Viseći elemnt

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
djuro2
Majstor majstora

Viseći elemnt

Post by djuro2 »

Bilo je rasprava o ovome, ali ne mogu pronaci jel bilo odgovora na moje pitanjce. Pa ako mozete samo baciti oko i mjeru :D
Slika govori vise od rijeci pa eto je

Image
leonardab
Šegrt

Post by leonardab »

Nisam neki strucnjak ali ovih dana sam radio veliku renovaciju. Naime sređivao sam dnevni i djeciju sobu ono što se kaže od temelja. Usput sam montirao visece elemente u dnevnu na šinu koja iza nema apsolutno ništa "zazora" i sasvim ljepo prijanja uz zid tjs.može se na samom okovu podešavati dubina kao i visina tako da smatram da ti je predložena mjera i više nego dovoljna. Ali to je smo moje mišljenje .Nadam se da će ti neki od uvaženih kolega stolara dati puno bolji i precizniji savjet.
Burgija
Šegrt

Post by Burgija »

12 mm je dovoljno
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skini: http://www.fgv.it/index.php/en/media/it ... 06f01825a8

Posto nosac moze da se podesava izmedju 17 i 29mm (najmanje, ima i vecih raspona), "u meri si" sto bi se reklo. Takodje na slici ces videti meru od 20mm, ali obrati paznju da je to od unutrasnje povrsine ledja do povrsine sine koja je okrenuta prema zidu, plus debljina same "zakacke" na nosacu.

Kad to malo preracunamo, recimo da je sina debela nekih 2mm, da je nosac negde oko 1 i da su ledja 3-4 ispadne da bi ova mera sa tvog crteza trebala da bude negde oko 20-2-1-3=14 to jest 13 do 14mm.
Odnosno oko 18mm treba da bude do unutrasnje povrsine ledja, a ne do spoljasnje kako je kod tebe nacrtano.

Ali nije strasno, jos uvek si u meri, naravno pod uslovom da ti zidovi nisu previse pobegli iz vertikale.
Oxymoron
Šegrt

Post by Oxymoron »

16mm od ledja i debljina testere 4mm dobijes uvucena ledja 20mm. Nosac postavis do linije reza testere, i uzmi one malo skuplje nosece kji imaju veci hod....ako budu zidovi krivi
100put crtaj, jednom prodaj
Post Reply