pozdrav drustvo,evo ovih dana sam upravo zavrsio nesto sto je pogodno za odvuci do komsije npr. i izrezati mu neke okorke i tako nesto neku sicu,a naravno i meni da mogu ga odvuci gdje mi zatreba na lice mjesta
trebalo bi jos da mu napravim firung al otom potom imam drugi precizni pa tako da ce mi ovaj sluziti samo za nesto grubo presjeci
e sad me zanima nesto ja neznam mozda je i meni mozak stao pa nikako da odgonetnem dali je to isto al interesujeme.
ta tom cikularu je motor od hidropaka 1,1kw ; 2800 obrtaja nisam zadovoljan al pomoci ce mi za prvu pomoc.
e sad znaci ima 2800 obrtaja dali je isto kad na njega stavim remenicu precnika 6 ili 10 ili u mom slucaju je 15 cm precnika remenica
dali ovaj motor ima isti broj obrtaja sa razlicitim remenicama?
Last edited by jale on 10 Jul 2013 11:04, edited 1 time in total.
ako je isto znaci ako sa remenicom od 15cm precnika ima isto 2800obrtaja, a gore na usovini je remenica od 9,5cm precnika kako sam izracuno na kalkulatoru da zaga ima onda 4500 obrtaja. ako sam ja to dobro sve skonto i izracuno.
Molim vas da mi pojasnite meni to bas neide
Motor uvek ima isti broj obrtaja, bez obzira koju i kakvu remenicu stavljas na njega i na osovinu (naravno dok ga ne preopteretis).
Ono sto se menja je broj obrtaja osovine.
ako motor ima 2800 rpm, remenica na motoru je 15cm, a remenica na osovini 9.4cm tada je broj obrtaja osovine:
2800*15/9.5 =4421 obrtaja
ako na motor stavis remenicu od 10cm a ova na osovini ostane ista tj 9.5, tada na osovini dobijes:
2800*10/9.5=2947 brtaja
ako na motor stavis remenicu od 6cm, na osovini 9.5 osovina ce se okretati 1768 obrtaja
ako na motor stavis remenicu od 10 a na osovinu od 6, osovina ce se okretati: 4666 obrtaja.