Drvo za spolja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
luki
Zarezivač olovaka

Drvo za spolja

Post by luki »

Koje drvo je najpogodnije za nameštaj (sto i klupe) koje se koriste na otvorenom (dvorište u kući)? Iščitavam na internetu, pominje se kedar, ali gde da nađem u Beogradu kedar? Zvao sam na nekoliko mesta i svi su se čudili mom pitanju. Nude ariš kao zamenu. Kakav je bor za "outdoor furniture"? Koje su neke srednje varijante po pitanju cene, da nije mnogo skupo tipa tikovina i sl? Dali se ovi četinari (bor,ariš) mogu koristiti u ove svrhe s obrzirom da je to meko drvo? Unapred hvala na pomoći...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Bor, ariš, jasen i hrast su vrste drveta iz našeg podneblja pogodne za to. Jedino je ariš mekan ali se može koristiti bez problema. Zaštita je obavezna u svakom slučaju. Pri tome vodi računa da Sunce degradira drvo više nego vlaga. Od egzota koje imaju relativno pristupačnu cijenu pada mi na pamet sapelli, kod nas u RH cijena za m3 je oko 1500 €. Nešto je skuplji od pri spomenutih vrsta ali se jednostavnije održava. Kwila ili merbau je skuplje drvo i nešto se teže nabavlja kod nas, ali ako si to možeš priuštiti, trajati će generacijama samo uz povremeno premazivanje uljem.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A murva!?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

sta je murva?
mnogo mi je poznato i znam da postoji jos neki naziv...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Dud!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam napravio stol i dvije klupe od najobičnije jelovine i stoji vani već 10 godina i ništa mu nije premazan 2 x temelj i 2 x završnim sandolinom sa lakom i eto ga stoji i nemrda nepropada.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kedar imas u JAF-u, samo mu je cena povelika (2200 Eue).
Aris je sasvim OK a dosta je jeftiniji (oko 800).
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

nebih se slozio sa kolegom oko jasena po meni je jako lose drvo za spoljnu upotrebu ja bih pomenu i bagren kao dobro resenje
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

miloscale wrote:nebih se slozio sa kolegom oko jasena po meni je jako lose drvo za spoljnu upotrebu ja bih pomenu i bagren kao dobro resenje
:prsgore:
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
jasen nije za spolja!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BILJEŽNIK wrote:Jedino je ariš mekan ali se može koristiti bez problema.
Sad primetih ovo. Letos sam radio nesto od arisa, i uopste nije bio tako mekan. Mnogo vise lici na bor nego na jelu/smreku. Cak, imao sam utisak da je tvrdji od bora.

U pitanju je bio sibirski aris, dosta gustih godova (spor rast zbog klime), tako da je moguce da se razlikuje od domaceg.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ma mislio sam da je ariš mekši od ostalih navedenih. Budući nisam ništa radio od jasena, ne mogu decidirano tvrditi da je pogodan za vrtni namještaj, ali imam ulazna vrata u kuću od jasena, dere ih kiša, sunce, snijeg, razlika u temperaturi i tako već 25 godina, a vrata su kao nova. Evo i ovdje pri dnu navode za što se jasen koristi: http://legno-service.com.ba/enciklopedija1.php?id=17
Post Reply