Alatka za koju retko ko zna kako se zove (ja stalno zaboravim).
Engleski termin je "markging gauge", a "nas" je nesto tipa strajkmaz ili slicno, dok ga ako se dobro secam profesri krste kao "paralelni obelezivac".

Ovu alatkicu imam godinama, ali je jako retko koristim. Dugo sam bio ubedjen da ja to ustvari ne umem, posto znam da je korisna, jer je deda jednu slicnu koristio redovno. Stalno linija malo pobegne, debela je, krivudava, krzava...
Nakon malo bazanja po netu, ukapiram da je ustvari sama alatka koju imam losa. Ovo je iz nekog kompleta za OTO, iz ko zna koje decenije proslog veka. Najverovatnije negde iz 70-tih.
Sta su problemi sa njom?
1. Eksercic odsecen kljestima koji glumi iglu za obelezavanje.
Usled toga, vlakna ga cas posla povuku na neku stranu, ili se cepaju.
2. Jako uska ivica kojom treba da se osloni na ivicu daske.
Usled toga, to jest slabog oslonca na ivicu daske, cim se malo nagne na neku stranu, linija se takodje pomeri.
3. Puno lufta izmedju tela i ruku, tako da cak i kad se stegne, ruka moze da se mrda levo-desno. Ne kliza napred nazad, ali i to mrdanje pomera rastojanje, menja ugoao pod kojim ekser grebe...
Nakon jos malo bazanja po netu, pronadjem ove planove (zasto otkrivati toplu vodu):
http://www.popularwoodworking.com/artic ... king_gauge
Odnosno link ka pdf-u: http://www.popularwoodworking.com/wp-co ... _Gauge.pdf (slobodan za download).
Plan mi se dopao zato sto sve moze da se radi jednom rukom. Klin se gurne palcem i zaglavi ruku u tekucem polozaju. Jedan "kuc" o astal drugom stranom klina i ruka je slobodna.
Malo preracunavanja sa inca na milimetre, prilagodjavanja nekih mera, dodavanja po neke "kerefeke"... i plan je spreman:

Najpre malo pripreme materijala (isti onaj jasen od komsijine police):

Posto "ruka" na ovom obelezivacu mora da ima perfektno paralelne stranice, jer bi inace glavila, a moja tehnika blanjanja ipak nije na tom nivou, kao alatka je izabran ovaj "diht". Odmah su napravljene dve ruke, jedna u koju ce ici igla i druga u koju ce ici nozic (drugaciji je sistem stezanja). Kad se vec radi, tu je i par dascica za jednu kutijicu, al o tom po tom.
Telo je napravljeno od dve slepljene dascice, razbusene i dletom "iskockane" rupe za prolaz ruke i klina koji je fiksira, klin grubo obradjen. Prosecanje rupa uopste nije tako jednostavno kako deluje, posto povrsine moraju da budu zaista perfektno ravne, i zazor izmedju ruke i rupe mora da bude jako mali, da bi sve funkcionisalo kako treba. Najpre sam izbusio rupe burgijom pribliznog precnika, onda ih "ucetvrtastio" dletom, a nakon toga je palo fino doterivanje turpijicama, smirglom zalepljenom na parce firketa... (nazalost kasnije ce se ispostaviti da taj posao i nisam bas tako dobro obavio)

Malo finog doterivanja klina.

Kosina na klinu mora da se perfektno slaze sa kosinom u telu. Ako se ne slazu, klin nece lepo drzati, odnosno morace da se bas "ukuca" kako bi fiksirao ruku. Takodje, mala razlika u debljini klina, dosta pomera polozaj u kome se klin nalazi kada je ruka fiksirana.
Prvo sklapanje:

"Kuglica" na tanjem kraju klina sluzi da klin ne moze da ispadne kada nije zaglavljen, to jest kada je ruka slobodna. Otvor na telu kroz koji klin prolazi je na uzoj strani sirok 11mm, a kuglica je 10mm. Zleb za klin je za oko 2mm preklopljen sa otvorom kroz koji prolazi ruka, tako da kada je ruka u telu, ona potisne klin za jos 2mm, i kuglica sada ne moze da prodje kroz otvor.
Turpija iz prethodnog rada je lepo obavila posao pri zaobljivanju jedne strane

Eh, ali zato je jedna povrsina otvora kroz koji prolazi ruka, otisla malkice ukoso. Usled toga, ruka moze malo da "radi" levo-desno, a to bi na kraju znacilo da ce i linija moci malo da krivuda. Malo, al sto kazu: zbog malo, devojka trudna

Vreme je za lecenje, pa je pripremljen "flaster". Na svu srecu, ta strana koja je otisla ukoso ima vlakna uzduz, pa je moguce dobro zalepiti ovu "medecinu".

Flaster, tanko namazan lepkom na povrsini okrenutoj ka telu, i rukom uguran. Ne previse, taman da se dobije dovoljno cvrst spoj, a da se ne zaglavi ruka, kako ne bih morao da ponovo obradjujem to mesto (i verovatno se ponovo zeznem).

Jedva da se primecuje, ruka nema lufta, a klizi fino.

Vreme je za busenje rupe za sraf koji ce drzati iglu. Malo akrobacija sa stubnom busilicom

Posto je ruka previse dugacka i ne moze da stane izmedju burgije i postolja, busilica je zakrenuta u stranu u odnosu na postolje, na postolje pritegnuta gredica za koju znam da ima dve ivice tacno pod 90 stepeni, a za gredicu pritegnuta ruka. Jos malo doterivanja u vinklu i po drugoj osi, centriranje i probusena rupa fi 5mm duboka oko 16mm.
E sad moje "kerefeke"

Nevoja sa stezanjem necega okruglog, je sto kako se priteze srafom, jako voli da "bezi", to jest sraf ga potisne gore-dole, zakrene...
Jedno od resenja je da umesto da sraf pritiska direktno na okruglu povrsinu, to se radi preko malog bloka koji je udubljen tako da lepo leze na iglu. Moguce je i umesto udubljenja napraviti V zarez, ali sam se ja odlucio za poluokrugli jer mogu preciznije da ga napravim. Malo je jasnije kad se pogleda slika:

Nevolja je sto gotovo da ne postoji sansa da rupa kroz koju prolazi igla, rupa kroz koju prolazi sraf i udubljenje u zatezacu budu perfektno centrirani. Ipak radim sa drvetom, kod koga vlakna cas posla "povuku" na neku stranu. Povuku malo, al ... kako bese ono sa devojkom.
No ima i za to resenje.
Najpre je napravljen cilindar fi 5mm, koji fino leze u rupu vec izbusenu u ruci.

Zatim je cilindar ubacen u rupu

I na kraju su rupa za iglu i rupa kroz cilindar buseni istovremeno (inace od ove burgije kojom je buseno ce biti napravljena igla)

Vidi se da je rupa za iglu bez obzira na precizno obelezavanje i busenje, ipak pobegla malo od centra, ali to vise nije vazno, posto se rupa i udubljenje na stezacu (od ove rupe kroz stezac ce biti napravljeno udubljenje), perfektno poklapaju

Na strugicu skinut materijal sa cela cilinda, tako da je od rupe ostalo pola. Nazalost slika je malo mutna, ali mislim da ce se videti.

Eh... zadnja strana stezaca treba da bude ravna, ali...
Mesto za odsecanje je prilicno daleko od glave struga, na mesinganom stapicu debelom svega 5mm, a iskreno ni noz za odsecanje nije bas najostriji, pa je na zadnjoj strani ostao "pimpek". Stezac je previse mali da bi mogao da ga uhvatim u glavu cak i ovako malog struga kao sto je moj. Nista napravljena caura (nije lose ispala s obzirom da je rasecana rucnom testericom

Zatezac stegnut u cauricu i zadnja strana poravnata

Prvo sklapanje.

Jeste

Kad smo vec kod toga, sve nekako imam utisak da u svakom dobrom alatu za drvo treba da postoji bar neki deo napravljen od mesinga. Ne znam, nekako mi "lezi" uz drvo, i daje alatki malo finiji izgled.
Burgijica presecena dremelom

Malo je kasno da palim tocilo, burgija je pretvrda za obicne turpije, ali dijamantske je sasvim lepo obradjuju. Jos malo finalnog doterivanja ostrice brusevima iz Lansky kompleta za ostrenje nozeva.

Oblik igle verovatno deluje malo "cudno", ali namerno je napravljena bas tako. Naime igla ne treba da se ponasa kao noz, to jest da se sama useca u drvo, vec mora da se "gurne" u njega. Ako bi imala konkavnu ili ravnu ostricu vlakna bi je povlacila pri obelezavanju duz njih. Za obelezavanje popreko, bolja je verzija sa nozem (bice i to), ali ako drvo nije previse mekano, i igla radi sasvim lepo.

Ovako ce izgledati verzija sa nozem:

Kompletiran

Prvi rez u parcetu jasena

Drugi u arisu

Ostaje jos da se malo nasminka (zakosi jedna ivica i par premaza selakom i vosak), al kasno je pa ce to ostati za drugi dan, taman da zavrsim i verziju ruke sa nozem.