makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

PorterCable wrote:Ove masina sa linkovima mi izgledaju kao za u gradeznistvo, a ne za stolari.
Poštovani kolega sve je pitanje pod šta ti sve uzimaš "stolariju".Jest da su ove mašine sa predloženih linkova nekako više izgled građevinske maišine znači za grube radove ALI i u finijoj stolariji pri izradi namještaja isto je najprije gruba obrada matrijala.

Kolko sam upoznat i pojedini kolege sa foruma imaju slične cirkulare i odrađuju im poslove bez većih problema.:prs:

Ti prilikom kupnje moraš sam definirati za šta će ti trebati najviše taj cikular a samim time i ideš u nabavku a i moraš onda biti svjesan i same cijene mašine.

Naravno možeš biti i malo snalažljiviji i kako kaže narod pljunut u šake i zasukati rukave pa možeš napraviti i sam svoju mašinu oliti stolni cirkular samim time šta bih napravio stol i u njega s donje strane ugradiš najobičniji ručni cirkular.

Ima tu dosta detalja koje se može odraditi u sam svoj majstor varijanti.

Ako još šta trebaš reci tu smo da pomognemo.;)
Čovijek sniva a Bog realizira!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

PorterCable wrote:Ove masina sa linkovima mi izgledaju kao za u gradeznistvo, a ne za stolari.
Ali to su najjeftinije masine sa indukiskim motorom.
Makweld u Skoplju vec par godina nudi bas taj metabov cirkular 315 sa motorom od 2Kw. po ceni od oko 300eura Iako spada u tu "gradjevisku -tesarku" klasu moze se doterati u veoma kvalitetnu masinu. Za ovaj model metabo ima puno dodataka ali cena onda prelazi 500eura. naravno da mozes i sam nesto doraditi
Iskreno ja sam se dugo premisljao za Einhell 1500eco i ova dva modela gardjevinskih masina. Posto nemam dovoljno prostora uzeo sam onaj 1500 eko za 150eura.

Inace vec mesec dana gledam onaj Metabov gradjevinac na jednom gradilistu dnevno radi po 6-7 sata bez predaha, a moje malo einhelce moram nakon pola sata da odmaram najmanje 15minuta.

Ako bih sad opet kupovao cirkular onda ce biti Metabo
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Malo sam se igrao sa cirkularom i evo rezultata:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Osnova kolica su "ISEL" sina koja se koristi za cnc masine,tolerancija 0.Malo vise sam se zezao sa stelovanjem kolica ali kad je leglo kako treba dobio sam cist poprecni rez. Mogu da isecem komad od 80 cm.Sutra cu da resim i stezanje firunga na krajnjoj tacki stola.Oko 150e je sve kostalo.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

odlično...:)
Last edited by lepi777 on 07 Feb 2013 20:13, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

super si to sredio :prsgore:
Last edited by ropee on 07 Feb 2013 21:59, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Profili vodjica vidim da su Iselovi, a kakvi su profili na gornjoj povrsini kolica. Ovi koji istovremeno formiraju utor za poprecnu vodjicu. Isto neki njihovi, ili neka SSM varijanta?
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Aluminijumski flahovi debljine 5 mm iz rajana,munze konza,malo ih osmirglao i ispali ko bombona.
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

Pozdrav svima,

evo vec neko vrijeme planiram kupiti stolni cirkular. Nekad sam mislio da mi nikad nece trebati, i da mi je dosta rucni cirkular, ali ovaj forum i dobri tekstovi na njemu bas natjeraju covjeka da bi svo slobodno vrijeme nesto radio i kombinirao :)

Najvise gledam baš ovu Makitu, ali me malo brinu ti nedostaci o kojima se prica. Ovi bolji modeli cirkulara su mi preskupi. Najviše me brine paralelna vodilica i da li se ona može modificirati da bude cvrsta i fiksna cijelom duzinom? Vidim na slikama da je becka75 stavio sigma profile. Jeli to dovoljno cvrsto iako se hvata samo sa jedne strane?

Ima tu ljudi koji ga koriste već duže vrijeme. Je li tko požalio što ga je kupio? Ne bi htio potrositi pare pa poslje zakljuciti da i nije veliki korak o u odnosu na ručni cirkular okačen pod stol...

Usput, ima li svaki rucni cirkular na listu lufta ljevo-desno. Moj ima lufta cca 1-1,5mm u vrhu lista od 190mm. Ne sjecam sa kakva je situacija bila kad je bio nov..

Našao sam na netu uputrstva za ovu makitu, u njima piše da je preoporucena debljina lista 1,8mm ili manje.... pretpostavljam da je to neka greška, valjda 1,8mm ili više?

Eto malo se ja raspisao, pa ako neko ima volje da mi pomogne oko dileme :)

Hvala na odgovirma

lp
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tih 1.8mm se odnosi na debljinu samog lista, ne na debljinu zuba, posto odmah pored pise "Kerf 2mm or more". Tako da nije greska.

Mislim da je taj luft na rucnom cirkularu prevelik, odnosno da ne bi smelo da ga bude uopste. Bice da su ti stradali lezajevi.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Je li tko požalio što ga je kupio?"
--------
Sve je tu relativno i tesko je dati neki precizan odgovor. Sve zavisi od potreba i ocekivanja. Rucni cirkulari su svi sa kolektorskim motorima i napravljeni su za manje obime poslova. Znaci, ima dosta faktora koje moras uzeti u obzir, vrstu i debljinu materijala, dnevne kolicine materijala za rezanje, preciznost koja ti je potrebna i eventualna potreba za predrezacem. Vodilica/firung nebi trebala da bude neki problem. To sve treba da zadovolji neki tvoj minimum kvaliteta i brzine u radu. Izbor samo prema ceni nije dobro resenje jer se kasnije prilikom upotrebe pojavljuju problemi na koje nisi racunao, na primer motor nedovoljne snage za ocekivane potrebe i sl. To vazi i za ostale vrste masina i alata, ima svega i dosta jeftino i dosta skupo i treba to uklopiti prema potrebi i isplativosti. Ako radis sve i svasta, onda treba racunati i sa listovima za sve i svasta ili se unapred pomiriti sa problemima u rezanju neodgovarajucim listovima. To su amaterske boljke i zato je sa prirucnim alatima tesko postici neki industrijski kvalitet. U svakom slucaju ces izbor morati sam da napravis, naravno uz kopromise i u skladu sa tvojim potrebama.
TomoS
Zarezivač olovaka

Post by TomoS »

Mbole, shvatio sam da se to odnosi na debljinu lista, ali mi nije jasno zašto "1,8mm or less", dok za zubce kaze "2mm or more". Moze biti da sam našao neki stari usermanual, pa su u novijima to ispravili.
Sta tice rucnog cirkulara, i meni se cini da je to previse. Malo sam u meduvremenu provjerio nove cirkulare u ducanima i vecina ima minimanlni luft na listu, ali niti jedan nema bas tako veliki luft kao moj. Morati cu to rijesiti. Hvala!

Sta se tice upotrebe stolnog cirkulara, meni treba za kucne i okolokucne potrebe. Sve je to više iz hobija, ali opet zelim da mogu stvari odraditi kako treba.

Evo konkretno, da li bi mogao sa njime pripremiti daske za bocno spajanje (ljepljenje)? Naravno, siroke stranice daske su izravnate i paralelne. I prvu bocnu (trecu) stranicu ravnam uz pomoc nekog ravnog komada mdf-a ili iverice za koji pricvrstim dasku. Sa rucnim pod stol to nisam nikad mogao odraditi bas dobro iz dva razloga, prvi je spomenuti luft, a drugi je sta ipak nije to bas kut od 90 stupnjeva. Bude to 90 stupnjava kad miruje, ali kad se upali uvije bude mali otklon. I kad treba vise dasaka spojiti osjeti se ta razlika.

I drugo, recimo da imam veći komad iverala ili mdfa, pravilnog pravokutnog oblika, recimo 1mx1,5m. Recimo da iz njega trebam izrezati komad sirine 60cm uz pomoc paralelne vodilice. Je li to moguce precizno odraditi sa ovim cirkularom? Pod precizno mislim na to da je od izrezanih elemanata moguće sklopiti korpus i vrata nekog kuhinjskog elemanta, ormarica ili slicno

Dao sam dva primjera moje primjene stolnog cirkulara, pa ako mi netko moze reci misljenje ili jos bolje iz prakse, da li bi ove stvari mogao obaviti sa ovom Makitom? Naravno uz odgovarajuće listove pile...

Sta se tice poprecnih rezova, znam da cu za vecu preciznost morat napraviti sanjke.
Jasno mi je da mi tesko mozete dati savjet preko foruma i da je odluka na meni, ali ako mislite da bi ove navedene radnje mogao da odradim, smjesi mi se nova Makita :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da ti je glavni problem u tom luftu na listu.
Ugao na rucnom cirkularu, podesavas isto ko i na stabilnom, ne sme nista da se uvije kad je upalis. Jedino ako ti je ploca na koju si okacio cirkular tanka, pa kad krenes da guras ona se uvija.

Takodje, apsolutno tacan ugao od 90 je jako tesko postici i na velikom stabilnom cirkularu, pa se zato koristi "taktika", gde ivice koje ce lezati jedna na drugoj, seces tako da jednu dasku seces sa jedne a drugu sa druge strane. Posto je sto ravan, kad ih spojis dobijes da one tacno leze u ravni (180 stepeni), bez obzira sto je jedna pod recimo 85, a druga 95 stepeni.

Za secenje table 1X1.5 m trebace ti neko prosirenje stola. Jednostavno povrsina ovoga je mala da bi na nju mogao da naslonis takvu tablu. Vrlo je verovatno da bi morao da pravis i neku modifikaciju paralelne vodjice, kako bi bila duza, ili da cak pravis kompletno novu vodjicu (nekada je to jednostavnije i isplativije nego preradjivati originalnu).

Sto se tice debljine lista, moram jos da pogledam, ali cini mi se da je manual tacan. Koliko se prisecam, stvar je u tome da mora da postoji neka razlika izmedju debljine lista i sirine zuba. Sto je ta razlika veca, manja je mogucnost da list krene da glavi.
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

TomoS wrote:Bude to 90 stupnjava kad miruje, ali kad se upali uvije bude mali otklon. I kad treba vise dasaka spojiti osjeti se ta razlika.
Pogledaj ovde savet za proveru preciznosti stonog cirkulara: http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Malo sam potrazio, i ista ili slicna preporuka za debljinu lista postoji i za bosove modele, kao i za recimo festov TS rucni cirkular.

Koiko sam uspeo da shvatim, trik je u razdvojnom klinu. On treba da bude deblji od lista, ali uzi od zuba.

npr ovo je izvod iz festovog uputstva za TS-75
"Only saw blades with the following specifi cations must be used: saw blade diameter of 210 mm; cutting width of 2.4 mm to 2.6 mm; toolholder diameter of 30 mm; blade core thickness of max. 1.8 mm; suitable for speeds of up to 5000 rpm."
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mislim da ces sa tom Makitom dobijati iste ili slicne rezultate kao i sa rucnim cirkularom u stolu kod razrezivanja daske i sirinskog nastavljanja. Jednostavno, ni kao novo nije idealno a za takav rad tebi treba masivna i stabilna masina sa kolicima.
Da prekrojis ivericu, mozes i sa time sto imas zato sto ces kod sklapanja korpusa toliko da iskorigujes na srafljenju.
Ja sam misljenja da za tebe to nije toliki skok i da je pametnije da skupis jos neki dinar za nesto vece, stabilnije.
Vodilice i kolica na ovoj masinici jednostavno nisu valjane. Odlicno ce posluziti za sitne komadice 100x300mm i slicno ali za raskrajanje ploce ili daske, ne
Post Reply