Prorezivanje trupaca i greda - samogradnja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

sad sam se setio,na youtubu video sam prilog za puznu briketirku.Dali neko zna gde mogu da nadjem nacrt za nju
kbado973
Brzi dodavač alata

Post by kbado973 »

POZZ. Imam problem ko moze da mi pomogne!? horizontalna brenta tockovi 400m precnik sirina 45m na nnjma poljepljena guma 5m i malo je zaobljena kao bombaza,cistaci od filca na oba pakne na obadvije strane fiber i bocni lezaji sa zadnje strane testere. Koristim testere 40m sirine vodmajz.. E problem je taj sto mi spada testera sa oba tocka naprjed i to kad nije u trupcu kad ne reze vec u slobodnom radu. Na jednom je tocku zatezanje i stimanje ugla ja je nastimam i ona ide fino po oba tocka tj.jednako nekad izrezem cjeli trupac ne spane a nekad na jednom 3 4 puta sleti.Hladjenje je na vodu pokusavo sam bez vode isto se desi a gume su uvjek ciste nema piljevine Testere su is sremske mitrovice nisu peglane tako su mi rekli da se ne peglaju te testere.Ako ima neko savjeta ili nesto iz iskustva bicu zahvalan!!!
Last edited by kbado973 on 24 Jun 2013 15:15, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Nabavi testeru od neke druge firme. I ja sam imao loše iskustvo sa tim iz Mitrovice
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
kbado973
Brzi dodavač alata

Post by kbado973 »

POZZ.Koje sada koristis ovdje kod nas tesko doci do vodmajzz.mislim da ni ove nisu orginal nemaju zig utisnut.A pokuso sam ovu obicnu traku svetsku i one su mi pucale po koraku na jedan kubik sva ispuca.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

sad ne koristim ništa.
Gospoda dobavljači sekundarnih sirovina se samopozvali u goste i poskidali motore sa mašina.
Mašine nisu moje - ja sam samo imao dozvolu da ih koristim kad mi zatreba.
I vlasnik mašina je prve trake kupio u Mitrovici i tamo ih nosio na oštrenje ali se nisu pokazale pa je nabavio druge. Isekao sam par stvari i onda stigli trgovci da pokupe bakar i aljamin i gvojze....
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

moze da bude problem i u gumi koja je nalepljena na tockovima.Ja sam kod mene imao gumu koja je bila odradjena u Tigar Pirot,kad nastelujem testeru ona stoji ali cim dodje u dodir sa vodom koju sipam da ladim testera odmah spada i na kraju sam skinuo gumu
kbado973
Brzi dodavač alata

Post by kbado973 »

.. pozz. pa i ja sam malo o tome razmisljo nikad mi nije spala kad voda ne curi..ali hoce da se grije kad je siri trupac cuo sam da ima neka tecnost sto se dodaje u vodu za ladjenje. nisam pokuspo jos peglat testere nemoze ovaj ostrac sto mi je blizu pokusacu to ako ne skinut gome. a sta da radim ravni su tockovi nemaju bombazu sta ce mi se onda desavat....
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Ja sam uzeo zadnji put testere u sapcu i osim sto su jeftinije mozes da biras debljinu ja sam na banseku sa dosadasnjih 0.9 uzeo1.1mm i dosta su dobre,treba ih peglati na 3-4 ostrenja ali su dosta postojane,ne pucaju i iseku dosta u toku dana. I na brenti ih koristim i zadovoljan sam do sada.
kbado973
Brzi dodavač alata

Post by kbado973 »

Koji je precnik tocka na brenti sigurno je veci od 4oom.kod mene su 4oom i pokuso sam tu obicnu traku ali nisam mogo nista odradit,jedan kubik i ispucaju po koraku i o7.je ispucala.a ove su vodmajzer 1.m debljine kaljeni zubi.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

sta je "vodmajzer"?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

maricaiivica wrote:sta je "vodmajzer"?
brend testere ;)

http://www.woodmizer.com/us/Blades/sawmillBlades.aspx
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

mozes li da mi das broj od te firme u Sapcu gde nabavljas testere i koje su to testere?Ja sam kod mene na banseku stavio gumenu traku sirine 20mm i sad testera lezi na tu traku i resio sam problem.To je nesto kao imitacija woodmajzerovih tockova samo sto kod njih testera lezi na klinastom kaisu ali kod mene tockovi ne moze da se prodube inace tockovi su mi 700mm a koristim 50mm testeru
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

imao bih jedno pitanje.U zadnje vreme pocele su testere da mi pucaju po sredini,a krajevi zdravi.Proverio sam i tockove da nisu ukoseni ali sve je u redu,nema nigde ni lufta t.e.lageri su zdravi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

AKo tockovi imaju gumu ili plutu, mozda je propala po ivicama, a ostala na sredini, pa se sad list previse previja preko sredine tocka.
Kao da imas preveliku bombazu.

PS
Ne postavljaj isto pitanje na vise mesta. Dovoljno je jedno. Ako neko zna odgovorice ti, ako ne zna, dzabe i da ga postavis u 100 tema. Duplirane poruke obrisane.
zlatko74
Šegrt

Post by zlatko74 »

imam gumenu traku od jedno 20mm.nalepljenu na tockovima i do skora je dobro radilo ali u zadnje vreme je bas pocelo da zeza.Gumu sam skoro prelepio i nije propala na ivicama.Proveravao sam i lagere nema da se cuju,a nema ni lufta u njima.U slucaju da ne valjaju dali oni moze da prouzrukuju ovakvo pucanje testera
Post Reply