Stolari i internet

Ovde možete pročitati o nekim novim aktivnostima u forumu.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Ako ti hoces(hvala) da pomognes ja hocu sa zadovoljstvom da prihvatim trazenu pomoc.
Kontaktirao sam davaoca usluga i dogovorio da sutra svratim kod njega u vezi
Kako da regististrujes domen i platis web hosting
kada to uradim javim se
ps.da li treba da znam nesto u vezi toga pre nego sto odem kod njega?
paa treba da znas sta ce ti sutra doticni davaoc reci... prema tome.. dabome... odatlen sve pocinje...
trazi mu uputstva za namestanje sajta... pitaj kako se to radi... ako ima web link ka uputstvu... turi ga ovde...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Trebalo bi da znas malo vise nego sto znas :)
Jedna stavka je naravno posto je (to znas, i nije tesko uporediti sa ostalim provajderima).
Druga stavka je sta se nudi za te pare. Tu vec nastaje problem, poso pitanja tipa: a jel ima php, mysql, jomlu, jel linux ili win platforma, koliki je uracunat mesecni protok tebi Duki koliko znam ne znace bas previse.

Drugim recima kupujes nesto sto bas nisi siguran ni sta je, a kamoli koje sve karakteristike treba da ima i sta je od njih tebi bitno a sta ti znaci koliko i lanjski sneg.
Nazalost "instant kurs" nije bas moguc, al ajd da probam da dam par saveta.

Za pocetak moras znati da registracija domena i sam sajt uopste nisu isto. Registracija domena (na primer dule-stolar.com, ili dule-stolar.rs) samo znaci da si ti registrovani vlasnik tog imena. Ta registracija se naravno placa, i to obicno na godisnjem nivou. Mnogi provajderi tu registraciju ukljucuju u hosting paket. Da probamo da to prevedemo na neke pristupacnije stvari ovime si registrovao ime svoje radnje.
E sad hosting paket je iznajmljivanje prostora i resursa na serveru provajdera gde ce se nalaziti tvoj sajt. Kad bi ovo preveli na tvoju radnju ovo bi odgovaralo radionici i alatu. Naravno kao i u stolariji kolko para toliko i muzike: vise para veca radionica, bolji alat, bolji prilaz glavnom drumu. Znaci veci prostor na disku, bolji alati za izradu prezentacije sa vecim mogucnostima, veci protok podataka.
Tek kad imas sve ovo pocinjes da radis, a za to ti naravno trebaju majstori (zamisli da ti nemas pojma o stolariji i samo investiras svoje pare). Znaci treba ti dizajner (neko ko ce da nacrta kako ce izgledati ormani odnosno ovde web sajt koje ces da pravis, i da pri tom to lepo izgleda), treba ti stolar (u ovom slucaju web programer) koji ce to da napravi. Za radnju bi ti trebao i trgovac, ali ovde njega nema. Kod nas su najcesce dizajner i programer spojeni u jednu licnost. Naravno ako umes da radis bilo sta od ovoga mozes to i sam.
Tu dolazimo do onoga sta imas od alata. Amater uz odgovarajuci alat moze da napravi jako puno toga.
Posto ne verujem da ces poceti da ucis web programiranje, ako provajder ne podrzava jomlu trazi drugog.
Jomla je dosta jednostavan nacin da se nesto samostalno napravi, da ima pristojnu funkcionalnost i da to mozes da uradis sam (mada pre mislim da ce to da radi tvoj podmladak, ti ne stojis bas najbolje sa engleskim).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Kao sto rekoh odoh sutra pa se cujemo,a sigurno znam vise nego sto sam znao(makar da nista necu dok se ne konsultujem sa vama)
laka noc i pozdrav
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

E sada ovako,ja koristim usluge
http://www.neobee.net/
verovatno bih kod njih trebalo da postavim,ALI ja nemam pojma sta nude,odnosno za koje pare.
Mislim da je sada na vas red.
Ps.jos nesto ima domen rs,a ima com,net cena je slicna?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

com, net, org... su internacionalni domeni.
rs je novi domen Srbije (jos uvek je u upotrebi i stari yu domen, ali je predvidjeno da se kompletno ugasi 30.09.2009).
Sto se tice neobee nisu bas previse informativni na sajtu. Izuzev par generalnih naznaka (perl MySql php) ni reci o tome sta se ustvari nudi. Prikazane su samo cene za prostor na diskovima, nigde ne pise nista o protoku.

Prezentaciju uopste ne moras da postavljas kod provajdera preko koga se povezujes sa netom. Mozes da izaberes bilo kog. Postavljanje prezentacije kod provajdera preko koga si vezan nema nikakvih prednosti (a ni mana). Znaci hosting moze da bude i u Tunguziji ako ti njihovi uslovi odgovaraju.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....

Prezentaciju uopste ne moras da postavljas kod provajdera preko koga se povezujes sa netom.......
Pitanje je da li ti taj drugi provajder "dozvoljava" da odrzavas svoju prezentaciju (ftp pristup) ako ne "izlazis" na internet preko njegovog servisa... ne znam kako je sada... sa domacim provajderima nemam posla vec dugi niz godina (bezobrazno su bili skupi!)... ali ovo sto pricam se nekada desavalo... sada je mozda samo "istorija"

Pogledao sam i ja obavestenja i slazem se da su prilicno neinformativna, cak i obiluju informacijama koje nista ne znace (price o kontroli saobracaja... to svi imaju!)

Sto se tice php i sql, bojim se da je za Duleta to prevelik zalogaj, pogotovo ako mu se u familiji niko ne bavi time... a i ne vidim za sta bi mu to trebalo... mozda kasnije, kada znanje uznapreduje... za sada sam siguran da moze cak i ovako... na daljinu... uz nasu pomoc,... da napravi jednu stranu sa par slika i nesto teksta...

joomla i ostalo je super, ali... treba imati SADRZAJ za to... mnogo raznog sadrzaja... slike, tekst... treba sve to napraviti, napisati... baviti se time... itd.
Last edited by boggy on 31 Aug 2008 23:57, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dule wrote:E sada ovako,ja koristim usluge
http://www.neobee.net/
verovatno bih kod njih trebalo da postavim,ALI ja nemam pojma sta nude,odnosno za koje pare.
Mislim da je sada na vas red.
Ps.jos nesto ima domen rs,a ima com,net cena je slicna?
Dule, ja ću pokušati malo da ti pomognem:
Za početak, postoje dve vrste sajtova: statički i dinamički. Dinamički su komplikovaniji,
oslanjaju se na bazu podataka (samim tim se traži se web programiranje) i nikako ne
mogu biti proizvod nekog laika, a ti to verovatno jesi. Dalje, tvoj provajder podržava
samo MzSQL bazu podataka tako da si samim tim ograničen samo na tu tehnologiju i
to će ti biti bitan podatak kada budeš pravio dinamički sajt. Kada imaš bazu podataka
onda možeš iz nje dinamički da generišeš pojedine stranice u funkciji od posetioca i
njegovog interesovanja. Naravno, i sami podaci o posetiocima se skladište u bazu. itd...

Kod statičkih sajtova ti nije potrebno nikakvo programiranje. Dovoljno je da napraviš
statičke HTML strane sa tekstom, slikama i linkovima. HTML strane su obični tekstualni
fajlovi kod kojih je izvršeno formatizovanje HTML tagovima, kojih ima nekoliko osnovnih,
a više o njima pogledaj na linku http://en.wikipedia.org/wiki/HTML ili
http://www.w3.org/MarkUp/ ili ... (naguglaj HTML pa vidi, ja sam ti dao link prema
standardu). Statičke HTML strane možeš dobiti i iz Worda ukoliko svoj umni rad snimiš
kao HTML dokument.

Danas postoji gomila FREE programa koji ti mogu pomoći oko izrade najjednostavnijih prezentacija.
Pored teksta, treba da osmisliš i strukturu samog sajta (raspored po stranama), moraš da
pripremiš odgovarajuće slike (JPG ili GIF format), kao i da savladaš osnovne tehnike
pravljenja linkova koji mogu biti: u okviru iste strane, istog sajta (tvog sajta) ili eksterni
(neki drugi sajt). Kod pravljenja poslednjih vodi računa da oni otvaraju novi prozor, a ne
da posetioca tvog sajta tvojom volja pošalješ na neku drugu adresu.

Ukoliko ne želiš da se bakćeš sa ovim stvarima, onda pronađeš nekog WEB dizajnera koji
ti može napraviti šablone (sa linkovima i slikama) u koje ti samo treba da uneseš tekst.

Sledeći korak je postavljanje remek dela na server koje može biti dvojako: Direktnim
pristupom (FTP) ili indirektnim (e-mail ili lično). Svakako je prva varijanta najprihvatljivija.
Provajder (davalac usluga) će ti za tu priliku dati osnovne instrukcije.

Koliko shvatam ti želiš nešto najosnovnije pa evo i mog predloga stranica koje bi trebalo da
imaš:

Home (Poruka dobrodošlica sa osnovnim podacima o tebi)
Moji radovi (Prikaz nekih tvojih uspeliih GOTOVIH radova, po potrebi ispeglanih kroz fotošop)
Cenovnik (Samo ime kaže, ukoliko imaš neke pojedinosti tu ubaci sliku)
Kontakt (Podaci za kontakt, sa linkovima prema e-mail adresama)

Toliko za početak. Kasnije sve to može da se proširuje u zavisnosti da li želiš da ti sajt
bude privatni (zezanje) ili profesionalni (strogo formalan, sa malom dozom humora ili još bolje:
bez humora).

Vrlo važno je da sav tekst na sajtu bude pravopisno i gramatički ispravan 100% jer i to
daje sliku o tebi. Danas je uobičajeno da se tekst piše Verdana fontom jer je on prilagođen
Web prikazu. Izbegavaj šarenilo u bojama i vrstama slova. Tekstove na stranicama NE PODVLAČI
jer je to na browserima znak za link. Linkove u okviru menija (horizontalni ili vertikalni) ne stavljaj
na desnu stranu.

Ah da, umalo da zaboravim, "težina", iliti broj KB, pojedinih strana (zajedno sa slikama na njoj)
ne bi trebalo da prelazi 100K jer kod nas i dalje postoji gomila korisnika sa traljavim internet
konekcijama

Kad sve završiš probaj svoje luče kako se učitava na raznim browserima i na raznim rezolucijama
ekrana.

Mislim da ti je ovo dovoljno za počezak...
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:....
Mislim da ti je ovo dovoljno za počezak...
samo jos da navedem da je otezavajuca okolnost sto Dule ne zna engleski, tako da mu ni googlanje ni wikipedija ne mogu pomoci preterano puno.... cak i ako je samo HTML u pitanju... a jednostavnije od toga nema ako pricamo o web prezentaciji.

ali zato postoji prevod na srpski i to na cirilici!!! :lol: http://sr.wikipedia.org/wiki/HTML

Za pocetak ja bi preporucio html editor... neki lagan i besplatan.... kao sto je http://www.kompozer.net/
Last edited by boggy on 01 Sep 2008 10:08, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dule ne zna Engleski, ali mu sin zna. A sve mi se nesto cini da ce on da bude glavni po ovom pitanju :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Dule ne zna Engleski, ali mu sin zna. A sve mi se nesto cini da ce on da bude glavni po ovom pitanju :)
Super... onda otac mora da se upozna malko s problematikom... ipak... otac je otac :) :P
Last edited by boggy on 01 Sep 2008 13:43, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Mislim,svako zeli da dete bude bolje od njega(bogu hvala),ali moram i ja da znam nesto cisto kontrole i usmeravanja radi.
Sto se hostinga tice,prvi deo smo savladali,to mora da se plati i to je to,samo je pitanje kod koga i koliko je razlika u ceni.
Sto se tice Sajta,sin je uspeo da skine joomlu i nasli smo nacin da ubacimo tekst i sliku,ali neznamo kako da to prebacimo na temu(koju smo odabrali)....
Sto se umetnicke strane tice nebih trebalo da ima poteskoca,a za tehnicki deo imamo vas,tako da cekam da se vrati iz skole(kako to fino zvuci) moj mali tehnicar za restauraciju drveta.
Home (Poruka dobrodošlica sa osnovnim podacima o tebi)
Moji radovi (Prikaz nekih tvojih uspeliih GOTOVIH radova, po potrebi ispeglanih kroz fotošop)
Cenovnik (Samo ime kaže, ukoliko imaš neke pojedinosti tu ubaci sliku)
Kontakt (Podaci za kontakt, sa linkovima prema e-mail adresama)
Mislim da je za sada sasvim dovoljno(ako uspemo i toliko),mada moram priznati da razmisljam vec dugo i o
metabo je napisao

onda pronađeš nekog WEB dizajnera koji ti može napraviti šablone (sa linkovima i slikama) u koje ti samo treba da uneseš tekst.
Ali i slike da zamenim
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dule wrote:Sto se tice Sajta,sin je uspeo da skine joomlu i nasli smo nacin da ubacimo tekst i sliku,ali neznamo kako da to prebacimo na temu(koju smo odabrali)....
.... prvi korak (i najteži) je prošao, a to je POČETI!
HTML strane (fajl.htm ili fajl.html) su obični tekstualni dokument koje možeš da napraviš u bilo kom
tekst editoru. Sva formatiranja, linkovi, položaji teksta... se definišu HTML tagovima. HTML definicija
tačno definiše hijerarhiju i tu ne treba improvizovati. Svaki TAG BI MORALO da ima svoj početak i kraj.

HTML editori i generatori ti samo pomažu u čitavoj priči. Ja sam svoj prve HTML strane, davnih
dosovskih dana, pravio pomoću editora za programere i ništa im nije falilo. Ipak savetujem da,
ukoliko želiš da nešto naučiš, prve korake napraviš u običnom tekstualnom editoru. Tako će
ti stvari biti mnogo jasnije, bez kojekakvih stilova i tema.

Primer za tekst u novom paragrafu:
<p>Neki tekst</p>, gde je
<p> je tag za novi pasus.

Fizički položaj pojedinih objekata na HTML strani rešavaš tabelama i njihovim ćelijama, kao i
atributima u okviru pojedinih HTML tagova. Npr. <p align='center'>Neki tekst</p> će ti centrirati
tekst u redu.

Svoj tekst i slike možeš da umećeš u temu tako što ćeš da pronađeš koji su se sve HTML fajlovi
automatski generisali i u okviru njih pronađeš mesta (tagovi) koja su pogodna za novi tekst

...hm, ipak moraš da naučiš osnovnih 10-15 -tak tagova kako bi se lakše snalazio.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:....

...hm, ipak moraš da naučiš osnovnih 10-15 -tak tagova kako bi se lakše snalazio.
Za kompozer koji sam mu preporucio nije mu neophodno da zna da koduje html, samo kuca tekst i dodaje... sve je u menijima... slicno kao u text editoru (npr. word)

Inace se slazem da za sada joomlu ostavite "u futroli"... barem dok ne skapirate kako funkcionise odrzavanje sajta generalno... za konfigurisanje joomle vam treba verovatno podrska od provajdera, koga verovatno necete razumeti sta vam prica... drugacije je u belosvetskom provajdingu ... gde samo kliknete na "joomlu" unesete par sifri ili imena... i za 15min to se pojavi na sajtu kod vas... ovde ne znam da toga ima... vec mora rucno... to bez nekog coveka tamo nece ici.

Preporucujem takodje da ne preterujete sa duzinom zakupa... uzmite najmanji "paket" ... dok ne skapirate kako provajderov servis radi uopste i koji su vam problemi (probleme saznajete tek kad im platite... tako je uvek!)
Last edited by boggy on 01 Sep 2008 14:52, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

gde samo kliknete na "joomlu" unesete par sifri ili imena... i za 15min to se pojavi na sajtu kod vas... ovde ne znam da toga ima... vec mora rucno... to bez nekog coveka tamo nece ici.
Ima, recimo sezamhosting (ja imam sajt kod njih, ali mi sluzi samo za igranje to jest testiranje).
Ako sam dobro ukacio, Dule je vec instalirao jomlu:
Sto se tice Sajta,sin je uspeo da skine joomlu i nasli smo nacin da ubacimo tekst i sliku,ali neznamo kako da to prebacimo na temu(koju smo odabrali)....
E sad jos kad bih ja ukapirao sta Dule hoce da kaze ovde...
Pretpostavljam da hoce da promeni slikice u templejtu. Daklem help je cudo :)
http://help.joomla.org/component/option ... temid,268/

One common template change is to use your own graphic/image. Simple graphics (not banners) are linked in the html file. Simply change the reference to the image of your choice in the html file of your template. In the adminsitrative interface do this by going to Site =>Template manager and then selecting your template. Click the icon for html.

Keep in mind that it if it is a different size than the original image this may change the appearance of the site in unexpected ways.

Additional information:

The images for a given template are generally located in this folder:
/templates/templatename/images (Substitute the name of the template you are using in place of "templatename").

A trick for finding the name of the image is to put your cursor over it and click right. Select view image. This will display the image and give its full url. Sometimes the images are background images. This is viewable in Firefox or you can look for the background tag in your page source.

How to upload an image:

There are many ways to upload images. Which one you use will depend on your host and server.
1. You can use an ftp client.
2. You can use a cpanel file manager.
3. You can use the media manager.
4. You can use various extensions that allow uploading, including joomlaexplorer and galleries.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

E sada sam se Razigrao.
Neko veoma dobar je napravio uputstvo za nepismene poput mene http://www.zemun.dzaba.com/1.htm
Tako da sam naucio sve sto se tu moglo naci,sada mi je pitanje gde naci jos tagova?
Znam da postavim sliku,znam da pisem,ali neznam boje.
I nisu mi jasne stranice,ima kako da ga uputim na drugu adresu a nema kako otvoriti(ili sta vec) stranicu.
Post Reply