Problem sa glodalicom (ili glodalom?)
Problem sa glodalicom (ili glodalom?)
Glodalom promjera 5 mm radim rupice za nosače polica. Ovisno o tome kako postavim glodalo, rupice su promjera od cca 4,9 do 5,2 mm. U prvom slučaju nosač ne ide u rupu, u drugom ispada iz rupe. Zato gubim dosta vremena pri postavljanju glodala zakretanjem u položaj u kojem će rupa biti taman. U čemu je problem?
Ili ti je propala caura na glodalici, ili prihvat na glodalu, ili nesto od ta dva nije ni napravljeno kako treba.
Glodalo mora da lezi perfektno u osi sa radnim vretenom glodalice, bez ikakvih zakretanja i nisanjenja.
0.3mm je jako veliki zazor, i posto je to isto kao da glodalo nije balansirano, morao bi da imas prilicno vibracija. Ako je u pitanju caura onda sto vece glodalo, vece i vibracije.
Glodalo mora da lezi perfektno u osi sa radnim vretenom glodalice, bez ikakvih zakretanja i nisanjenja.
0.3mm je jako veliki zazor, i posto je to isto kao da glodalo nije balansirano, morao bi da imas prilicno vibracija. Ako je u pitanju caura onda sto vece glodalo, vece i vibracije.
- maricaiivica
- Moderator
Ako glodalo od 5 mm pravi rupu od 4,9 mm meni se čini da to nije glodalo od 5 mm. Možda je nekad bilo, al' držalo dijetu pa smršalo.
Da probaš sa drugim (novim) glodalom?
Ako opet bude loker onda ti baca osovina glodalice. Ako bude dobro - ovo glodalo ostavi u muzej.
Da probaš sa drugim (novim) glodalom?
Ako opet bude loker onda ti baca osovina glodalice. Ako bude dobro - ovo glodalo ostavi u muzej.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
феникс wrote:Ako glodalo od 5 mm pravi rupu od 4,9 mm meni se čini da to nije glodalo od 5 mm.

mbole wrote:Glodalo mora da lezi perfektno u osi sa radnim vretenom glodalice, bez ikakvih zakretanja i nisanjenja.

Prvo lepo premeri glodalo nekim preciznim instrumentom, Zatim proveri da li glodalica vibrira kada radi u prazno (okreni je od sebe). Ne bi smelo da bude NIKAKVIH vibracija, a da masina proizvodi samo huk sa vetrom

BTW, koja je glodalica u pitanju ?
Ma, glodalo je novo novcato, doduše LUX-ovo, ali do sada su mi sva njihova glodala opdrađivala posao besprijekorno u periodu koji je adekvatan njihovoj cijeni. Doduše, nije mi trebala takva preciznost promjera bušotina. Na istoj glodalici (B&D) vrtim glodala daleko većeg promjera (35 mm) i vibracije su zanemarive. Prvom prilikom kupiti ću CMT glodalo promjera 5 mm radi usporedbe i eventualne eliminacije glodalice kao krivca, jer je to jeftinija varijanta. Pezzo, bušio sam i ja bušilicom, ali...odgovor slijedi uskoro 

Last edited by BILJEŽNIK on 23 Apr 2013 18:55, edited 1 time in total.
Nema tu mnogo filozofije 
Izvuci kabl od glodalice iz struje i proveri da li lageri imaju lufta (yaklati steznu cauru, pa ako se makar malo mrda to je onda uzrok).
Pozdrav i srecno.
Napravi malu probu precnika glodala tako sto ces uzeti burgiju od 5mm i stegnuti je u futer glodalice taman toliko da mozes da je izvuces. Zatim na njeno mesto stavi glodalo pa vidi kakvo je stanje sa precnikom (ako nemas kljunasto merilo).

Izvuci kabl od glodalice iz struje i proveri da li lageri imaju lufta (yaklati steznu cauru, pa ako se makar malo mrda to je onda uzrok).
Pozdrav i srecno.
Napravi malu probu precnika glodala tako sto ces uzeti burgiju od 5mm i stegnuti je u futer glodalice taman toliko da mozes da je izvuces. Zatim na njeno mesto stavi glodalo pa vidi kakvo je stanje sa precnikom (ako nemas kljunasto merilo).
Tesko ce burgiju od 5mm da stegne u futer glodalice
Glodalice imaju prihvate 6, 8, 12mm (eventualno 6.35 to jest 1/4 cola, i 12.7 to jest 1/2 cola).
Feniks je dao dobar komentar. Meni je to promaklo. Glodalo od 5mm, nikako ne bi smelo da napravi rupu od 4.9 pa da je ne znam koliko u ex i da caura na glodalici ima lufta koliko god.
Sve u svemu, bice da samo glodalo nije kako treba. Jednostavno, zapao ti fals primerak.
Ne znam kako izgleda to lux-ovo glodalo, ja koristim festovo koje je bas za tu namenu http://www.festool.com/EN/Products/Acce ... S8-D5-30-Z . Skupo (oko 30 evrica), al radi perfektno i traje dugo.
@Pezzo
Kad jednom budes probao da to radis glodalicom (naravno sa ispravnim i odgovarajucim glodalom), nece ti vise busilica pasti na pamet.
Pogledaj recimo: http://www.youtube.com/watch?v=00cIlCNXfIA

Glodalice imaju prihvate 6, 8, 12mm (eventualno 6.35 to jest 1/4 cola, i 12.7 to jest 1/2 cola).
Feniks je dao dobar komentar. Meni je to promaklo. Glodalo od 5mm, nikako ne bi smelo da napravi rupu od 4.9 pa da je ne znam koliko u ex i da caura na glodalici ima lufta koliko god.
Sve u svemu, bice da samo glodalo nije kako treba. Jednostavno, zapao ti fals primerak.
Ne znam kako izgleda to lux-ovo glodalo, ja koristim festovo koje je bas za tu namenu http://www.festool.com/EN/Products/Acce ... S8-D5-30-Z . Skupo (oko 30 evrica), al radi perfektno i traje dugo.
@Pezzo
Kad jednom budes probao da to radis glodalicom (naravno sa ispravnim i odgovarajucim glodalom), nece ti vise busilica pasti na pamet.
Pogledaj recimo: http://www.youtube.com/watch?v=00cIlCNXfIA
- maricaiivica
- Moderator
mbole wrote:Tesko ce burgiju od 5mm da stegne u futer glodalice

Tako je to kad covek kucka na brzinu. Naravno da si u pravu, a predlog ostaje na snazi, ali sa futerom busilice. Ideja je bila da se pronadje neka zamena za kljunasto merilo.
Festo je super, ali dodaci koštaju skoro kao i mašina. Evo jedne jeftine varijante.
http://youtube.com/watch?v=YjUI4yZDC90&feature=related
http://youtube.com/watch?v=YjUI4yZDC90&feature=related
Sablona za busenje serije 32mm rupa busilicom ima po pristupacnim cenama.
Mana ovakvog resenja sa videa je sto se najmanja greska umnozava sa svakom narednom rupom.
Recimo da si rastojanje izmedju rupe kroz koju prolazi burgija i rupe u kojoj je tipl, promasio za 0.5mm (sto je vrlo lako kada se busi u drvetu).
To znaci da ce nakon 10 rupa rastojanje izmedju prve i poslednje umesto 320mm biti 325mm. Nekada to nije vazno, ali nekada je jako bitno (recimo kacis okov za visoku korpu, koji ima dva klizaca, jedan pri dnu i jedan pri vrhu elementa).
Mislim da nije prevelika nauka napraviti sablon slican ovom festovom. Glevna prednos mu je sto glodalo (ili burgija, zavisi sta koristis) uopste ne prolazi kroz rupu koja definise razmak. Usled toga, rupa se ne prosiruje sa svakim busenjem, pa je preciznost ista i prvi put i nakon 1000-te rupe.
Najjednostavnija varijanta je napraviti sinu sa rupama u koje tacno staje kopir caura glodalice. Naravno treba izabrati neku manju cauru, recimo fi 13-14mm. Sada rupe vode cauru, i glodalo nema dodira sa njima.
Mana ovakvog resenja sa videa je sto se najmanja greska umnozava sa svakom narednom rupom.
Recimo da si rastojanje izmedju rupe kroz koju prolazi burgija i rupe u kojoj je tipl, promasio za 0.5mm (sto je vrlo lako kada se busi u drvetu).
To znaci da ce nakon 10 rupa rastojanje izmedju prve i poslednje umesto 320mm biti 325mm. Nekada to nije vazno, ali nekada je jako bitno (recimo kacis okov za visoku korpu, koji ima dva klizaca, jedan pri dnu i jedan pri vrhu elementa).
Mislim da nije prevelika nauka napraviti sablon slican ovom festovom. Glevna prednos mu je sto glodalo (ili burgija, zavisi sta koristis) uopste ne prolazi kroz rupu koja definise razmak. Usled toga, rupa se ne prosiruje sa svakim busenjem, pa je preciznost ista i prvi put i nakon 1000-te rupe.
Najjednostavnija varijanta je napraviti sinu sa rupama u koje tacno staje kopir caura glodalice. Naravno treba izabrati neku manju cauru, recimo fi 13-14mm. Sada rupe vode cauru, i glodalo nema dodira sa njima.