Tračna brusilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
riba
Pred-majstorsko zvanje

Tračna brusilica

Post by riba »

Obzirom da mi je stara tračna brusilica otišla u vječna lovišta trebam kupiti novu pa sam u dilemi.
Nažalost zakasnio sam na akcijsku ponudu Metabo BAE75 koja je kostala ~220€, a sad je ~330€ pa mi je preskupo.
Naisao sam na dvije slicnih karakteristika i cijene (~180€), a to su Stayer LEN 690 i Maktec MT941.
Ni jedan trgovac/zastupnik ne krije da su brusilice kopija Makite 9403.
Jedina bitna razlika na papiru je brzina trake, Stayer 500m/min, a Maktec 380m/min.
Ima li netko iskustva s nekom od navedenih brusilica i da li da uzmem jednu od njih ili nesto trece?
Takodjer ima i Einhell slicnu - link, ali skoro duplo jeftiniju.
Last edited by riba on 15 Mar 2013 11:53, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Preporučio bih ti Maktec , to je Makitina hobby varijanta , ili meni najjači od jeftinijih Bosch PBS 75A .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

da meni treba, ja bih uzeo ovu:
http://www.svezakucuidom.com/proizvod.p ... 65&id=9204 ili ovu sa malo duzom trakom: http://www.takolako.rs/user/elektricne- ... 0/item.jsp
Ima jedan moj drug bosh, pa malo malo pa mu spada traka, a meni na kineskoj jos uvek ok, ali cim bude pocela da pravi probleme ide u kantu. One sve rade, koju god da kupis, pa nema potrebe ni ici na neke skupe i teske alate.
Last edited by Pezzo on 15 Mar 2013 12:52, edited 1 time in total.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

B&D sam imal do sada i nisam bio previse zadovoljan s njom.
Ako u kvaliteti nije drasticna razlika za malo vise novaca bi radije 100 mm sirinu trake, ali nije uvijet.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nakon pregledavanja ipak sam uzeo jeftiniju varijantu, Einhell BT BS1200.
Mislim da nema prevelike razlike u kvaliteti izmedju nabrojanih, a Einhell kosta ~75€ s 2 godine garancije, tak da je na kraju cijena prevagnula.
Samo se nadam da necu zazaliti.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Ostalo mi dosta traka od pokojne brusilice, pa da ih ne bacim realizirao sam nesto sto sam nasao na YT.

Image

Za neke sitnice ce posluziti.
Last edited by riba on 23 Mar 2013 18:03, edited 1 time in total.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Mozda malo skrecem sa teme.... Ja imam neku Einhel trachnu slajfericu koju nisam upali niti izvadio iz kutije od kada sam napravio slicno ovome sa linka http://newtoolreviews.com/images/w1708_cat_a1.jpg .

Samo sto sam ja na hoby stoni cirkular montirao umesto testere tocak od tankog medijapana i duplo-lepljivom trakom zalepio smirglu..

Ovo gore sto sam napisao se odnosi na rad u radionici ili kuci, gde vec ko radi, nije za teren :)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ribo, daj link sa nacrtom za ovu skalameriju koju si napravio.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova kombinacija ce ti unistiti lezajeve na stubnoj busilici dok kazes ekserce.

Stubne busilice nisu projektovane za radijalne sile, vec za aksijalne (pritisak duz ose burgije, a ne pritisak sa strane). Pogotovu sto je u ovom slucaju taj pritisak sa dosta velikom polugom.

Jedno od resenja je da se napravi dodatni nosac sa radijalnim lezajem koji bi se ubacio u sto (negde skoro sam postavio link na Lee Valley varijantu koja se da jednostanvo napraviti).
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Uopce nisam razmisljal da bi mogla busilica dobiti ekscentar, a to mi ne bi pasalo.
Inace na tracnoj brusilici prednji valjak koji se pomakne za stavljanje brusne trake na limu kojeg sam stavil izmedju dva OSB komada koje sam zaljepil na MDF koji pak je prisrafljen na plocu od busilice, a pogonski valjak ima osovimu na sebi koja ide u busilicu, Nema tu nikakve mudrosti, samo sam htel iskoristiti preostale brusne trake.
Budem stavil sliku rastavlkjenog.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne vidi se lepo na slici kako je izvedeno.
Ako si ubacio kompletan mehanizam od tracne, a busilica sluzi samo kao pogon, to jest oni lezajevi koji su drzali valjke na tracnoj su jos uvek tu, onda nema opasnosti. Samo vodis racuna da lepo nacentriras pogonski valjak prema futeru.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

saša wrote:Ribo, daj link sa nacrtom za ovu skalameriju koju si napravio.
Pozz
To i je skalamerija, a nacrt hmm... jos je u glavi :)

Image

Nadam se da se vidi na slici da je koristen samo pogonski valjak i prednji valjak za zatezanje bez federa.
Napravljeno samo s razlogom da ne bacim preostale trake, ali mislim da ne budem previse koristil da ipak ne unistim stupnu busilicu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam koliko si rasturio trakastu, to jest da li mozes opet da je delimicno sastavis.
Ideja je sasvim dobra, jer busilica bez nekih problema moze da tera traku (meni se cak svidja manja brzina trake), samo treba malo dugacije izvesti celu stvar, kako ne bi stradali lezajevi na busilici.

Uzmes komplet deo kucista na koji su okaceni valjci, i samo umesto originalnog motora i kaisa namontiras da busilica tera pogonski valjak. Deo kuciste je jednostavno zasrafiti na podlogu, a ostane ti i kompletan mehanizam za zatezanje trake. Posto sada traka ne zateze glavu busilice, lezajevi na njoj nece stradati.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

O tome sam pocel razmisljati kad si napisal o stradavanju lezajeva. Nadam se da budem u smecu pronasao dovoljno ostataka od brusilice da mogu ponovo kompletirati.
Ako pronadjem svakak budem probal nesto iskemijati.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nista od ostataka brusilice. Em okrece na krivu stranu, em su smecari odvezli polugu za napinjanje.
Ali da ne unistim trake napravio sam nesto malo drugacije. Istina tesko se trake gore stavljaju, ali zato fino i mirno radi.
Par slikica.

Image

Image

Image
Post Reply