Sklapanje stola
Sklapanje stola
Postovane kolege,
Poceo sam da sklapam sto koji pravim (vec sam o tome pisao) te sam sklopio dve po dve uze strane (2 noge i precka , ili kako se vec zove). Sada treba te dve, da ih nazovem stranice, da spojim medjusobno sa preckama koje su duzine oko 165cm. Ono sto me interesuje je da li postoji neka metoda kako se to spaja, da sve bude u vinklu, moje stege su najduze 1,5m a trbalo bi da obuhvatim oko 170cm. da li na podlozi treba da se uradi neka fiksacija? Bojim se da mi ne stegne lepak pre nego sto podesim rastojanja i dijagonale.
Poceo sam da sklapam sto koji pravim (vec sam o tome pisao) te sam sklopio dve po dve uze strane (2 noge i precka , ili kako se vec zove). Sada treba te dve, da ih nazovem stranice, da spojim medjusobno sa preckama koje su duzine oko 165cm. Ono sto me interesuje je da li postoji neka metoda kako se to spaja, da sve bude u vinklu, moje stege su najduze 1,5m a trbalo bi da obuhvatim oko 170cm. da li na podlozi treba da se uradi neka fiksacija? Bojim se da mi ne stegne lepak pre nego sto podesim rastojanja i dijagonale.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ako imas dovoljno veliku plocu, prisrafi za nju dve paralelne letve koje su na rastojanju koliko je sirina stola tako da sklopljen sto tesno ulazi izmedju njih. Na jednoj strani postavi jos jednu letvu tako da bude tacno pod 90 stepeni u odnosu na ove dve paralelne. Jednu stranu oslonis na tu poprecnu letvu i stezes preko nje. Time si obezbedio da ti sto bude "u vinklu".
Posto ti stege nisu dovoljno dugacke, mozes da ih "nastavis", odnosno da stezes jednu stegu preko druge. Uh nezgodno je za objasnjavanje a nemam cime sad da nacrtam. Jednu stegu razvuces do kraja. Povrsine kojima stega steze (one ravne) jednu na drugu, a srafove od stega na sto. Malo je pipavo, pa prvo probaj.
Posto ti stege nisu dovoljno dugacke, mozes da ih "nastavis", odnosno da stezes jednu stegu preko druge. Uh nezgodno je za objasnjavanje a nemam cime sad da nacrtam. Jednu stegu razvuces do kraja. Povrsine kojima stega steze (one ravne) jednu na drugu, a srafove od stega na sto. Malo je pipavo, pa prvo probaj.
Ovo moze i gurtnama (trakaste ram stege) da se stegne.
Evo, ima ovde nacrtano:mbole wrote:Posto ti stege nisu dovoljno dugacke, mozes da ih "nastavis", odnosno da stezes jednu stegu preko druge. Uh nezgodno je za objasnjavanje a nemam cime sad da nacrtam. Jednu stegu razvuces do kraja. Povrsine kojima stega steze (one ravne) jednu na drugu, a srafove od stega na sto. Malo je pipavo, pa prvo probaj.
http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj
Znam za ovu foru ali mi je komplikovano kad radim sam. Vrlo je pipavo i sporo a sami znate da kad se lepi treba raditi sto brze, narocito pri ovim temperaturama. Kupio sam danas gurtne pa cu da probam s njima.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
nisam bas razumeo... Ako mislis na one srafove koji drze kanape dijagonala, to je privremeno, ako mislis na one ebonizirane kajlice (tiplove) tu ne vidim nista lose sto se vide, cak sam namerno potamnio hrast da ima veci kontrast.