kneeling chair

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
saša
Majstor stolar

kneeling chair

Post by saša »

Evo i mene na ovoj temi. Stolica je napravljena od kuvane bukovine...Moglo je i bolje...
Image
Image
Image
Image
Projekat sam našao na interenetu http://www.thewoodcrafter.net/proj/prpics/p95/p95.pdf ali sam isti malo modifikovao...
Pozz svima
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Lepo urađeno, imam sličnu kupljenu u kiki i od metala je. Najveći problem kod tih stolica su nagibi koji su predefinisani ali koji nisu isti za svakog čoveka zbog dužine nogu. Sami nagibi moraju biti postavljeni po određenim pravilima, a masa tih stolica su pravljene po šac metodi. Indikacija, tj. kontraindikacija je pojava bola u leđima umesto rasterećenja kičmenog stuba. Stolica treba da bude takva da pri sedenju ugao između potkolenice i butne kosti bude 90 stepeni. Zaboravio sam koji ugao treba da bude između kičme i butina. Oslonac treba da bude na kolenima jer se opterećenje sa kičme delimično prenosi na kolena čime sekičma rasterećuje. Čisto da znaš, nemoj u startu dugo da sediš na njoj. Neke preporuke su da se prvih nedelju-dve sedi po sat dva na njoj dok se ne navikneš. Na toj stolici inače, ne može dugo da se sedi, ali je to dobro za tvoja leđa jer ćeš češće ustajati da se protegneš.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Negde sam pročitao da ugao ovog dela za sedenje treba da bude 25 stepeni ali kod ovog modela se sedni deo podešava pod težinom tela tako da svaki čovek sam sebi lako odredi odgovarajući ugao sedenja. Ukoliko bi ovaj sedni deo bio fiksni taj ugao bi se gubio tj menjao sa promenom visine i to mislim da nije dobro rešenje. Za ovaj ugao od 90 stepeni za kolena nisam siguran ali ne kažem da nisi u pravu. Ima nešto o tome na ovom linku http://www.backdesigns.com/Kneeling-cha ... s-W10.aspx
Pošto ti imaš ovu stolicu verovatno si primetio da u određenom položaju imaš utisak kao da si u nekom ravnotežnom položaju...da ne kažem "kao da lebdiš".
Ne mogu a da ne pomenem ovo sa slike...mislim da od ovog ne može biti bolje ništa. Doduše i cena im je više nego značajna jer se kreće od 1.200 usd pa na više
Image
Image
Last edited by saša on 04 Mar 2013 19:53, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ova moja je totalni promašaj. Meni kolena dolaze iznad donje table pa mi je oslonac na cevanicama, a gornji de je fiksan i uopšte mi ne odgovara.
Post Reply