Koje drvo je najpogodnije za nameštaj (sto i klupe) koje se koriste na otvorenom (dvorište u kući)? Iščitavam na internetu, pominje se kedar, ali gde da nađem u Beogradu kedar? Zvao sam na nekoliko mesta i svi su se čudili mom pitanju. Nude ariš kao zamenu. Kakav je bor za "outdoor furniture"? Koje su neke srednje varijante po pitanju cene, da nije mnogo skupo tipa tikovina i sl? Dali se ovi četinari (bor,ariš) mogu koristiti u ove svrhe s obrzirom da je to meko drvo? Unapred hvala na pomoći...
Bor, ariš, jasen i hrast su vrste drveta iz našeg podneblja pogodne za to. Jedino je ariš mekan ali se može koristiti bez problema. Zaštita je obavezna u svakom slučaju. Pri tome vodi računa da Sunce degradira drvo više nego vlaga. Od egzota koje imaju relativno pristupačnu cijenu pada mi na pamet sapelli, kod nas u RH cijena za m3 je oko 1500 €. Nešto je skuplji od pri spomenutih vrsta ali se jednostavnije održava. Kwila ili merbau je skuplje drvo i nešto se teže nabavlja kod nas, ali ako si to možeš priuštiti, trajati će generacijama samo uz povremeno premazivanje uljem.
Ja sam napravio stol i dvije klupe od najobičnije jelovine i stoji vani već 10 godina i ništa mu nije premazan 2 x temelj i 2 x završnim sandolinom sa lakom i eto ga stoji i nemrda nepropada.
BILJEŽNIK wrote:Jedino je ariš mekan ali se može koristiti bez problema.
Sad primetih ovo. Letos sam radio nesto od arisa, i uopste nije bio tako mekan. Mnogo vise lici na bor nego na jelu/smreku. Cak, imao sam utisak da je tvrdji od bora.
U pitanju je bio sibirski aris, dosta gustih godova (spor rast zbog klime), tako da je moguce da se razlikuje od domaceg.
Ma mislio sam da je ariš mekši od ostalih navedenih. Budući nisam ništa radio od jasena, ne mogu decidirano tvrditi da je pogodan za vrtni namještaj, ali imam ulazna vrata u kuću od jasena, dere ih kiša, sunce, snijeg, razlika u temperaturi i tako već 25 godina, a vrata su kao nova. Evo i ovdje pri dnu navode za što se jasen koristi: http://legno-service.com.ba/enciklopedija1.php?id=17