Iskustva s velikim frontama

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Pero
Precizni šegrt

Iskustva s velikim frontama

Post by Pero »

Trebam zamjeniti fronte na ormaru.
Ormar ima 3 fronte. Sve su široke 49 cm. A visina im se razlikuje. Najniža fronta je visoka 160 cm, srednja fronta je visoka 50 cm i najviša fronta je visoka također 50cm.

Zahtjev je da se tri fronte zamjene jednom. Po tome bi fronta bila široka 49 cm, a visoka 260 cm.
Moje pitanje je: da li fronta može bit tako velika (260x49)?
Da li će se iveral savijati na takvoj dužini?

Nisam se susretao sa takvim dimenzijama, ali to mi se čini problematičnim...
Kakva su vaša iskustva?
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Može, samo stavi 5-6 spojnica,ne jeftinih. Preporučujem ti blumove s klick sistemom radi lakšeg postavljanja vrata.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Izgleda da se jedna fronta savinula.
Nije mi prvi put da montiram frontu. Probao sam sve moguće kombinacije podešavanja. I ništa...
Izgleda da se savinuo iveral. (Da li je o uopće moguće?)

Ima li tome lijeka?
Kako to ispraviti?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kako i gde se savio? Valjala bi slika ili detaljniji opis.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Pero wrote:Izgleda da se jedna fronta savinula.
Nije mi prvi put da montiram frontu. Probao sam sve moguće kombinacije podešavanja. I ništa...
Izgleda da se savinuo iveral. (Da li je o uopće moguće?)

Ima li tome lijeka?
Kako to ispraviti?
dobro dosao u sex sa plocastim materijalima :happy::happy::happy:

jedina pomoc je da ostavis front 1 dan na suncu(da sredina bude izbocena) (da nalicje sa sarkama bude okrenuto gore)na nekoj ravnoj ploci(stol,terasa....)

dobices kontra"bubreg" pa ce se vremenom kad namontiras normalizovati :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Imas u Axonu da kupis sipku za ispravljanje dugacki krila ukopas je i nastelujes kako ce da stoji!
smirglaj nikad dosta
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Prije svaga stavi sliku ovdje, ako korpus nije u vinklu po dubini, nemoguće je točno namjestiti tako dugačku frontu. Možda je za rješenje problema potrebno samo pravilno podložiti korpus.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Evo slika...

Prepravljao sam dva stara ugradbena ormara. Skinuo sam stare fronte - tri komada jedna iznad druge (160 + 50 + 50 cm). I ugradio jednu frontu visoku 260 cm.

Korpuse nisam dirao. Jedan ormar je trokrilni, a drugi četverokrilni. Zapravo uopće ih nije moguće pomaknuti. Pod nije savršeno ravan, pa je ispod krajnjeg desnog dijela korpusa stavljen mali klin (kajla). Usljed toga je četverokrilni korpus - lagano nagnut unazad.
Ali, mislim da korpusi nisu problem. Jer neka vrata savršeno sjedaju, a neka stvaraju probleme. (Da je korpus problematičan - sva vrata bi bila problematična, zar ne?)

Na prvoj slici su dva ormara:
Image

Ovo je krupni plan trokrilnog (malog) ormara. Gornji desni vrh, srednjeg krila - viri u prostor:
Image

Detalj malog ormara:
Image

Ovo je krupni plan četverokrilog ormara. Gornji rub visi prema korpusu (predzadnje krilo):
Image

Detalj istog krila:
Image

Detalj zadnjeg krila - koje visi u prostor:
Image
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Naštelaj sa pantama , kontra stranu od zijevanja izbaci malo vani , ova će se uvlačiti
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Å to je "kontra strana od zivevanja"?

Primjer. Gledamo u frontu. Zijeva donji lijevi vrh, u prostor (dakle prema meni). S desne strane fronte su panti (5 komada, Blum, ravni). Kao moja zadnja slika.
Gdje je kontra strana? Gore? Desno? Najbliži pant?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ako zijeva doljnji lijevi naravno kontra strana ( dijagonala ) je gornji desni . Malo izbaciš dvije pante vani , primjetit ćeš da zatvara taj doljnji lijevi
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na slikama se ne vidi gde se nalaze sarke.

Pretpostavljam da si stranu vrata na kojoj su sarke nastelovao tako da je potpuno ravna i potpuno vertikalna (ili barem paralelna sa korpusom). Ako tada ona druga strana vrata bezi negde, postoje samo dve mogucnosti:
ili su kriva vrata
ili je upreden korpus.

Posto kazes da je pod jednim uglom potkajlovan, proveri da li su sve vetikale korpusa paralelne (gledano napred-nazad). Nije tako strasno ako nisu potpuno vertikalne, ali moraju da sve budu iste (ako jedna bezi 2º moraju sve da beze 2º)

Ono sto ne kapiram je kako moze neki ugao vrata da bezi "ka unutra" to jest ka ormanu. Vrata moraju da imaju neki oslonac, da kazem "stoper" barem na vertikalnoj ivici suprotnoj od sarki. Ako toga nema, onda moraju da imaju oslonac na gornjoj i na donjoj ivici.
Ovo kako izgleda na cetvrtoj slici, deluje da gore levo uopste nemaju na sta da se oslone, pa upadaju u orman. Ili su vrata levo od njh potpuno izbacena napolje, ali rekao bih da to nije slucaj posto se ta vrata sa leve strane uklapaju sa gornjom coklom. Istovremeno ta vrata donjim levim uglom izlaze napolje.

Drugim recima:
1. prvo dovedi sve prednje ivice vertikala korpusa u vinklu, ili barem da budu paralelne, a ne da jedna bude pod uglom od 3º prema ravni zida iza ormana, a druga pod uglom od 5º. Idealno je da sve budu vertikalne, ali ako to ne moze da se izvede, barem da sve budu pod istim uglom.
2. nakon toga, povrsinu vrata dovodis da bude paralelna odnosno da lepo lezi na prednjim ivicama vertikala korpusa. Nekad je najjednostavnije prvo odmaknuti vrata tako da kad su zatvorena imas 1mm lufta izmedju unutrasnje povrsine vrata i prednje ivice vertikale korpusa, pa onda polako ravnomerno podesavati sve sarke dok vrata ne legnu na tu ivicu.

Daklem ovim smo vrata nastelovali "napred-nazad", to jest kada su zatvorena, sada bi morala da lepo leze na korpusu. Levo-desno ih nismo dirali, to radis nakon sto se ovo zavrsi.

Ako nakon ovoga i dalje vrata beze ka unutra ili ka napolje u nekom uglu, tada je samo krilo izvitopereno.
niko
Majstor početnik

Post by niko »

pozdrav,mbole je u pravu. ja sam prije par dana postavljao mdf akrilne fronta dimenzija 2550 x 550 sest u nizu, a korpu lezi na podu.prvo sam stranice i medjustranice postavio libelom i fiksirao za zid posto nema ledja, a onda je isla igra zivaca naprijed-nazad na sarnirima, malo izbaci , malo uvuci i na kraju je sve leglo kako treba.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Hvala na savjetima...

Sve sam pokušao.
Pa i ovaj sistem da poravnam plohe sa zidom (da budu paralelne). Ali već tu plan pada u vodu, jer se dvije fronte ne daju nikako natjeratati da budu paralelne sa zidom. Tri vrha fronte dovedm u željeni položaj, a jedan vrh ili strši van ili je zakrenut k korpusu. Ako ispravim taj vrh, tada pak suprotni vrh ili strši van ili je prema korpusu. Nisu problem vrhovi na onoj strani gdje su panti, već na slobodnoj srani.

Vrata imaju 5 blumovih panti. 4 bez federa i jedan sa federom. Nema ručke, već se koristi magnetski izbacivač. Ako stavim više panti s federima, tada izbacivač nema snage za otvaranje vrata. Ako stavim sve pante bez federa, tada ništa ne drži vrata u zatvorenom pložaju.

Sve u svemu, imam 2 krila koja "pružaju otpor".
Pogledao sam duž problematičnih stranica, i čini mi se da su lagano savinute u luk...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

To se je moglo dogoditi ukoliko zaštitnu foliju nisi istovremeno skinuo s obje plohe fronte.
Post Reply