Jel da sirina traka bude jednaka sirini gumice ili malo veca, pamucna krpa jel treba da bude natoplenja Balsin-ommbole wrote:Daklem...
iseci uske komade ovih finijih smirgli, presavij komad preko gumice za brisanje (maznes od deteta), koja ce da ti sluzi da ne bi zaoblio ivice. Malo nakvasis smirglu balsinom, i udri. Kad zavrsis sa jednom granulacijom, prebrises blago pamucnom krpom pa sacekas da se osusi. Onda sledeca granulacija, i tako dok ne zavrsis sa 2000.
Lov
Ja generalno napravim traku sirine tacno koliko je gumica dugacka, a dugacku koliko je sirina tabaka smirgle. Znaci kolika je najveca dimenzija gumice, tolika je sirina trake smirgle. Obicno koristim gumicu dimenzija 3X1.2X1.5 (sad sam je izmerio
) presavijes tako da na gore vire dva "repa" od smirgle, pa kad se zapuni jedno parce, samo pomeris za sirinu gumice (al sam objasnio... al ko razume shvatice
)
Krpa ne treba da bude natopljena, jer joj je cilj da skine samo visak balsina i piljevine, a da u porama ostane ova smesa. Naravno krpa treba da bude takva da ne ostavlja dlacice.

Krpa ne treba da bude natopljena, jer joj je cilj da skine samo visak balsina i piljevine, a da u porama ostane ova smesa. Naravno krpa treba da bude takva da ne ostavlja dlacice.
Купио сам данас "Scherell`s Shaftol". јшао сам логиком да је скупље боље, јер је скупљи за 100 дин. А и лепше им је паковање.
Пошто оба прави иста фирма, вероватно постоје неке разлике!? јли је једина разлика у флашици од 75мл?!

Пошто оба прави иста фирма, вероватно постоје неке разлике!? јли је једина разлика у флашици од 75мл?!
Last edited by Mladen on 08 Sep 2008 17:50, edited 1 time in total.
Nakon prve granulacije, nanosi dokle god upija (cekaj recimo po 5-10 minuta izmedju dva nanosenja da vidis jel upilo). Ja sam te prve nanose radio cetkicom za vodene bojice. Nakon sto prestane da upija, obrisi visak pa sacekaj barem 24 sata, odnosno cekaj i duze ako je pod prstima jos uvek "lepljivo".
Ne verujem. Uljni finisi ustvari uopste ne formiraju film na povrsini, vec idu "u drvo", odnosno treba da ih drvo upije.Mladen wrote:Да ли би могао да се "освежи" лак са овим уљем? Помислио сам на то јер у себи има силикона, па би можда могао да замаскира неке ситне огреботине и врати сјај. А баш ми треба тако нешто, јер сам јуче донео да средим неки стари радио (Löewe-opta "Meteor" iz 1956.- величине омањег фрижидера:)).
Jedino da kompletno presmirglas, mada ni tada nisam siguran, posto je taj lak prodro u drvo, pa bi moralo dosta da se skida, da dodjes do "cistog" drveta kako bi upijalo. Generalno uljni finis ide samo na neobradjeno drvo. Za zapunjavanje ogrebotina je mozda najbolji shelack.
Drska izgleda bas po mom ukusu. Drago mi je da su ti saveti pomogli.
Juce sam pazario ovo ulje koje i ti (samo sam uzeo onaj extra tamni, treba mi za jedne korice koje idu na hromiranu zastavu M-70). Malo je gusce od Balsina, i rekao bi da ima manje (dosta manje) silikona u njemu. Trenutno probam na jednoj dascici od istog oraha pa cemo videti kako ce da ispadne.
Inace silikon je jako nezgodan ako treba nakon obrade raditi cekiranje. Tupi alat samo tako.
Juce sam pazario ovo ulje koje i ti (samo sam uzeo onaj extra tamni, treba mi za jedne korice koje idu na hromiranu zastavu M-70). Malo je gusce od Balsina, i rekao bi da ima manje (dosta manje) silikona u njemu. Trenutno probam na jednoj dascici od istog oraha pa cemo videti kako ce da ispadne.
Inace silikon je jako nezgodan ako treba nakon obrade raditi cekiranje. Tupi alat samo tako.
Juce popodne sam razmontirao pusku, nacisto, osmirglao sam sa 280 pa sa 400 i treba vise smirgle nego li jedan list, onaj povrsinski sloj se bas lepi na smirglu, sve u svemu sad mazem i susim 12 sati pa brisem pa opet mazem i tako planiram do cetvrtka uvece, ondas prelazim na finiju smirglu, drvo koje sam inace mazao pre nekih mesec dana firnajzom je ispod onog povrsinskog sloja suvo ko barut da ne poverujes,
hteo bih da proverim nesto jer sam u farbari gde sam kupovao smirgle u razgovoru sa prodavcem saznao da neki momak koji radi kundake, stavlja drvo u lazurni premaz ( da se ispravno izrazim jer sam procitao sta je u sustini Sadolin
) gde stoji jedan mesec i da ga je kundak posle toga 100 % otporan na vlagu. Ima li istine u ovome mbole. Takodje sam video i temu gde se spominje mesavina voska i terpentina kao zastita za drvo koliko je to trajno i gde mogu da se nadju slike tako obradjenih predmeta, verujem da bi na google-u naso nesto ali posto ima iskusnijih prvo da pitam. To me interesuje da dodje kao zavrsni sloj preko balsina jer imam dostupan prirodan pcelinji vosak ( cale je pcelar ).
Znam da ovo spada pod vise tema ali i da mi sve odgovore moze dati jedan clan
, ipak sve ovo radim zbog puske a ona spada u temu lov
Pozdrav i hvala za sve dosadasnje savete koji rade
hteo bih da proverim nesto jer sam u farbari gde sam kupovao smirgle u razgovoru sa prodavcem saznao da neki momak koji radi kundake, stavlja drvo u lazurni premaz ( da se ispravno izrazim jer sam procitao sta je u sustini Sadolin

Znam da ovo spada pod vise tema ali i da mi sve odgovore moze dati jedan clan

Pozdrav i hvala za sve dosadasnje savete koji rade