Tračna brusilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kad se tebi ovo razletiiii :smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nadam se da bude izdrzalo tih 5-6 traka koje imam, a ako ne onda nemam srece :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pazi na "dinju" :smejanje::part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nakon dugo vremena kazem sebi, ajde da napravim disc sander. Imam motor od ves masine, susjed isokario komad za spajanje ploce i osovine i tako ja napravim ovo

Image

Naravno nije dovrseno jer sam neugodno iznenadjen jacinom motora.
Na njemu nista ne pise, ali je slabasan i jako sam razocaran.

Sad da pitam, da li da dovrsim ovu skalameriju ili da jednostavno zaboravim na taj motor i disc sander pa napravim stalak za tracnu einhelicu koja je daleko jaca u usporedbi s tim motoricem?

Takodjer imam jedan motoric od usisavaca od kojeg sam planiral napraviti tracnu brusilicu nesto kao ovo, ali nisam siguran u njegovih 1200 W.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nije motor slabasan, nego nisi napravio kako treba. U tom kucistu su dva elektromotora. Jedan je za mesanje vesa i ima oko 300W i 300-400 o/min. Drugi je za centrifugu, snege je oko 900W i 2800 o/min. Tebi treba brzina negde od 1000-1500 o/min.
Znaci, treba da koristis namotaje za centrifugu i da smanjis broj obrtaja na polovinu ili cak trecinu. Disk za smirglu mozes staviti na primer 25-40 cm u precniku. I na konstrukciji bi trebalo da imas neki oslonac za obradak.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najveca mana ovakvog motora za ovu namenu je sto je "otvoren", a brusilica po definiciji pravi brdo prasine.

Pezzo ti je vec objasnio da ces morati da napravis neki prenos, pa onda motor stavi negde gde ce biti koliko toliko zasticen od prasine. Naravno ne smes skroz da ga zatvoris da bi se hladio.
Recimo stavi plocu koja ce stajati izmedju motora i diska, zatvori donji deo diska u neku kutiju (taman dobijes i oslonac), a na kutiju prikljuci usiisvac, kako bi sto manje prasine zavrsavalo unaokolo.

Neko na forumu je vec pravio disk brusilicu slicne konstrukcije, potrazi malo, bilo je i slika.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Uff znaci nista bez prenosa. Inace motor sad ima 2750 o/min, a disk je 30 cm promjera.
A kaj se tice motora iz usisavaca ostal sam paff. Malo cudo ima regulaciju broja obrtaja, ali od 18000 - 30000.

Image
Image

Nekak sam si zamislil da ima ~10000 pa da mogu staviti direkt na osovinu valjak za tracnu brusilicu. i tu moram stavljeti prenose.
Jos da pitam koja bi brzina trake za tracnu brusilicu bila nekakva optimalna i za drva i za metal ili su brzine sasvim razlicite?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

10000 je malo mnogo za broj obrtaja valjka na trakastoj.

Brzine trake se krecu oko 200-400m/min za drvo (za metal idu od 200 do 1200 m/min pa i vise, zavisi od metala i obrade).
Da kazemo da je valjak priblizno nekih 5cm u precniku.

To ce reci jedan obrtaj valjka pomeri traku za: 0.05m * Pi = 0.157m
Odnosno valjak se vrti 400 m/min / 0.157m = 2546 1/min
odnosno od oko 1200 -2500 obrtaja.

Mozda se motor trakaste vrti na 10000, ali koliko znam sve trakaste imaju kaisni prenos, pa je verovatno tu redukovan na oko 2500.

Ustvari, sad sam malo pogledao kako izgledaju "iznutra" i ovih par komada za koje sam nasao crteze (makita, festo, bosch...) imaju puzni prenos izmedju rotora i pogonske osovine, pa onda kais izmedju pogonske osovine i valjka.
Kais redukuje broj obrtaja (odokativno) 2:1 do 3:1. Puzni verovatno mnogo vise (reda 5-10:1), tako da se sam rotor verovatno vrti mnogo vecom brzinom, al je pogonski valjak daleko sporiji.

Sto se tice broja obrtaja usisivaca, on je toliki zato sto nema opterecenja (to jest ono je malo). Bilo je izuzetno hrabro (da ne kazem nimalo pametno), stajati na mestu gde si bio, posto si imao sve sanse da se rotor razleti i zavrsi ti u nekom delu tela.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Hvala za brzine.
Da, trakaste imaju puzni prenos.
Od ves masine imam remenicu veliku 212 mm, a mala je ~27 mm. Moram samo dati napraviti malu remenicu da mi sjedne na osovinu motora i dobivam na velikoj remenici od ~2300 do ~3000 obrtaja sto je brzina trake ~360-~600 m/min ako je valjak 5 cm.
Kaj se tice stajanja u blizini :) da bilo je hrabro, ali tek nakon nekoliko minuta rada motora dok se nisam uvjeril da nema nekih vecih vibracija sam se priblizil motoru, a svoju raniju poziciju radije ne bih opisival da ne bude smijuljenja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nema nikakvog razloga za smijuljenje. Mnogo je bolje biti oprezan i bez razloga, nego biti tesko povredjen.
Kad ne znas kako ce nesto da se ponasa, a to nesto moze da bude opasno, ne postoji preveliki oprez.

Ne vidim sa slike kako je konkretno izveden motor od usisivaca, ali cesto ih prave tako da turbina koja usisava istovremeno i hladi motor. Proveri, pa ako nema dodatne male turbine, onda ti taj motor nije pogodan maltene ni za sta sto ce raditi duze od 20-tak sekundi.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Turbina od usisavaca je u potpunosti odvojena od motora koji na sebi sa zadnje strane ima ventilator koji ga hladi. Nazalost ne vidi se na slikama.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ribo, jer može jedna slika "otpozadi" da vidim kako si učvrstio disk za osovinu motora.
pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Slika stize kad stignem, a do onda da samo napisem da je na osovini jedan manji metalni disk na kojeg sam prisrafil drveni.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

A kako si učvrstio "manji metalni disk" za osovinu motora...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Eto slike. Metalni disk s cahurom je samo upresan na osovinu.

Image

Image

Na drugoj je originalna remenica i na njoj se vidi da je osovina nazubljena.
Post Reply