kupnja alata - upomoooooć :)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
munja
Pred-majstorsko zvanje

kupnja alata - upomoooooć :)

Post by munja »

Dugo me nije bilo na forumu pošto sam napokon izašao iz pakla nezaposlenosti i pokrenuo firmu sa autodijelovima pa baš i nije bilo vremena za stolariju, ali evo, ulovio napokon par trenutaka :)

Upravo došao iz Baumaxa i jedva se suzdržao da ne potrošim cca 800 eura :forbannad:
moram priznati da me je misao da napišem ovaj post spriječila :D

O čemu se radi...
Naime, već neko vrijeme promatram ovaj cirkular http://www.tashev-galving.com/files/spe ... %20075.pdf model 5000
isto tako promatram ovaj diht/abriht https://www.guede.com/cgi-bin/twinkleco ... E&tid=8000 na koji me ponukao jedan post ovdje.

šetajući se večeras po baumaxu, snimio sam Bosch PTS10 koji je maltene iste cijene kao i Toolson.

koja su Vaša mišljenja o ova dva cirkulara? koji bi bio "bolji"? Toolson mi se čini veći, veći raspon po kojem vodilica može putovati levo-desno.
Bosch s druge strane mi se čini precizniji, sposobniji za preciznije rezove, ali mu je mana kaj nema veliki raspon za firung.

za oba bi vrlo vjerojatno radio postolje, pošto sumnjam da bi me toolsonovo zadovoljilo, a za boscha mi se čini da bi morao i proširenja stola raditi.

također bi još jednom htio čuti za diht/abriht kakva su mišljenja? :)

napominjem da sam amater, i da bi radio stvari za sebi po doma, ali i da mi je želja okušati se u izradi pokojeg komada namještaja :)

hvala svima u pokušaju riješavanja moje nedoumice :hurra:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hmmm.... za ovaj Bocsh dimenzije radnog stola kriju ko zmija noge :)
Cak ni u uputstvu ih nema.

Ovako sa slika, ovaj toolson ne deluje lose. No posto ga ovde nema, nemam pojma kako izgleda "uzivo", kakvi su luftovi, podesavanja, kako je konstruisan...

Sto se tice gude /abrihtera/dihta moras napisati na koji tacno mislis, posto link ne vodi direktno na konkretan model.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Hmmm.... za ovaj Bocsh dimenzije radnog stola kriju ko zmija noge :)
Cak ni u uputstvu ih nema.

Ovako sa slika, ovaj toolson ne deluje lose. No posto ga ovde nema, nemam pojma kako izgleda "uzivo", kakvi su luftovi, podesavanja, kako je konstruisan...

Sto se tice gude /abrihtera/dihta moras napisati na koji tacno mislis, posto link ne vodi direktno na konkretan model.
uh, pardon, riječ je o GADH 254 P onaj model sa četiri metalne noge. Običan 254 mi je preskup

A čuj, po mom skromnom oku, čisto solidno je napravljen, ali bosch ima bolji firung čini mi se. Toolson je svakako masivniji. Navodno da je to ustvari scheppach proizvodnja (valjda sam dobro napisao).
a sad, luftovi, podešavanja, konstrukcija, znam da ja kao amater ti nebum znal objasnit :skratta:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne moras da objasnjavas, probas :)

Npr, kad naginjes list ili ga podizes-spustas gledas koliko ima lufta kada menjas smer. Da li sve klizi kako treba, ili nesto zapinje.
Kad blokiras polozaj lista (gore-dole, naginjanje), uhvatis za list i gledas da li stoji stabilno ili ipak mozes da ga mrdnes na neku stranu.
Kada zatezes vodjicu, da li se uvija na neku stranu, mrda, ili stoji tamo gde si je namestio.
Koliko lufta ima vodjica za secenje pod uglom u zlebu na stolu i da li moze da se taj luft podesi.
Pogledas uputstvo i vidis da li je i koliko jednostavno moguce podesiti paralelnost lista i zlebova na stolu, i da li ima "stopove" na krajnjim uglovima (90º i 45º), kao i kako oni mogu da se fino podese.
Gledas kvalitet "srafovske robe". Ako su srafovi "drljavi" to jest stavljali su najjeftinije, verovatno su jos vise stedeli na necemu krupnijem (motor, lezajevi...).
Itd...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"napominjem da sam amater, i da bi radio stvari za sebi po doma, ali i da mi je želja okušati se u izradi pokojeg komada namještaja"
------
Slazem se sa tvojim shvatanjem da za samo licne hobi potrebe ne treba previse ulagati. Takav cirkular ce ti verovatno zadovoljiti, ali ces mozda morati i da mu dodas jos koju plocu jer je radna povrsina zaista mala.

Diht/abrihter moze samo da ti kida zivce i oduzima vreme, mislim da ces sa njim imati vise glavobolja nego koristi. Za tu cenu ne racunaj da ces dobiti nesto sa cime ces moci da imas preciznost i brzo i lako podesavanje. Mislim da je pametnije te pare dati za dobro elektricno rende :) Sto se dihta tice, najjeftinije resenje je portabl Metabo dh330. To je moje misljenje.

Sa Boletom se ne slazem da ces vizuelno moci da ocenis kvalitet ugradjenog materijala. To vidis tek kad radis i kad pocnu da pucaju i otkazuju pojedini delovi, a onda je vec kasno.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Å to se tiče Toolsona, uredu se pokazao za neke grublje radove. Å to se tiče preciznijeg rada mislim da se da poštelat, vodilica za uzdužno rezanje se hvata i pričvrščuje sa prednje strane, sa stražnje mu fali suport pa bježi nekih 1-2mm, vodilica za kutno rezanje je klimava i ja još nisam otkrio način kako je ukrutit. naravno obavezno model 5000 iz razloga jer ima veću radnu površinul. Vidija koja se isporučuje moja preporuka promjenit odmah za neku bolju. I tu smo već na cijeni Boscha, koji ima bolju vodilicu za uzdužni rez, i koliko toliko precizniju vodilicu za kutno rezanje, jedini minus je 1400w snaga i nema nogice kao Toolson...
Toliko od mene....
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

@Pezzo nije problem ga podesiti na određenu visinu pa dihtat sav materijal koji mi treba. ili je? :) ravnanje bi trebalo biti prilično jednostavno kaj ne? :D

@lepi mislim da bum vodilicu morao doraditi svakako, nešto izmisliti i da se lovi sa stražnje strane. otvoren sam za prijedloge :D
original vidija odmah ide dolje, i mislim da ću staviti 48 zubi Freuda, pošto mi je zastupnik na par km od doma i pila košta cca 50 eurića
time smo premašili cijenu boscha, ali mislim da bi dobio masivniji cirkular sa jačim motorom i većom snagom. jedino nekako tu vodilicu srediti...
Post Reply