Dule wrote:E sada ovako,ja koristim usluge
http://www.neobee.net/
verovatno bih kod njih trebalo da postavim,ALI ja nemam pojma sta nude,odnosno za koje pare.
Mislim da je sada na vas red.
Ps.jos nesto ima domen rs,a ima com,net cena je slicna?
Dule, ja ću pokušati malo da ti pomognem:
Za početak, postoje dve vrste sajtova: statički i dinamički. Dinamički su komplikovaniji,
oslanjaju se na bazu podataka (samim tim se traži se web programiranje) i nikako ne
mogu biti proizvod nekog laika, a ti to verovatno jesi. Dalje, tvoj provajder podržava
samo MzSQL bazu podataka tako da si samim tim ograničen samo na tu tehnologiju i
to će ti biti bitan podatak kada budeš pravio dinamički sajt. Kada imaš bazu podataka
onda možeš iz nje dinamički da generišeš pojedine stranice u funkciji od posetioca i
njegovog interesovanja. Naravno, i sami podaci o posetiocima se skladište u bazu. itd...
Kod statičkih sajtova ti nije potrebno nikakvo programiranje. Dovoljno je da napraviš
statičke HTML strane sa tekstom, slikama i linkovima. HTML strane su obični tekstualni
fajlovi kod kojih je izvršeno formatizovanje HTML tagovima, kojih ima nekoliko osnovnih,
a više o njima pogledaj na linku
http://en.wikipedia.org/wiki/HTML ili
http://www.w3.org/MarkUp/ ili ... (naguglaj HTML pa vidi, ja sam ti dao link prema
standardu). Statičke HTML strane možeš dobiti i iz Worda ukoliko svoj umni rad snimiš
kao HTML dokument.
Danas postoji gomila FREE programa koji ti mogu pomoći oko izrade najjednostavnijih prezentacija.
Pored teksta, treba da osmisliš i strukturu samog sajta (raspored po stranama), moraš da
pripremiš odgovarajuće slike (JPG ili GIF format), kao i da savladaš osnovne tehnike
pravljenja linkova koji mogu biti: u okviru iste strane, istog sajta (tvog sajta) ili eksterni
(neki drugi sajt). Kod pravljenja poslednjih vodi računa da oni otvaraju novi prozor, a ne
da posetioca tvog sajta tvojom volja pošalješ na neku drugu adresu.
Ukoliko ne želiš da se bakćeš sa ovim stvarima, onda pronađeš nekog WEB dizajnera koji
ti može napraviti šablone (sa linkovima i slikama) u koje ti samo treba da uneseš tekst.
Sledeći korak je postavljanje remek dela na server koje može biti dvojako: Direktnim
pristupom (FTP) ili indirektnim (e-mail ili lično). Svakako je prva varijanta najprihvatljivija.
Provajder (davalac usluga) će ti za tu priliku dati osnovne instrukcije.
Koliko shvatam ti želiš nešto najosnovnije pa evo i mog predloga stranica koje bi trebalo da
imaš:
Home (Poruka dobrodošlica sa osnovnim podacima o tebi)
Moji radovi (Prikaz nekih tvojih uspeliih GOTOVIH radova, po potrebi ispeglanih kroz fotošop)
Cenovnik (Samo ime kaže, ukoliko imaš neke pojedinosti tu ubaci sliku)
Kontakt (Podaci za kontakt, sa linkovima prema e-mail adresama)
Toliko za početak. Kasnije sve to može da se proširuje u zavisnosti da li želiš da ti sajt
bude privatni (zezanje) ili profesionalni (strogo formalan, sa malom dozom humora ili još bolje:
bez humora).
Vrlo važno je da sav tekst na sajtu bude pravopisno i gramatički ispravan 100% jer i to
daje sliku o tebi. Danas je uobičajeno da se tekst piše Verdana fontom jer je on prilagođen
Web prikazu. Izbegavaj šarenilo u bojama i vrstama slova. Tekstove na stranicama NE PODVLAČI
jer je to na browserima znak za link. Linkove u okviru menija (horizontalni ili vertikalni) ne stavljaj
na desnu stranu.
Ah da, umalo da zaboravim, "težina", iliti broj KB, pojedinih strana (zajedno sa slikama na njoj)
ne bi trebalo da prelazi 100K jer kod nas i dalje postoji gomila korisnika sa traljavim internet
konekcijama
Kad sve završiš probaj svoje luče kako se učitava na raznim browserima i na raznim rezolucijama
ekrana.
Mislim da ti je ovo dovoljno za počezak...