nećeš dobiti natrag.
Post Reply