kupovina ubodne testere
kupovina ubodne testere
Pozdrav forumaši.
Nov sam ovde i potrebna mi je vaša pomoć.
Potpuni sam amater sa par sklopljenih ormana i stolova za ličnu upotrebu.
Počeo sam da pravim kuhinju i potrebna mi je ubodna testera, pa mi treba savet oko kupovine iste.
Razmišljam se oko Bosch pst650 ili 700, ali pojma nemam koja je razlika između ova dva modela.
Naravno svaka preporuka oko nekog drugog modela je dobrodošla.
Takođe me zanima koje testerice treba da koristim za radnu ploču od 40mm (rupa za sudoperu),
ivericu od 18 (rupa za crevo aspiratora) i lesonit (rupe za cevi vodovoda, kanalizacije i utičnice).
Hvala unapred
Nov sam ovde i potrebna mi je vaša pomoć.
Potpuni sam amater sa par sklopljenih ormana i stolova za ličnu upotrebu.
Počeo sam da pravim kuhinju i potrebna mi je ubodna testera, pa mi treba savet oko kupovine iste.
Razmišljam se oko Bosch pst650 ili 700, ali pojma nemam koja je razlika između ova dva modela.
Naravno svaka preporuka oko nekog drugog modela je dobrodošla.
Takođe me zanima koje testerice treba da koristim za radnu ploču od 40mm (rupa za sudoperu),
ivericu od 18 (rupa za crevo aspiratora) i lesonit (rupe za cevi vodovoda, kanalizacije i utičnice).
Hvala unapred
Prema podacima, glavna razlika je u tome sto 700 ima regulaciju broja obrtaja. Verovatno kao posledica toga ima malo veci kapacitet secenja, posto su im motori isti: http://www.bosch-do-it.com/gb/en/diy/to ... -60132.jsp
Sto se tice secenja radne ploce, iskreno ubodna ti nije bas idealan alat za to. Ne kazem da nemoze da odradi, ali dobices prilicno "drljav" rez, i lako moze da se desi da se testerica uvije. U principu ubodnom se to sece na grubo, a konacni rez se radi glodalicom.
No ako se ipak odlucis da radis ubodnom, obavezno seci sa zadnje strane ploce, da ne bi iskrzao foliju.
Za rupe u lesonitu bolje uzmi krunastu testeru (naravno ako je imas, ili nadjes neku jeftinu).
Sto se tice testerica, za plocu ti treba neka malo duza. Nazalost u karakteristikama ne pise koliki je hod testerice, ali pretpostavljam da bi ona od 117mm zavrsila posao. Pogledaj kod njih na sajtu treba ti testerica za chipboard ili laminated panels. Takodje u uputstvu imas preporucene testere za pojedine materijale. Ako njom budes sekao i ove male rupe, treba ce ti neka koja je dosta uska i predvidjena za ostre krivine.
Da ne zaboravim, kad seces krivinu obavezno iskljuci njihanje testere (pendulum).
Sto se tice secenja radne ploce, iskreno ubodna ti nije bas idealan alat za to. Ne kazem da nemoze da odradi, ali dobices prilicno "drljav" rez, i lako moze da se desi da se testerica uvije. U principu ubodnom se to sece na grubo, a konacni rez se radi glodalicom.
No ako se ipak odlucis da radis ubodnom, obavezno seci sa zadnje strane ploce, da ne bi iskrzao foliju.
Za rupe u lesonitu bolje uzmi krunastu testeru (naravno ako je imas, ili nadjes neku jeftinu).
Sto se tice testerica, za plocu ti treba neka malo duza. Nazalost u karakteristikama ne pise koliki je hod testerice, ali pretpostavljam da bi ona od 117mm zavrsila posao. Pogledaj kod njih na sajtu treba ti testerica za chipboard ili laminated panels. Takodje u uputstvu imas preporucene testere za pojedine materijale. Ako njom budes sekao i ove male rupe, treba ce ti neka koja je dosta uska i predvidjena za ostre krivine.
Da ne zaboravim, kad seces krivinu obavezno iskljuci njihanje testere (pendulum).
Некад био филм "расејани професор"...
А сад заборавни професор - није нагласио "Molimo članove da u svoj profil upišu i podatak odakle su."
А сад заборавни професор - није нагласио "Molimo članove da u svoj profil upišu i podatak odakle su."
Last edited by феникс on 16 Aug 2013 13:38, edited 1 time in total.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Bole,mbole wrote:Prema podacima, glavna razlika je u tome sto 700 ima regulaciju broja obrtaja. Verovatno kao posledica toga ima malo veci kapacitet secenja, posto su im motori isti: http://www.bosch-do-it.com/gb/en/diy/to ... -60132.jsp
Hvala na brzom odgovoru.
Koliko sam video oba Bosch-a koja sam naveo nemaju njihanje.
Å to se tiče sečenja lesonita želeo bih da napravim pravougaoni otvor pa mi nekako krunasta testera i ne odgovara.
Ima li ručnih testerica za tako nešto?
Pozdrav
Za rezanje debljih materijala je bolje koristiti listove tipa Bosch Progressor jer se ne uvijaju u stranu, ovakve:

ali oni nece moci uopste rezati ako nemas na ubodnoj mogucnost podesavanja njihanja testerice i brzine. Ako za neki model u opisu pise da je predvidjen da reze do 45-50 mm debljine, onda i ne ocekuj da ces imati neki dobar rez na granicnim mogucnostima. Moja je ovakva: http://www.tapltd.co.uk/media/gbu0/prodxl/4340fct.jpg i po deklaraciji je za rezove do 135 mm, ali ne verujem da bi se moglo bas lako to i dostici. Kada se radi sa testericama tipa Progressor, s'obzirom da osciluju, ne mogu da seku ostrije krivine jer udaraju zadnjom stranom u materijal, tako da je to dodatni problem, ali na takvim mestima se moze malo kombinovati na kraju i sa obicnom testericom i doterati turpijom.

ali oni nece moci uopste rezati ako nemas na ubodnoj mogucnost podesavanja njihanja testerice i brzine. Ako za neki model u opisu pise da je predvidjen da reze do 45-50 mm debljine, onda i ne ocekuj da ces imati neki dobar rez na granicnim mogucnostima. Moja je ovakva: http://www.tapltd.co.uk/media/gbu0/prodxl/4340fct.jpg i po deklaraciji je za rezove do 135 mm, ali ne verujem da bi se moglo bas lako to i dostici. Kada se radi sa testericama tipa Progressor, s'obzirom da osciluju, ne mogu da seku ostrije krivine jer udaraju zadnjom stranom u materijal, tako da je to dodatni problem, ali na takvim mestima se moze malo kombinovati na kraju i sa obicnom testericom i doterati turpijom.
У дебљем материјалу кад је ход тестере мањи од дебљине материјала не може да избаци струготину па напуни "међузубни простор" између зуба који не успевају да изађу на светло дана и само трља струготину о материјал.mbole wrote:Sto ne bi sekla ako nema njihanja?
Bice sporije naravno, ali seci ce.
У њихању избаци струготину па је зуби који излазе изнесу напоље.
Da, to moze da bude problem.
Mada, meni je hod testere oko 26mm, a sekao sam bez ukljucenog njihanja kuhinjsku plocu od 35-40mm, poliacetal od 40mm (testericom za metal), fosnu...
Doduse testerica nije bila ovakva, vec drugacijeg oblika zuba, i vise razvrnuta (ova je ako se ne varam konusno brusena), ili sa vidija zubima (nju ustvari najcesce i koristim).
Bilo bi malo sasavo da ne mozes da seces ubodnom nesto iole deblje bez ukljucenog njihanja.
Najpre, gomila ubodnih ga i nema.
Nadalje za krivolinijske rezove treba ga iskljuciti jer inace "udara" kada se njise.
A glavni posao za koji se koristi ubodna su upravo krivolinijski rezovi.
Mada, meni je hod testere oko 26mm, a sekao sam bez ukljucenog njihanja kuhinjsku plocu od 35-40mm, poliacetal od 40mm (testericom za metal), fosnu...
Doduse testerica nije bila ovakva, vec drugacijeg oblika zuba, i vise razvrnuta (ova je ako se ne varam konusno brusena), ili sa vidija zubima (nju ustvari najcesce i koristim).
Bilo bi malo sasavo da ne mozes da seces ubodnom nesto iole deblje bez ukljucenog njihanja.
Najpre, gomila ubodnih ga i nema.
Nadalje za krivolinijske rezove treba ga iskljuciti jer inace "udara" kada se njise.
A glavni posao za koji se koristi ubodna su upravo krivolinijski rezovi.
Reze ona krive linije, ali ne previse krive
http://www.youtube.com/watch?v=WQzhCdms0wg ove na snimku su neki drugi tipovi, ali slicne izvedbe.
debela je 1 mm, siroka 9 mm, a ova konkretno je duga (deo sa zupcima) 95mm. Probao sam na smreki od 40mm i reze lepo, ostavlja jako cist i ravan rez, ali bez klatna samo slajfuje u mestu. Prvo sto sam pomislio je da je to zbog neuobicajenog oblika zubaca. Oni su u dva reda i naizmenicno idu sa obe strane i ostreni su samo prema sredini debljine lista. To je neki HSS i ne krive se (bar ne primetno), drze pravac. Nisam probao na tanjim materijalima kako ide, a verujem da se i sa manjim stepenom njihanja mogu rezati malo jace krivine. Imam u planu neka krivolinijska rezanja debljeg masiva, nesto sto bi trebalo raditi sa ozbiljnijom modelarskom, pa sam hteo da probam da li to moze proci sa ovim testericama, ali tesko se svercovati
Potrazicu i neke od ovih modela sa videa, bas me intrigira.
p.s.
na videu, na 2min i 16" je pokazana bas ova testerica (T234X sa gornje slike) u akciji i vidi se kako je zadimila, pa je morao da prebaci na veci stepen ljuljanja.

debela je 1 mm, siroka 9 mm, a ova konkretno je duga (deo sa zupcima) 95mm. Probao sam na smreki od 40mm i reze lepo, ostavlja jako cist i ravan rez, ali bez klatna samo slajfuje u mestu. Prvo sto sam pomislio je da je to zbog neuobicajenog oblika zubaca. Oni su u dva reda i naizmenicno idu sa obe strane i ostreni su samo prema sredini debljine lista. To je neki HSS i ne krive se (bar ne primetno), drze pravac. Nisam probao na tanjim materijalima kako ide, a verujem da se i sa manjim stepenom njihanja mogu rezati malo jace krivine. Imam u planu neka krivolinijska rezanja debljeg masiva, nesto sto bi trebalo raditi sa ozbiljnijom modelarskom, pa sam hteo da probam da li to moze proci sa ovim testericama, ali tesko se svercovati

p.s.
na videu, na 2min i 16" je pokazana bas ova testerica (T234X sa gornje slike) u akciji i vidi se kako je zadimila, pa je morao da prebaci na veci stepen ljuljanja.
Last edited by Pezzo on 17 Aug 2013 01:07, edited 1 time in total.
List ubodne testere seče prilikom kretanja na gore. Brzina kojom list ide na dole je veće ne go što strugotina može da pada kroz materijal povučena zemljinom težom. Zbog otpora kretanju koje nastaje trenjem o izrezane ivice, naravno. Na taj način, piljevina "putuje" (i gore i dole) i izbacuje se. Njihanjem se samo povećava brzina odprašivanja, pa samim tim i brzina napredovanja kod pravolinijskog reza. Ako nema njihanja, pusti da te testerica sama vuče kroz materijal i sve će biti OK, bez obzira na debljinu materijala, koja ne sme prelaziti maksimalnu za zadatu kombinaciju testera-list.
Замолио бих за мало детаљније објашњење како то пиљевина може да "путује" ако зуби тестере не изађу из материјала? Мени се чини (а чини ми се да ми се добро чини) да је практично дебљина листа на делу са зубима иста као и ширина реза. Куда онда прође струготина - пиљевина да би изашла? Колико сам ја видео она остаје међу зубима и само мала количина која је претворена у прашину успе да се провуче између зуба и да испадне.drvengrad wrote:List ubodne testere seče prilikom kretanja na gore. Brzina kojom list ide na dole je veće ne go što strugotina može da pada kroz materijal povučena zemljinom težom. Zbog otpora kretanju koje nastaje trenjem o izrezane ivice, naravno. Na taj način, piljevina "putuje" (i gore i dole) i izbacuje se. Njihanjem se samo povećava brzina odprašivanja, pa samim tim i brzina napredovanja kod pravolinijskog reza. Ako nema njihanja, pusti da te testerica sama vuče kroz materijal i sve će biti OK, bez obzira na debljinu materijala, koja ne sme prelaziti maksimalnu za zadatu kombinaciju testera-list.
Друга је ствар ако онајшто реже - знајући за ово - чешће застане или чак мало врати машину назад да би испала струготина-пиљевина-триња ...
Putuju malo po maloфеникс wrote:Замолио бих за мало детаљније објашњење како то пиљевина може да "путује" ако зуби тестере не изађу из материјала?

Za normalan rad se postavlja nagin na "jedinicu" jer daje dobar kompromis između kvaliteta reza i brzine rezanja.
Uostalom, čovek je sve lepo objasnio u ovom tekstu:
Testere za hobi radionicu