što mislite o ovome, neka iskustva / prekoruke / komentari ?!

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Citat iz Wagnerovog uputstva za model 670 (ista recenica stoji i u onom za 610):
"Coating Materials Suitable for Use:
Water- and solvent-based paints, finishes, primers, 2-component paints, clear finishes, automotive finishes, staining sealers and wood sealer-preservatives."

Ljudi, shvatite da covek ne otvara fabriku, vec hoce da ofarba po neki komad koji napravi vikendom. Nije mu potrebno da odradi tri regala i dvoja vrata za pola radnog vremena. Nece mu musterija zakerati ako negde ima truncicu ili ako nije postigao savrsen sjaj...

Nemam nista protiv dobrog i skupog alata, na protiv. Ali sam isto tako sasvim lepo ofarbao svoja sobna vrata sa kompresorcetom od 25l, pistoljem iz najjeftinije garniture pneumatskog alata, i heliosovom vodenom. Naravno uz mnogo vise pripreme, spor rad... al ne zurim se nikud, a u pauzi ima vremena i za pivo :)

Ono sto ti zatrpas osnovnom u lepom sloju, ja sam izvlacio kitom i smirglom, jer jednostavno ne mogu da nanesem osnovnu dovoljno debelo (mala dizna na pistolju). Umesto da radim dve ruke zavrsne radio sam 4. ali je ispalo sasvim OK (zena nema primedbi, nemam ih ni ja, a u svakom slucaju izgleda daleko bolje nego okreceno uljanom i cetkom).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

pa evo ti wagnerov prospekt za mnogo ozbiljnije modele, pa ispod svakog modela pise "applies" i za koje je vrste lakova primenjiv: http://ebookbrowse.com/wagner-hvlp-cs81 ... d360629474 To znaci da mu nece ni slabiji i jeftiniji modeli zadovoljiti potrebe za lakiranjem, pa hvlp ne treba ni da gleda. Ako hoce da prska pistoljem, neka uzme klasican klipni kompresor i klasican pistolj (ako ga interesuje preporuka, treba da kaze). HVLP je najskuplja opcija i to je pravljeno za rad na terenu, bez kabine, uglavnom za manje popravke vec montiranih delova enterijera. Prema tome, HVLP kojim se mogu nanositi lakovi je neisplativ za hobi. Za vodeni lak, kao sto je Radenko napisao, treba dizna 2mm.
Ovi hvlp iz samousluge mogu da prskaju samo najredje boje sa niskim sadrzajem suve materije, kao sto sam vec napisao dobro isfiltrirane. Nigde po tim reklamama ne kazu sta su sipali u taj pistolj, ali ja znam, pa vam zato ovo sve i pisem. Nije to za lakove. To je opticka varka, trgovacka finta, da vam prodaju igracku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam pominjao reklamu, vec wagnerovo uputstvo za upotrebu.

Jel si nekada farbao time pa pricas iz iskustva (mislim na konkretan wagnerov, model iz "samousluge" sto ti kazes)?

Ja jesam, i to dosta slabijim starim modelom, i sasvim je lepo ispalo sa hobi potrebe. Probao sa nitrom, sa uljanom, pa cak i sa vodenom. Vodena je na granici, bas mora debelo da se razredi, ali nitro i uljana rade bez problema. Ako je moglo ikako sa modelom od pre 13 godina koji je predvidjen za mnogo redju boju (do DIN 50), ne vidim zasto ne bi moglo sa ovim novijim koji ide do DIN 130.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pazi Bole, ovako,
da bi znao koja je razlika, moras i da probas. Nije samo da li moze da se lakira bilo kako, nego i koliko moze kompresor da odrzava potreban pritisak i kako ce to sto je izlakirano da izgleda. Koristio sam ja i mali klipni od 25 litara i uspevao neke stvari da uradim i u dvoristu kod drugara. Ali sve ima svoje granice, nije on za vece povrsine jer mu brzo ponestane vazduha i na mestima gde nastavljas lakiranje posle cekanja kompresora da nadruka, ne moze a da se ne vide zaostali tragovi jer se lak brzo susi. Zato je potreban odredjeni kapacitet kompresora, da mozes da izlakiras bar 2 kvadrata bez zaustavljanja i cekanja da kompresor nabije pritisak. Ove, sto ti kazes male hvlp, nisam koristio, nisam to nikada ni gledao, znam da od njih nema vajde. Pa on jedva izbacuje i cistu vodu, pogledaj video jos jednom, mora sporo da se vuce pistolj jer jedva izlazi i ta malo obojena vodica. Koliko bi ti tek trebalo vremena da prekrecis zidove jedne sobe, kad se u rezervoarcic sipa po 300 grama i koliko filtriranja i kakve boje...? Vodeni lak se razredjuje sa 5-10%, a ako mu sipas 50% vode, onda to vise nema ista svojstva. U principu ti svaki lak mozes da razredis prekomerno i da bude redak koliko ti hoces, ali to su neke pretpostavke za diskusiju.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Koja bi preporuka bila za kompresor i pištolj i sa kojim diznama ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne moram da gledam video, evo mi ga jedan Wagner na ormanu :)

Sasvim lepo je do sada ofarbao dvoja garaznih vrata (vodenom), i vrata evo vec 6-7 godina stoje na vetru, kisi, snegu, suncu i nista ne otpada, nije ispucalo, nije probila korozija...
Ofarbao je i jedna sperovana vrata od kupatila, isto vodenom, stoje 7-8 godina, izmedju negrejanog hodnika i pregrejanog i preparenog kupatila. Takodje nigde pukotine, ljuspice...

Farbao je gepek za krov nitrom, nista nije otpalo ili se oljustilo.

Metalne kapke za kucerinu od 300 kvadrata (ako se dobro secam 9 prozorskih i dva za siroka vrata), uljanom. Kuca je na vrh Durmitora, cele zime se ne greje osim kad burazer ode u lov, farbano je 2005, jos uvek je boja kako treba.

Gomilicu nekih mojih drangulija...

Da, za vodenu je moralo dosta da se razredi, vise od predvidjenih 10%, pa sloj ispadne tanak, i ume da bude problem sa prvom rukom osnovne ako nije sve lepo prekitovano, posto ima previse vode.

Nitro i uljanu je radio laganica.

Pokusavam da se setim da li sam nesto farbao 2K bojama, i sve mi se cini da jesam, al ne mogu da se setim sta. Ah da, neke kutije za zvucnike u jugicu (pravljeni od stakloplastike i MDF-a). Za nih zaista ne znam u kakvom su stanju, jugic je odavno prodat. Ali nakon farbanja su izgledale sasvim pristojno.

Pri tom ko sto negde napisah, to je stari model Wagnera (850E), koji je vise nego duplo slabiji od 610 ili 670. Ako ne lazu za predvidjen viskozitet, mislim da "za po kuci" potrebe, ne bi bilo nikakvih problema.
Ove Wagnerove turbinice nisu ni predvidjene za krecenje zidova sobe (eksplicitno napisano da nije za to), rezervoar uopste nije 300 grama vec je 800ml, sto je za stolariju vise nego dovoljno.
I da, imaju jednu prednost nad kompresorom. Cuju se otprilike kao usisvac :)

Proslog leta sam farbao sa malim 25l kompresorcetom sobna vrata, koja su taman oko 2 kvadrata. Jeste bilo "nategnuto", to jest jedva izdrzi da se ofarba cela strana, i mora da se nanosi relativno brzo i tanko. Al uspelo je.

Pri tom, ja nisam ni f od farbara. Jedino sto pripremu zaista hocu da uradim kako treba.

Tako da moze. Ne perfektno, ne brzo, ali moze. A za hobi, brzina i nije mnogo bitna.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sve moze Bole. Ja sam neke stvari radio i cetkom, pa su ljudi videli i nisu verovali da nije prskano pistoljem. Tako da, sto se tice hobija, sve zavisi sta radis, na kolikim povrsinama, kojim lakovima i kakvim ces kvalitetom biti zadovoljan. Znaci, mi o tome mozemo nadugacko i nasiroko, nista tu nije apsolutno jer nesto moze i valjkom ili cetkom, nesto ne moze ili moze polovicno dobro...
Medjutim, kad se radi malo veca povrsina pistoljem koji izbacuje nedovoljno laka iz nekog razloga, onda se taj lak vec osusio na jednom delu a ti jos nisi presao celu povrsinu. I u tome je problem jer se kod takvog lakiranja vide tragovi kretanja pistolja, ostaju defekti koji se vide. Mozes ti te tragove kasnije da uklanjas, posle 2-3 dana poliranjem, ali i to je pak jos jedan nepotreban posao koji sam sebi pravis. Znaci, mozes da se igras na razne nacine, a ako hoces da bude lepo i da se ne mucis i ne zamlacujes previse, onda jednostavno uradis ono sto je napisao proizvodjac lakova u uputstvu i ne izmisljas toplu vodu.
One koji zele da pocnu na neki nacin, makar i sa najjeftinijim alatima, treba oprezno informisati. Kolike su cije mogucnosti, potrebe ili ambicije, vrlo je relativno.
dejanpetrovic
Zarezivač olovaka

Post by dejanpetrovic »

Wagner je najbolji - topla preporuka!!!
Post Reply