Pokazite nam sta koristite od rucnog alata
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
Dozivotna garancija je malo nezgodan bukvalni prevod engleskog "Lifetime warranty", koji ustvari u punom nazivu glasi "Product lifetime warranty", pa naravno najcesce ono "product" zaborave 
To jest pod "life time" se najcesce podrazumeva "zivotni vek" proizvoda.
Drugim recima, garancija postoji sve dok se to "nesto" proizvodi.

To jest pod "life time" se najcesce podrazumeva "zivotni vek" proizvoda.
Drugim recima, garancija postoji sve dok se to "nesto" proizvodi.
Stigla nova igracka

Jos je nisam skroz doterao, samo na brzinu naostrio noz i malo poravnao stegu (crveno), posto naravno, ko i kod svakog alata koji ne spada u kategoriju skupih, treba prvo skinuti sve tragove relativno grube obrade.
No, secivo je sasvim OK (za te novce), lepo se ostri, taban je ravan samo malo grub, jedino mi se cini da je dosed na koji naleze noz malkice kriv, al to moze da bude i samo neka tackica, posto njega jos nisam obradio, pa malo izbacuje noz na sredini u odnosu na ivice.
Cak ni tako nije strasno za ono za sta je ova spravica uglavnom namenjena.
Taman za praznik planiram da pravim par drzaljica.

Jos je nisam skroz doterao, samo na brzinu naostrio noz i malo poravnao stegu (crveno), posto naravno, ko i kod svakog alata koji ne spada u kategoriju skupih, treba prvo skinuti sve tragove relativno grube obrade.
No, secivo je sasvim OK (za te novce), lepo se ostri, taban je ravan samo malo grub, jedino mi se cini da je dosed na koji naleze noz malkice kriv, al to moze da bude i samo neka tackica, posto njega jos nisam obradio, pa malo izbacuje noz na sredini u odnosu na ivice.
Cak ni tako nije strasno za ono za sta je ova spravica uglavnom namenjena.
Taman za praznik planiram da pravim par drzaljica.
- maricaiivica
- Moderator
Daleko je on od toga.
Stanley je da tako kazem "pristojan" alat.
Nije jeftin ko kinezi naravno, ali recimo da bi mogli da ga spakujemo u kategoriju zelenog bosa ili skila kada bi poredili sa elektricnim.
To sto je nama sve preko 10 evra skupo, je sasvim druga prica.
Pre dve godine sam pazario njihovo "low angle block plane".
Trebalo je dobrih nekoliko sati da se dovede u stanje za rad.
1. taban (dno, to jest povrsina koja klizi po dasci) nije ravna kada izadje iz fabrike i relativno je grubo obradjena. Zasto? Kada se pravi telo, ono se brusi bez umetnutog noza. Kada stavis noz i pritegnes ga, telo se uvije. Ne mnogo naravno, ali sasvim dovoljno da pravi problem. To ce reci: umetni noz, povuci ga da ne viri uopste, stegni, debela staklena ili granitna ploca, na nju nalepi smirglu, i "guslaj" dok ga ne poravnas.
2. noz naravno nije ni blizu naostrenog. Narednih par sati.
3. bokovi nisu tacno pod 90 stepeni u odnosu na taban. Za neke stvari nebitno, ali za neke bitno (recimo kad koristis shooting board). Trebalo je skinuti skoro milimetar u delu boka koji je do tabana. Dakelm opet smirgla, samo sada uz drveni blok koji je tacno 90 stepeni.
4. doterivanje "frog"-a, to jest dela na kome lezi noz. Mora da bude perfektno ravan, mada nekada cak treba da bude malo udubljen (zavisi od toga koliko je "cap-iron" to jest pritiskac napravljen kako treba.
5. ravnanje nalezuce povrsine "cap iron"-a.
Cini mi se da je to sve, mozda sam nesto i zaboravio.
Stanley je da tako kazem "pristojan" alat.
Nije jeftin ko kinezi naravno, ali recimo da bi mogli da ga spakujemo u kategoriju zelenog bosa ili skila kada bi poredili sa elektricnim.
To sto je nama sve preko 10 evra skupo, je sasvim druga prica.
Pre dve godine sam pazario njihovo "low angle block plane".
Trebalo je dobrih nekoliko sati da se dovede u stanje za rad.
1. taban (dno, to jest povrsina koja klizi po dasci) nije ravna kada izadje iz fabrike i relativno je grubo obradjena. Zasto? Kada se pravi telo, ono se brusi bez umetnutog noza. Kada stavis noz i pritegnes ga, telo se uvije. Ne mnogo naravno, ali sasvim dovoljno da pravi problem. To ce reci: umetni noz, povuci ga da ne viri uopste, stegni, debela staklena ili granitna ploca, na nju nalepi smirglu, i "guslaj" dok ga ne poravnas.
2. noz naravno nije ni blizu naostrenog. Narednih par sati.
3. bokovi nisu tacno pod 90 stepeni u odnosu na taban. Za neke stvari nebitno, ali za neke bitno (recimo kad koristis shooting board). Trebalo je skinuti skoro milimetar u delu boka koji je do tabana. Dakelm opet smirgla, samo sada uz drveni blok koji je tacno 90 stepeni.
4. doterivanje "frog"-a, to jest dela na kome lezi noz. Mora da bude perfektno ravan, mada nekada cak treba da bude malo udubljen (zavisi od toga koliko je "cap-iron" to jest pritiskac napravljen kako treba.
5. ravnanje nalezuce povrsine "cap iron"-a.
Cini mi se da je to sve, mozda sam nesto i zaboravio.
Last edited by mbole on 25 Apr 2013 11:56, edited 1 time in total.