makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

Mbole, hvala na objasnjenju za debljine lista. Ima to smisla da je zbog razdvojnog klina. Ali opet, najcesce sa debljinom reza tj. vidia raste i debljina lista.

Sta se tice kuta od 90, ne uvija se lim, nego cirkular sam po sebi, tijelo cirkulara od papuce. Onako kad ga pritisnem rukom nije da bas stoposto cvrsto stoji, ali opet i nije da se nesto klima. Bit ce da je kao sta kazes taj oklon od 90stupnjeva uzrokovan luftom na osovini. A vidis, ovo da se odraduju suprotne strane pa se otklon ponistava mi uopce nije palo napamet :tummenupp:

Cirkular je sad direktno "okacen" za iveral od 15mm. To je bilo privremeno rjesenje pa ostalo malo duze. Bio sam u fazi da bi napravio vecu, cvrscu i kvalitetniju plocu za taj rucni cirkular, pa onda da bi isao na kupovinu "pravog" stolnog pa imao pravu stvar, a sad vise neznam. Neka se odluka kuha jos neko vrijeme...

Hvala svima na odgovorima!
gokosoft
Dodavač alata

Post by gokosoft »

Imam jedan problem , a vidim po stranim forumima da je to cesta mana na MLT100 ,toa e sto pilata ima mal agol vo desno | \ | vo odnos na postolje i ostale vodilice. Kod male sece ne se oseca problem ali na duze od 25 cm pocina da dava otpor na razdvojnim klinom ili na klizacu i pocinje da glavi. Treba se samo malo ispravi pila pod 90' no za to nema barem vidliva zavrtka. Dali nekoj ovde ima ist ovaj problem i kako ga je sesio ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

gokosoft, popuni u profilu lokaciju (mesot odakle si).
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Prvo bi trebalo da se podesi paralela lista tester sa utorima na stolu ("T slot", sto bi rekli amerikanci). Ceo mehanizam sa zastitim za prasinu se drzi na 4 imbus srafa za sto testere. Malo je nepristupacno jer je na ivici plasticne kutije ali je izvodljivo. Kad to podesis, onda podesavas firung (paralelni granicnik) sa utorom na stolu.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

I ja sam se mucio na Einhelu 3-4 puta sa ona 4 imbusa, nekad je bilo bolje nekad lose stelovanje, stalno motor vuce desno i stelovanje je tesko.
Ja sam (po savetu naseg clana, ne secam se kog, milsim da je bio Ropee) na kraju razlabavio srafove koje drze gornju plocu, nastimao sam ponovo plocu u odnosu na testeru i ponovo zategnuo srafove i nemam problema. Cela "operacija" je trajala 4-5 minuta.

Zemjak napisi od kade si, toa e pravilo na forumot, i za tebe e podobro, ako si vo blizina moze lesno da go resime problemot
Last edited by dikar on 11 Oct 2013 22:49, edited 1 time in total.
gokosoft
Dodavač alata

Post by gokosoft »

Mislam deka so profilot sada e OK .
Zemjak da znaev vo petok ke te zemev navaka ,bev kaj vas na pastrmajlijada ,a voedno i den na medot vo Stip no sepak jadev vo Mal odmor no sakas ljuti se ili ne mislev deka vasite se poubavi no sega potvrduvam deka se Veleskite,jadev od niv pred mesec ;).
Sto se odnesi do glavi problem razgledacu , ali boim se da ne rastelujem jos vise , moracu da potrazim nesto slikovitije ili da pozovem profesionalac ili dikar ako misli da ce moci da se znaci i sa Makitom kada prolazi niz Skopje.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Deckovi,nije ovo " sobata na kukulele" ,pricajte srpski ako znate,mi ostali nista ne razumemo ::neznam::::neznam::::neznam:::skool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ни гугл-преводиоц не уме да преведе!
Ево шта је "урадио":
Мислам дека е па профилот сада ОК.
Земјак да знаев во петок ке те земев навака, Бев кајвас на пастрмајлијада, воедно ја ден на медот во Стип нема Ђепак јадев Во Мал одмор не сакас јЛИНЕ ЉУТИсеби мислев дека васите себи поубави не СЕГА потврдувам Дека СЕ Велеските, јадев од НјВ пред месец
јпак, онајкоме је намењено ће да разуме а остали и не морају да се труде....
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ih bre Fenikse pa ti si preveo sa latinice na cirilicu.
Sigurno ste shvatili.
Gokosoft je u petak bio u Stipu,na pastrmajlijadu http://www.youtube.com/watch?v=lABPdF1qcuk to je lokalna festa. I da je znao da sam ja iz Stipa poveo bi me u Skoplje da nastimamo makitu. Sto se pastrmajlija tice smatrao je da su stipske najbolje, ali pre mesec dana je probao veleske, a u petak je probao stipske i tvrdi da su bolje veleske pastrmajlije .
e i bio je Dan meda ovde kod mene, iskreno za ovo pojma nisam imao.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

dikar wrote:Ih bre Fenikse pa ti si preveo sa latinice na cirilicu.
Јок ја!
Паде ми на ум да видим како ће Google-translator да преведе са македонског на српски.
Ћорак бато! Не уме!:D
Сад би' нешто да кажем ал' се бојим да ће то модератори да бришу. :pucko:
Нешто у вези језика ;)
Ајде да напишем па нек бришу - изгледа да Google-translator има осећајда је то један народ и један језик :stolt:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

a sto ce ti Google prevodilac (iskreno dosad nisam nikad dobio neki validni prevod-jedino nemacki-engleski) , pa ti si 1967 sluzio vojsku ovde u Stipu, valjda si nesto i naucio,

"jedan narod jedan jezik" pa lepo je kad komsija to napise :)

svakako ce moderatori da brisu odosmo u debeli off topic
Last edited by dikar on 15 Oct 2013 21:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bili ste fini, pa necemo :)

Sto se jezika tice, zaista nemam nista protiv makedonskog, ali najveci broj ljudi ovde jednostavno jako slabo razume njega i slovenacki.
Ja u govoru, kada mozemo da se malo razjasnjavamo i dok malo "uhvatim" i kapiram dobar deo toga, ali ovako napisano, bas mi i ne ide Majka mog kuma je iz Tetova, pa smo ja i on bivali cesto tamo 80-tih. Trebalo mi je uvek par dana da "udjem u stos" a i tada razumeo sam samo ako se prica relativno polako. Kad ga zbrzaju... nema sanse (doduse nema sanse da razumem ni onoga iz Leskovac kad ga zbrza :))

Sve varijante nekadasnjeg srpsko-hrvatskog su maltene identicne uz neke lokalizme naravno, i to razume najveci broj ljudi na forumu.
Tako da je to neki "zvanican" jezik foruma.

Ne branimo nikome da pise na svom jeziku, ali to bas nema preterano smisla ako ga jako mali broj ljudi razume. Sustina svakog foruma je da se poruke razmenjuju sa velikim brojem ljudi. A za licna dogovaranja postoje privatne poruke.
connan
Majstor

Post by connan »

Pusti bre Mbole čoveka trudio se,čak nije sve pričao na Makedonskom preveo je na Srpski koliko je znao,čovek saka da znae nešto.:)
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
gokosoft
Dodavač alata

Post by gokosoft »

Jao bas sam napravio probleme so moj off topic , koj je bio u sredinu poruke ,a nad nega i izpod bilo je povrzano so forumu , pa nisam mislio da ce da bude problem.Toj del pisao na makedonski jer sam se licno obratio na dikar , no vo idnina pazicu . Posle cetiri godina napisao dvije poruke i vi odma napali :/
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nemojata da se ljutata samo se nerazumata :tummenupp::smejanje::prs::skool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply