Lift i sto za stoni frezer
Lift i sto za stoni frezer
Poceo sam izgradnju stola sa liftom za stoni frezer pa bi me zanimalo i vase strucno misljenje povodom ovog projekta s'obzirom da sam elektricar po zanimanju a stolarijom se bavim samo iz hobija jer mi je drvo bilo oduvek strast. Prvo sam poceo sa izgradnjom lifta za frezer, pa onda sve ostalo. Video da su liftovi preskupi a jednostavni za pravljenje i resio da ga napravim. Lift zavrsen, funkcionise savrseno, narucio motoric 12v sa ugradjenim reduktorom na 100 o/min. i elektroniku za promenu smera i broja obrtaja, pa cekam da stigne i da namontiram i to. Za radnu plocu sam uzeo medijapan 40mm debljine zbog smanjenja vibracije, firung je u toku izgradnje. Za sto i firung sam pregledao preko 40 snimaka na youtube i odabrao po meni neka najbolja resenja. trenutno kacim slike lifta bez motorica, dok stigne motoric i elektronika, bacam se na izgradnju stola pa cu postaviti i slike gotovog stola. Gornja ploca lifta je napravljena od pertinaksa 12mm debljine, dimenzije 300x200, rupa u sredini je 90mm precnika, falc utopljen 3mm, napravljene su i plocice precnika 104mm i 3mm debljine isto od pertinaksa sa razlicitim otvorima na sredini. njih nisam slikao, plocice se menjaju u zavisnosti od glodala koje se koristi. Vreteno je M12, na vrhu je obradjeno za mali lezaj koji je utopljen u glavnu plocu pertinaksa. Klipovi su fi11mm, od golfa 2, zadnji amortizeri. Ploca koja drzi frezer je od aluminijuma 10mm debljine, kroz nju prolaze bronzane caure za klipove. Dole je aluminijumski L profil 80x80mm na koji sam namestio glavu od male iskrine brusilice, da bih dobio mogucnost okretanja rucice za dizanje bocno a ne odozgo kao kod kupovnih. L profil je malo duzi sa jedne strane, tu ce doci motoric 12v. I to je za sada to. cim bude jos nesto dovrseno, javljam se. Zeleo bih samo da mi neko objasni kako da postavim slike da bi vam pruzio bolji vid u svoj projekat.
Last edited by archy970 on 01 Dec 2013 17:18, edited 1 time in total.
Zaista lepo odradjeno, ali mi se u konstrukciji jedna stvar ne dopada.
Glodalica je "okacena" samo na jednoj strani, to jest ploca koja drzi glodalicu je vezana konzolno za vodjice.
Dobio bi mnogo stabilniju konstrukciju kad bi tezina glodalice bila izmedju vodjica. Ovako ce glodalica voleti da se nagne na jednu stranu.
Drugim recima, ova L ploca bi trebalo da ima mnogo veci horizontalni deo (ili da je tu povezana posebna horizontalna ploca) i da jedna vodjica bude dijagonalno u odnosu na drugu, tako da se glodalica oslanja na plocu izmedju vodjica.
Glodalica je "okacena" samo na jednoj strani, to jest ploca koja drzi glodalicu je vezana konzolno za vodjice.
Dobio bi mnogo stabilniju konstrukciju kad bi tezina glodalice bila izmedju vodjica. Ovako ce glodalica voleti da se nagne na jednu stranu.
Drugim recima, ova L ploca bi trebalo da ima mnogo veci horizontalni deo (ili da je tu povezana posebna horizontalna ploca) i da jedna vodjica bude dijagonalno u odnosu na drugu, tako da se glodalica oslanja na plocu izmedju vodjica.
Pogledaj ovaj plan, imas veoma slicnu koncepciju, mislim da ce ti pomoci da stabiliziras konstrukciju
http://americanwoodworker.com/blogs/pro ... -lift.aspx
Inace odlicna ti je ideja za pogon lifta (glava brusilice)
http://americanwoodworker.com/blogs/pro ... -lift.aspx
Inace odlicna ti je ideja za pogon lifta (glava brusilice)
Ovo pije vodu samo pod uslovom da postoji stabilna vertikalna povrsina na koju moze da se okaci. Tada je zaista OK.
E sad dal takva varijanta (sa vertikalnom plocom blizu sredine stola) ima nekih drugih problema, nisam siguran. Ne mislim na probleme konsturkcije, vec vise dal takva ploca moze da smeta.
E sad dal takva varijanta (sa vertikalnom plocom blizu sredine stola) ima nekih drugih problema, nisam siguran. Ne mislim na probleme konsturkcije, vec vise dal takva ploca moze da smeta.
Negde u sredini tuturiala ima slike okacene kostrukcije na vertikalnu stabilnu povrsinu, a i sama konstrukcija je pozamasna pa i prelazi centar stola.
Ja sam hteo da moj lift uradim na ovaj nacin, samo meni je problem frezer B&D, u stvari veci mi je problem garancija od 2 godine (ne smem nista da cackam na frezeru), pa mi kao resenje ostaje samo auto dizalica -zaba.
Ja sam hteo da moj lift uradim na ovaj nacin, samo meni je problem frezer B&D, u stvari veci mi je problem garancija od 2 godine (ne smem nista da cackam na frezeru), pa mi kao resenje ostaje samo auto dizalica -zaba.
Last edited by dikar on 02 Dec 2013 23:43, edited 1 time in total.
Hvala Dikar na linku, njega sam vec pregledao ranije kao i mnostvo drugih. L profil na dnu, za koji je pricvrcena glava od brusilice ce u stolu da se osloni na dno i pricvrsti srafovima zbog toga sto ovaj Skil-ov frezer ima jake udare pri kretanju. Ja imam 3 frezera kojima su istekle garancije osim jednorucne makite koju sam kupio pre 3 nedelje, pa mogu da eksperimentisem. Da ne bi lupali glavu, cim budem odradio i sto, slikacu sve u kompletu, sve detalje, pa ce vam biti jasnije.