Prorezivanje trupaca i greda - samogradnja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo sto je traka 20mm, ali nisi napisao koliko su ti siroki tockovi, a koliko testera. Mi to nikako ne mozemo da znamo :)
I koliko je debela ta gumena traka. Jel to bas traka za tockove ili si nalepio nesto sto si nasao?
Da li su tockovi sami po sebi bombirani ili su ravni?
...
A ni slika banseka i ispucale testere ne skodi

Sto vise informacija das, veca je mogucnost da dobijes pravi odgovor.
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

tockovi su mi 70mm sirina,koristim testere 50mm.Gumena traka je 5mm debela.Tockovi su ranije bili bombirani ali se vremenom poravnjali i da ne bih opet vrsio bombazu posto kod nas nema majstora koji bi mogli to kvalitetno da odrade,odlucio sam se za ovu gumenu traku nesto kao imitaciju woodmizner tockova samo sto kod njih je ukopan klinasti kais na kome lezi testera,a kod mene nema mesta da se ukopa kanal za klinasti kais.U zadnje vreme pojavile su mi se neke vibracije koje ne mogu da odredim odakle poticu ali sumnjam da su od donjeg tocka jer samo kad njega pustim masina pritrisa,ali lageri nemaju lufta,a i nema nista da je razvareno ili pokidano.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ti je testera siroka 50mm, a ta gumena traka siroka 20 i debela 5, ona sasvim lepo izvije list na sredini, i meni to lici na uzrok pucanja.
Bombaza se pravi minimalno, nesto reda 1-2mm na tih 70 sirine tocka, i glatko a ne sa ivicom ko gumena traka.

Bolje nadji neku gumu koju ces postaviti celom sirinom tocka.
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

hvala na savetima,ali resio sam problem.I ova gumena traka mora da se obradi na krajevima,a ja sam je malo losije obradio,sad sam to popravio i testere su prestale da pucaju.POzdrav i hvala lepo
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ranije sam imao bansek i to ne bas mali, od 3 kw, ali se ne secam da sam primetio da su tockovi imali tu bombazu. I nisam primetio ni na manjim bansecima koje sam vidjao, cak na nekim manjim ljudi nisu imali ni tu gumu pa im je opet radilo bez nekih problema. Guma jeste potrebna, nije za igru, ali moje laicko vidjenje (posto nisam masinac) je da treba da bude ravna da list lepo nalegne sto vecom povrsinom na tocak, osim naravno zubaca koji moraju da strce.
Last edited by Pezzo on 08 Sep 2013 23:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bombaza pomaze da list ne spada sa tocka cak i kad tocak nije idealno centriran (isto vazi i za ravne kaiseve). Jednostavno bombiran tocak sam navlaci list na sredinu.
Pri tom to zaobljenje je minimalno, jedva da se vidi.
Kako radi: http://woodgears.ca/bandsaw/crowned_pulleys.html
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mozda je to korisno kada su u pitanju jako uski listovi, kao na tom videu. Ali kad je siri list u pitanju, a to je uglavnom kod jacih masina kao kod Zlatka 5 cm, meni izgleda bolje resenje da taj celicni list ima bolji kontakt sa tockom i jednakom silom naleze na gumu celom dodirnom povrsinom. Da ne skrecem temu, ali na tom linku su tema prenosni kajisevi koji su puno elasticniji za razliku od celicnih listova.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, samo kod kaiseva je bombaza daleko veca, upravo zato sto su rastegljiviji. Link je dat samo radi objasnjenja pojave kao takve, to jest zasto se uopste radi bombaza na bilo cemu, ne kao konkretan primer za bansek.

Kada je bombaza mala, a treba da bude mala za celicnu traku kakva je list testere, deformacija lista je minimalna, ali efekat i dalje postoji, posto on zavisi i od sile kojom je traka zategnuta, a kod testere je ta sila poprilicna.
Nesto reda 1mm na 50, 60, 70... mm sirine tocka je deformacija koja minimalno opterecuje list, naleganje je i dalje celom povrsinom, a list teze spada sa tocka.

Sasvim je sve jedno da li je list uzan ili sirok. Efekat je identican, povrsine naleganja i savijanje lista su isti (naravno ako je bombaza ista, to jest sa istim procentom prema sirini tocka).
Post Reply