Izrada kuhinje- problem...:(

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Mislim da su ti L nosaci koji se danas proizvode mekani za ovu pricu.
Ovde treba da trpe drugaciju silu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa jedne strane, u pravu si da je sila drugacija, osnosno sada tezina elementa pokusava da "ispravi" nosac, a ne kao kada je postavljen na ledja da je opterecen na smicanje.

Naravno, niko ne brani da stavi 4 nosaca po elementu umesto 2 koliko bi islo da se kaci na zid. Cak u ovom slucaju je jako pozeljno da idu 4 zbog rasporeda opterecenja na tiplove koji su takodje optereceni na cupanje.
Pored toga, nosac ce biti oslonjen i na plafon elementa, pa ce i on preuzeti deo sile.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Ja sam kod mojih kuci okacio nosac za tv(13 kg ima tv) sa metalnim padobranac srafom(kada se izbusi rupa gurne se sraf, koji se otvori i ne moze da se izvuce). Duzina nosaca je pola metra i drzi se na 3 takva srafa.
Kada sam zavrsio postavljanje nosaca stavio okacio sam na njega 3 flase od 6 L vode i nije se pomakao.
Cenim da bi recimo 3-4 takva srafa drzali bez problema kuh. element(manja je odaljenost od zida i manja je horizontalna sila)
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Uh i ja imam slican problem. Treba da postavim kuhinju na zid koji je napravljen od rigipsa. Izmedju zida i rigipsa ima odstojanje 10 cm, izmedju je izolacija mineralna vuna, pa blok. Neko mi je preporucio da nadjem vertikalne profile magnetom i da kuhinju nakacim sa srafovima. Plasim se da srafovi ili profili nece izdzati, viseci elementi su dugacki 3 metara. Sta mi preporucujete da uradim. Ne ynam da li postoje neki dugacki tipovi, da nekako uhvatim kroz profil i blok?
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Svako od nas ima drugacije rezonovanje. Ja bih u takvom slucaju isao na drugaciji dizajn, tako da ne visi na tom gipsanom zidu, nego da se oslanja na neke dodatne elemente kao na primer na ovoj slici: http://alturl.com/jotpi a za montazni stub od rigipsa se moze samo pricvrstiti radi dodatne stabilnosti da se eventualno ne ljulja.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

I ja bih takodje tako uradio, ali nije do mene kako ce se raditi. Da li neko ima iskustvo sa montazom kuhinje na rigips? Koja bi varijanta bila dobitna.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako umeso plocica na zidu stavis tablu univera, oslonis je na radnu plocu a na nju oslonis visece elemente, bez srafljenja u zid to mozes da drzis stabilno jednim prstom. Toliko ce drzati i srafovi u profilu za gips. Preko univera stavis staklo i sve reseno :)
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

postoje metalni tiplovi za rigips table i srafovi uz njih original i drze fenomenalno ja sam vise puta kacio bez problema bilo je govora u ovoj temi o njima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uz to, koristi sinu. Cilj ti je da rasporedis opterecenje na sto vecu povrsinu.
Daklem, ne da element drze dva velika srafa i da svo opterecenje padne na dve tacke u rigipsu, vec veci broj manjih srafova.
DataS
Majstor

Post by DataS »

U međuvremenu, u odnosu na predhodne poruke, radio sam i kuhinju.
Već sam ranije rekao, sam sam radio gipsarske radove, proučavao sam kataloge i uputstva proizvođača.
Klasično izvođenje, zida od gipsa ne trpi nikakvo dodatno opterećenje. U svim slučajevima gde se povećava opterećenje, proizvođači uvek daju uputstva za pojačavanje konstrukcije.
Kuhinja je dosta veliko opterećenje i pri tome i promenjivo. Nisam nigde video objašnjenje od strane proizvođača za ove namene, pretpostavljam da korištenje materijala koji oni proizvode ne može da obezbedi sigurnu konstrukciju i da jedino preostaje kačenje na zid iza.
Da nisam ostavio ojačanja iza ploča, ja bih sekao gips ploče, odradio ojačanja i ponovo to sve zatvorio i obradio.
Mislim da je ovo jedino pravo rešenje. Sva druga rešenja, na duži rok, po mom mišljenju ne obezbeđuju nikakvu sigurnost. Uvek postoji mogućnost da gornji delovi padnu, a takođe i da dođe do pomeranja kompletnog zida i pucanja i otpadanja pločica.
Raspoređivanje opterećenja pomoći šine daje rezulatat da kuhinja može da se okači i da ne padne odmah.
Kad majstor odradi kuhinju i kad treba da je zakači, njemu je cilj da to što pre reši i da dobije pare za ono što je uradio. Problem nije izazvao on.
Drugo rešenje je ono koje je naveo Pezzo.
Koristio sam i metalne tiplove čije sam slike dao na predhodnoj strani, ali za manja opterećenja: nosač televizora, nosač električnog radijatora, slike, satovi. Sve su to znatno manja opterećenja od same kuhinje.
Last edited by DataS on 15 Feb 2016 11:43, edited 1 time in total.
Post Reply