slavne radovi: profi radni sto za male radionice, drveni strug, itd

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Aу па ја тек сад видим да си написао плоча букова 15цм! Моја је 8цм. Није велика разлика. Осим можда мало у цени. Моје је МЕКО дрво. Твоје је опет мало скупље. јтд можемо до сутра ујутру... Ти имаш 15цм ногу, ја 8цм гвожђе-бетон. јспод стаје мојне баш мали усисивач и још пар често коришћених алата. Теби се свиђа твоја буква, мени мојметал. Итако можемо до сутра ујутру, али надам се да нећемо, јер тако?
BR wrote:Slavne, stvarno, mozda je taj tvoj neki super epoksid. Ja imam iskustva samo sa nekim ko zna kakvima, pisalo na bidonima West System i Devcon, mora da su bikli meki zato sto su losi.. Bas bih volo da vidim te koji su negrebljivi..
Нека ово буде само за твоје очи (никоме другоме немојодати тајну):
RE: What kind of Finish on a Workbench Top

Two-part epoxy. Wears like iron. I put two coats on a reloading bench I made about 25 years ago and it still looks good. I don't do a lot of pounding on this bench but it does get some use and abuse when I'm cleaning my guns. The nice thing is the solvents don't affect it.
Остаје наравно питање да ли ти својсто третираш мацолом, циркуларом или можда нечим горим?
Last edited by slavne on 30 Jul 2013 23:24, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Vidi, covek na tome cisti puske i puni municiju.. Ne koristi za pravljenje namestaja. Procitas do kraja, potrudis se da razumes, pa napises. Stolarska tezga koja nije ogrebana nije ni koriscena. Ako je epoksi, slikas se sa njom za uspomenu, ako je drvo rende u ruke, i za pola sata kao nova. I jos nazubljena, da ono na cemu radis ne kliza po njoj.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

BR wrote:Vidi, covek na tome cisti puske i puni municiju.. Ne koristi za pravljenje namestaja. Procitas do kraja, potrudis se da razumes, pa napises. Stolarska tezga koja nije ogrebana nije ni koriscena. Ako je epoksi, slikas se sa njom za uspomenu, ako je drvo rende u ruke, i za pola sata kao nova. I jos nazubljena, da ono na cemu radis ne kliza po njoj.
Где ћеш више од 25 година употребе, па макар да је само златним наливпером потписивао документа? Као што рекох свако ради како воли. Ја волим да мени мојсто служи а не ја њему. Ти брате рендај, назубљуј, узубљуј, слободно. У овом тренутку ми се чини да епоксидна смола има далеко више предности него мана (ако их уопште има). Можда би могли да и ово ставимо као неко додатно питање обашка на форуму па да видимо туђа искуства.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, bas ste ga zapetljali, i uvukli se u nepotrebne rasprave.

Nisam jos stigao da procitam sve ali generalno mi se sama tezgica dopada.

Sto se tice "Beleski iz radionice", to jeste moderisana konferencija, odnosno tamo se prilozi postavljaju nakon sto to odobre moderatori. Da li su tamosnji prilozi interesantni ili ne... kako kome. U svakom slucaju da je bilo vise onih koji su hteli da ih pisu, boloo bi ih vise i bili bi i zanimljiviji.

slavne ukoliko zelis da napravis prilog, spremi ga, napravi recimo neki Word dokument sa sve slikicama, pa cemo ga pretamburati u .pdf i postaviti prilog.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

mbole wrote:Uh, bas ste ga zapetljali, i uvukli se u nepotrebne rasprave.

Nisam jos stigao da procitam sve ali generalno mi se sama tezgica dopada.

Sto se tice "Beleski iz radionice", to jeste moderisana konferencija, odnosno tamo se prilozi postavljaju nakon sto to odobre moderatori. Da li su tamosnji prilozi interesantni ili ne... kako kome. U svakom slucaju da je bilo vise onih koji su hteli da ih pisu, boloo bi ih vise i bili bi i zanimljiviji.

slavne ukoliko zelis da napravis prilog, spremi ga, napravi recimo neki Word dokument sa sve slikicama, pa cemo ga pretamburati u .pdf i postaviti prilog.
Договорено. Завршавам управо превод видеа на српски, нема смисла да људима горе оставим на енглеском презентацију кад то све може да се каже да цео свет разуме. :tummenupp:
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

slavne wrote:договорено. Завршавам управо превод видеа на српски, нема смисла да људима горе оставим на енглеском презентацију кад то све може да се каже да цео свет разуме. :tummenupp:
То момче да цео свет разуме!
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Даје се на знање, ес гибт гекант гегебен: додао сам писани превод на српски у видео датотеке па може да се гледа као филмић.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jos nisam stigao da odgledam filmice, tako da je moguce da nesto i promasim, al evo nekog mog misljenja na osnovu ovoga sto sam video i procitao do sada.

Sto se tice debljine ploca za stege, slazem se sa BR da su jednostavno predebele, odnosno da ce smetati kada treba nesto da uradis pod uglom. Maislim da bi na tom mestu bila bolje bar duplo tanja daska ali od tvrdog drveta.

Nisam jos video gde si stavljao epoksid. Sam epoksid sam koristio par puta i u principu sam zadovoljan. Mazao sam njime radnu plocu od MDF-a, on je lepo upio, visak obrisao i gotovo. Meni je bilo bitno da je zastitim od vlage (kane znoj sa cela, i MDF nabubri). Ako je ostavis tako samo izmazanu i prebrisanu, dosta fino "drzi" to jest stvari ne klizaju po njoj. Ako je pretrcis finijom smirglom, onda namazes lanenim uljem i pretrcis finom celicnom vunom, postane lepo glatka da po njoj materijal moze da klizi (sto nije pozeljno za tezgu, ali jeste recimo za plocu cirkulara ili glodalice).

E sad, stakleno predivo mislim da vec tu ne spada, posto zaista otupi alat cim ovaj "prodje pored njega". Ako je u pitanju stezna povrsina na stegama, za to je verovatno najbolje resenje debela koza (kao za vojnicki opasac). Sa jedne strane koza nije pretvrda, pa nece ostetiti ono sto stezes, a sa druge "zalepi" i cak i pri malom pritisku ne da obradku da se mrda. Kad smo vec kod toga, iako nije vezano za stolariju nego za bravariju, paknice od glatkog bakra imaju isti efekat kod metala.

Stega na prednjoj strani... slazem se sa BR da bi "leg vice" verovatno bilo bolje resenje. Tada bi i prednja suknja trebalo da bude duza, posto bi jednostavno mogao da uhvatis mnogo siri komad. Postoji puno resenja za takvu stegu koja nisu ni preskupa ni komplikovana za izvodjenje, a pruzaju vise mogucnosti od ovakve. Meni se cak funkcionalnijom cini ona koja ima komad u "Г" i steze samo jednu stranu obradka, dok se druga oslanja na suknju, bilo na klin, bilo da je stegnuta onom gvozdenom stegom na udaranje (da me ubijes ne mogu sad da se setim kako se zove).

Metalni ili drveni nogari... malo stvar ukusa, mada i ja vise volim drvene. Verovatno stvar navike, i toga da nikad nisam naucio da varim kako treba (jednostavno mi ne ide pa to ti je). Opet sa drvenim lako mozes da se igras, menjas, doradjujes... ako nista drugo, kad ti bas zatreba, jednostavno zavijes nesto srafom u njih.
Konstrukcija nogara mora da obezbedi veliku krutost, to jest da se nikako ne uvija. Slazem se da je tu celik bolji, ali i drvo moze sasvim lepo da odradi taj deo posla.
Tezina je drugi aspekt koji stolarska tezga, pogotovu za rad rucnim alatom, mora da ima, no to se obicno postize debelom plocom, ili punjenjem police gomilom alata (naravno moze i oba).

Ova zanimacija strug/glodalica ima i svojih prednosti i svojih mana. Za izradu ravnih tankih stapova i slicnih stvari je daleko bolja od klasicnog struga posto se stap mnogo manje uvija, jer su sile koje deluju na njega sasvim drugacije nego u slucaju strugarskog dleta. Naravno, za izradu necega kraceg i debljeg, "oblikovanog" tipa rucke za dleto, turpiju... je klasicni strug mnogo bolje resenje.
No od ovoga do klasicnog struga nije daleko.

Nesto me je malo zbunila ova slika:
Image

Jel to lazu senke na fotografiji ili su zadebljanja u ekscentar? Ili si to namerno naknadno obradio da bude u ex?

Da li mi se cini na slici ili ovi debeli lastini repovi nisu fino poravnati sa ostatkom povrsine na koji pritiska stega? Kao da su izbaceni par milimetara, sto ce ostaviti trag kada tu budes stegnuo neki meksi materijal.

Generalno, dimenzije tezge mi se dopadaju, i mislim da su primerene za malu garaznu radionicu.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Пре свега хвала на јасним, детаљним и изузетно коректним коментарима Боле. :)
Ево филмићи говоре највише о принципима израде које сам сматрао важним. јако сам говорио о неким детаљима које помињеш главна моја занимација је првенствено у општем приступу а не у појединим детаљима и њиховојизради.
Пројекат више замишљам као покушајда се скрене пажња на опште конструкцијске проблеме малог радног стола и типичну по мом разумевању грешку кад неко слепо ископира и смањи туђе решење, а онда пабирчи подупираче, дупле масивне горње плоче и шта већ. Дакле реч је више о општем приступу проблему, а конкретно решење које сам приказао ми више служи као "показни материјал" у стилу ето то рецимо може да изгледа тако и тако. Ја у ствари мислим да свако те детаље треба да уради по њему и профилу његовог посла. Једино што бих од свих детаља издвојио као заиста по мени интересантно, за разлику од епоксида, дебљине стега, рупа и осталих детаља, јесте примењена конструкцијска израда једне од постојећих класичних стега на принципу Ф-стеге избацивањем механизма или старог навоја. Код тог детаља ми је било занимљиво да то конкретно решење по свему судећи за сада пије воду, што ја да признам нисам био сасвим сигуран када сам правио почетне нацрте за пројекат. На јнтернету нисам видео такво решење иако сам доста тражио, што је и био разлог да се сам упустим у овакву неизвесну авантуру. Тек при крају пројекта открио сам неко мислим комерцијално решење са Ф-стегом које ми се није ни мало допало. Ђто се тиче да ли је боља оваква стега или ножна варијанта или нешто друго искрено не знам, рекао бих да то зависи од неких навика и врсте посла, јер литература помиње и једне и друге (и треће и ...). јзгледа да су теоријски говорећи све те врсте стега коришћене више или мање у разним деловима света и временским периодима и сви ти људи су правили изванредна столарска па чак и уметничка достигнућа сваки на својојстеги. Meђутим ако мислиш да је ножна стега боља апсолутно не спорим, ја сам ову одабрао да право кажем случајно зато што сам је досада овде виђао, дакле одабир је по принципу "ен ден дину саварака тину".:forvonad:
mbole wrote:E sad, stakleno predivo mislim da vec tu ne spada, posto zaista otupi alat cim ovaj "prodje pored njega". Ako je u pitanju stezna povrsina na stegama, za to je verovatno najbolje resenje debela koza (kao za vojnicki opasac). Sa jedne strane koza nije pretvrda, pa nece ostetiti ono sto stezes, a sa druge "zalepi" i cak i pri malom pritisku ne da obradku da se mrda. Kad smo vec kod toga, iako nije vezano za stolariju nego za bravariju, paknice od glatkog bakra imaju isti efekat kod metala.
Иово не могу да спорим, али имам један амандман ако може. Предложио бих ти стаклено влакно (опционо) и епоксидни 2-ком лепак само на унутрашнјим странама стеге где се стеже обрадак. Кожа је природни материјал, и без обзира на штављење подложна озбиљном старењу, деформисању и укрућивању. Са кожом је вероватно сјајно и можда старо решење, али кожа има чини ми се инфериорније карактеристике од ове хемијске епоксидне склепотине. Ја сам прво пробао рад стега без епоксида, а онда кад сам скоро случајно одлучио да прекријем цео сто (и плочу и стеге) испало је да стега ради много глаткије и јаче са епоксидом. Раније сам морао да завртим 3-4 пута ручку ф стеге а сада 1-2 пута је довољно.
mbole wrote:Metalni ili drveni nogari... malo stvar ukusa, mada i ja vise volim drvene. Verovatno stvar navike, i toga da nikad nisam naucio da varim kako treba (jednostavno mi ne ide pa to ti je). Opet sa drvenim lako mozes da se igras, menjas, doradjujes... ako nista drugo, kad ti bas zatreba, jednostavno zavijes nesto srafom u njih.
Konstrukcija nogara mora da obezbedi veliku krutost, to jest da se nikako ne uvija. Slazem se da je tu celik bolji, ali i drvo moze sasvim lepo da odradi taj deo posla.
Tezina je drugi aspekt koji stolarska tezga, pogotovu za rad rucnim alatom, mora da ima, no to se obicno postize debelom plocom, ili punjenjem police gomilom alata (naravno moze i oba).
Кад будеш одгледао мојпризнајем досадни филмић, видећеш зашто предлажем решење с металом. Код малих столова пада значајно тежина а често и снага спојева (сем ако се не оставе једнаке димензије ногара и свих спојева као код великог стола, али такав сто више личи на слончића са проширеним венама). Додавање додатних плоча је могуће (подиже ниво стола али се могу скратити ногари нпр), али то је скопчано са смањењем корисног простора испод плоче што некоме није значајно а некоме може бити корисно. Међутим паковање бетона у металне цеви омогућава да се без икаквих измена на конструкцији напакује она тежина која теби одговара за твојпрофил посла! јмаш столаре крупне и снажне људе, оне који раде с јачим машинама и користе велике или теже обратке, имаш столаре ситније, слабије, раде с мање снажним ел. алатом, који раде мање комаде, па чак и макетаре који праве моделе или омање кутије; сваки од њих може предложеним решењем да направи онакав сто који му одговара дужине коју хоће, тежине коју подеси а да не мора да мења конструкцију!
mbole wrote:Ova zanimacija strug/glodalica ima i svojih prednosti i svojih mana. Za izradu ravnih tankih stapova i slicnih stvari je daleko bolja od klasicnog struga posto se stap mnogo manje uvija, jer su sile koje deluju na njega sasvim drugacije nego u slucaju strugarskog dleta. Naravno, za izradu necega kraceg i debljeg, "oblikovanog" tipa rucke za dleto, turpiju... je klasicni strug mnogo bolje resenje. No od ovoga do klasicnog struga nije daleko.
Nesto me je malo zbunila ova slika:
uploads/2772_20130629_195457.jpg
Jel to lazu senke na fotografiji ili su zadebljanja u ekscentar? Ili si to namerno naknadno obradio da bude u ex?
Намена ове склепотине јесте баш како је речено: израда штапова, можда типлова, неких простих осно сим. облика. Урађени облици су намерно остављени као такви: реч је о мојим граничницима (eng. benchdog) које немам потребе да дотерујем више од тога. Могао сам да представим и штапове који су центрирани слично као на сваком стругу али мислио сам да то није занимљиво људима.
mbole wrote:Da li mi se cini na slici ili ovi debeli lastini repovi nisu fino poravnati sa ostatkom povrsine na koji pritiska stega? Kao da su izbaceni par milimetara, sto ce ostaviti trag kada tu budes stegnuo neki meksi materijal.
100 му ластиних репова и индијанских скалпова, имаш добро око, морао сам да мало замуљим ту слику да се не види;) Јер може 100 грама кафе на поклон да заборавиш ову изјаву или мора јаче подмићивање? Е баш све мораш да видиш...
Несрећни ластин реп кад га већ помињемо монтира се истовремено у 5 различитих тачака, на 4 цеви и пета тачка је ластин реп.
Last edited by slavne on 01 Aug 2013 12:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odgledao sam danas jedan deo, i mislim da ima mesta za diskusiju (konstruktivnu naravno).

Salzem se da je direktno proporcionalno smanjivanje velikog stola lose resenje. Sa druge strane, to sto ce tezga da lici na slonce ic me ne pogadja :) Ne pravim je da bi bila mnogo lepa (mada joj to nece skoditi), vec prvenstveno da bi bila funkcionalna.
Po definiciji stolari umeju da rade sa drvetom. Sa metalom ne moraju da znaju (ili da imaju cime). To je jos jedan razlog zasto sam pristalica teske i debele drvene konstrukcije.

No, pisacu detaljnije kad odgledam sve do kraja. F stege, namerno nisam komentarisao dok ne odgledam, iako mi se ideja svidja.

A za ove lastine repove... blanju u sake :)

Eh da, sitna primedba: u engleskom se koliko znam ne koristi "comma" vec "point", na primer "two point five meters", a ne "two comma five meters".
slavne
Šegrt

Post by slavne »

mbole wrote:Eh da, sitna primedba: u engleskom se koliko znam ne koristi "comma" vec "point", na primer "two point five meters", a ne "two comma five meters".
Утисак зна да завара, професоре. Тачка или зарез не зависи од говорног језика већ од земље ма који језик изабрао да њиме говориш. Дакле каже се у Србији two comma five, а у Aмерици се каже two point five

Хм, можда је требало да ставим машну. Ал` било је топло у радионици...
Last edited by slavne on 01 Aug 2013 14:22, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zadnji put kad sam proveravao u Srbiji se kaze "dva koma pet" a ne "two comma five" :)
Ako vec pricas na engleskom, onda se obracas engleskom govornom podrucju pa ti je cilj da te onaj ko prica engleski razume, a on ne razume sta "comma" znaci izmedju dva broja.
No da se batalimo lingvistike...

Idejno resenje stega mi se dopada. Brze su, jednostavne za izradu, stezu na dovoljnoj udaljenosti od sipki, to jest blizu sredine stezne ploce...
Ostajem pri primedbi koju sam vec izneo, to jest da su ploce nepotrebno predebele. Ako vec nisi imao pri ruci tvrdo drvo, mozda je bolje bilo staviti metalnu plocu sa spoljasnje strane koja bi preuzela sile na sebe, a da relativno tanka daska sluzi samo kao meka celjust.

Ipak ovakvu stegu bih koristio samo za bocnu. Eventualno bih dodao jos jednu F stegu da se dobije nesto kao ona sa dve rucke i lancem. Naravno zbog jednostavnosti stege bi bile nezavisne, ali posto je sam mehanizam "brz" ne bi trebalo da bude problema sto se ne zatezu istovremeno.
Za prednju bi mogla da se napravi slicna konstrukcija, samo kao leg vice. Glavni razlog je ko sto sam pomenuo veca sirina obradka koja tako moze da se uhvati.

Tvoj tvrdnja da niske fioke prave problem sa ledjima ne pije vodu do kraja. Naravno, ne sporim da podizanje tereta i savijanje pravi problem (imam dve operacije kicme za sobom). Ali to bi znacilo da onda uopste ne treba koristiti bilo koji prostor ispod oko 80 cm visine za bilo sta. Kakva je razlika da li alat vadim iz fioke koja je ispod tezge ili iz fioke/police koja je u nekom drugom niskom ormanu? A u maloj radionici, jednostavno nema mesta da sve bude "gore". Usput, nacin na koji si se savio na snimku je skolski primer kako to ne treba raditi. Teret dizes nogama, ne ledjima. Cucnes, ne savijas se (jeste, ja sam to kasno naucio :))

Dodjosmo i do staklenog platna/epoksida.
Najpre, postoje dva misljenja oko materijala za izradu tezge. Meko ili tvrdo drvo. Zagovornici mekog drveta se oslanjaju na to da tezga treba da bude meksa od onoga sto pravis, kako bi se ostetila tezga a ne komad koji obradjujes. Zagovornici tvrdog drveta se oslanjaju na problem da se u meko drvo lako zavlaci stroka koja kasnije grebe obradak (zbog toga je pozeljno koristiti tvrdo drvo bez otvorenih pora), i na vecu krutost i tezinu tvrdog drveta.
Ti si na kraju dobio meku osnovu sa ekstremno tvrdom povrsinom.
Kako ja vidim stvari, tako si izgubio dve prednosti tvrdog drveta (krutost i tezinu), a dobio si na manjoj ceni i laksoj dostupnosti mekog drveta (mada, ni epoksid i stakleno predivo nisu bas jeftini).
Na filmu se ne vidi, ali ako nisi i donju stranu presvukao (ili barem premazao epoksidom), imaces problema sa uvijanjem ploce posto ce gornja i donja povrsina razlicito upijati i otpustati vlagu.

Presvlacenje staklenim predivom ima jos jedan problem a to su ivice. Cini mi se da sam na par mesta (prednji desni ugao recimo) video stakleno predivo koje ne lezi na drvetu, vec je ispod njega mehur vazduha. Prosle godine sam pokusavao takodje da zamotam neku dasku u predivo/epoksid i imao sam isti problem. Nije neresiv, ali zahteva ili vakum presu, ili da nekako "zamotas" i stegnes sve dok se epoksid ne osusi (recimo padala mi je napamet strech folija).

No sve i da se poroblem ivica resi, i dalje ostaje ekstremno tvrda povrsina, koja ce praviti problem ostrici svakog alata koji spustis na nju. Takodje bice daleko tvrdja od svakog obratka koji na nju spustis, pa ce svaki "cvok" o cosak ili ivicu napraviti udubljenje u drvetu komada koji obradjujes.

Postoji jos jedna stvar na koju epoxi nije otporan, a to je temperatura. OK, na tezgi ces retko raditi sa necim vrucim, samo pominjem da znas, da vec na oko 70 stepeni postaje prilicno mekan.

Isti problem tvrdoce je i na steznim povrsinama. Koza se pokazala kao dobra upravo zato sto nije tvrda. Slazem se da epoksid (sa ili bez prediva) "drzi" bolje od gole daske, ali upravo zbog svoje tvrdoce veoma lako osteti ono sto stezes. A nije cilja da nam stega ostane u perfektnom stanju, a obradak zeznemo. Naravno koza ima svoj rok trajanja, ali se jednostavno menja, i ne traje uopste tako kratko (sigurno nekoliko godina).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Koliko sam mogao da primetim, tezge su se nekada vise koristile, a danas ih vidjam, skoro po pravilu, zatrpane glupostima. Ako se pravi sto za malu radionicu, onda po mojoj logici ne treba da bude nesto sto bi bespotrebno zauzimalo mesto. Jeste potreban neki radni sto, ali ovaj mi ne izgleda kao prigodno resenje u malim prostorima. Mozda za pojedine poslice, ne zelim da budem iskljuciv. Ne treba tu ni neka masa, nego sto bolja funkcionalnost za amaterske potrebe. Za te stege na stolu ima i spingli u prodaji: http://www.fine-tools.com/spindel.htm a pitanje je sta ispadne i kako funkcionise kad ih sam pravis prirucnim alatom.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pezzo, u pravu si, ali samo delimicno. Onome ko radi sa elektricnim alatima, i kineska kopija workmatea, od 2000 dinara ce vise nego da zavrsi posao, a zauzece mnogo manje mesta. Kod nas vecina amatera radi upravo tako, posto je to prakticno i jedini nacin koji se propagira. Ako sa druge strane radis rucnim alatima, tezga i to sto veca i sto teza je itekako potrebna. Svako rendisanje rucnim rendetom, na tezgi koja nije ucvrscena za zid, ili nma barem 100 kila je cisto mucenje. I onda se ocas posla prikljucis ovima sto ih zavode TV emisijama.. Danas slucajno prebacih na onaj uradi sam uzas na Studiu B, a voditelj koristi jedno 1000 eura alata da sklepa policu za vino. Ali nema veze, bas je jeftina :D

Bol, moje misljenje je da fiokama nije mesto u tezgi. Ne zbog neceg drugog, nego sto fioke sprecavaju prilaz postou ispod tezge koji je jako bitan za razlicite nacine ucvrscavanja materijala za tezgu. Ako imas fioku ispod tezge, pa na prdnju stranu pricvrsis recimo vrata, n mozes da dodjes ni do jednog alata iz fioke. Takodje, ne mozes da postavis ni jednu stegu, niti bilo koji sistem za drzanje na rupe u povrsini stola. Tako da bih i ja fioke preskocio.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh... prosle godine sam blanjao neke komade na starom velikom workmate 2000, koji je inace zaista odlican radni sto, steta sto ga ne prave vise (mada je nizak za moj ukus, al nije ga tesko podici).
Nesto sam stvarno poceo da radim tek kad sam ga opteretio sa dva dzaka cementa.
Cak i tada je to daleko od udobnosti prave velike stolarske tezge. Ovakva mala je kompromis, da ne kazem "sledeca najbolja stvar" u odnosu na veliku kada za veliku nema mesta.
Elektricni alat je sasvim druga "zverka", i sa njim moze pristojno da se radi i na laganom stolu.

Kod ideje sa F stegom vidim dve prednosti u odnosu na spindlu:
1. "brza" je, sto postoji i kod spindli ali je obicno dosta skuplje i najcesce je resenje sa polovinom rasecene matice, koje dosta brzo propadne (ima i boljih resenja, ali su jos skuplja).
2. F stega vrsi pritisak iznad osovina, a ne u ravni sa njima, sto daje daleko bolje stezanje za istu dubinu stege.

Naravno i spindle imaju svojih prednosti pocevsi od precizne izrade pa na dalje, ali imam utusak da je ovakvom konstrukcijom dobar deo potrebe za preciznom izradom ukinut.

Plus njeno velicanstvo cena.

Ne kazem da fioke treba staviti, samo ovo o cemu ti pricas je po meni mnogo ispravniji razlog.
Opet, uvek imas nekog alata, drangulija, koje se jako retko upotrebljavaju, a negde ih treba smestiti. Upravo prostor ispod tezge, bas zato sto je "nekvalitetan" je ko stvoren za to. Ne zaboravi, pricamo o maloj radionici gde nikad nema mesta, a svi vremenom skupimo brdo drangulija. Da li ce to biti obicna polica (ili police), ili recimo jedna polica i ispod nje fioke koje ce biti uvucene u odnosu na prenju stranu (zbog stega), ili nesto trece, vec je stvar sta kome odgovara i kako zeli/moze da se organizuje.
Post Reply