OSCILIRAJUCA CILINDRICNA SMIRGLA...

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Zvecanac, ne treba ti frezerska osovina za to. Samo napravi valjak i natakni ga na osovinu motora sa 1400 obrtaja, a smirglu zalepis. Valjak bi te kostao do 10 evra, aluminijumski, evo ovaj ih pravi: http://www.kupujemprodajem.com/IZRADA-A ... -oglas.htm
narucis i posalje ti po tvojim dimenzijama. Taj je i svake subote na buvljaku u Bubanj Potoku, kako udjes, pravo i cim predjes kanal tu je. Kolko vidim pravi i tockove za banseke, pa kome treba...

A nozeve za tu frezersku glavu takodje napravi kod nekog alatnicara, to ce ti biti isto oko 10 evra po kompletu 3 kom.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Hvala Pezo na brzom odgovoru i savetu za smirglu i nozeve...Glavu za smirglu ,gde se smirgla stavlja bez lepljenja malopre sam narucio od coveka iz Lazarevca po ceni od 2500din,precnika 79mm i visine 100mm.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

zvecanac wrote:
Sasa wrote:Pezo kako god okrenes proizvodnja bez problema ne moze, zato ili naucis da ih resavas ili se predas! Zvecanac tebi je najbolje to da napravis! Imas skicu, bitno ti je da broj obrtaja podesis na 800-900 o/min, a za pocetak probaj bez osciliranja! Ja imam i glavu za frezer na kojoj se stavljao smirgl i to nam je ranije zavrsavalo posao.
Sasa interesuje me kako si menjao smirglu...i gde moze da se nabavi i po kojoj ceni ta glava ...
Na mojoj masini je ''glava'' od gume i izbusena je pa se samo natakne na osovinu koja je oko 20mm. Osovina ima rupu za saraf m8. Postupak je sledeci : otpustis saraf, navuces vec slijepljenu trakicu preko gume a onda pritezanjem sarafa guma se stiska a samim tim povecava joj se obim sto dovodi do fiksiranja trake. Prosto je a mnogo bolje od aluminijumske jer je mekse pa se lakse drzi komad prillikom obrade jer guma amortizuje vibracije.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"po ceni od 2500din,precnika 79mm i visine 100mm."
-------
Ukupna visina jeste 100, ali deo za smirglu je 90. Provrt je 30, za frezer, a iz dva dela je, jedan valjak ulazi u drugi. Bas mi ne izgleda dobro resenje sa prorezom za smirglu... Najbolje bi bilo da se na valjak nalepi cicak traka i na nju samo obmotas smirglu sa filcom :)
Uostalom Zvecanac, zavisi kakav motor imas na raspolaganju, ako ga vec imas. Napravi kod metalostrugara jednu cevku da moze da se nabije na osovinu i da spolja bude fi 30mm kao na frezeru i da ima navoj za sraf na kraju da stegnes tu glavu za smirglu. Mislim da ti je to najjeftinije i najjednostavnije resenje za taj valjak. Motor bi dobro bilo da je sa sajbnom, zgodniji je za postavljanje, a osovina bi trebala da mu bude malo duza, a snaga do 2 konja je dosta. Razmisli o toj ideji.

p.s.
pominjao si neke nozeve za frezersku glavu. Jel ti imas frezer, ili ti na njemu ne odgovara broj obrtaja za smirglu ?
Last edited by Pezzo on 01 Mar 2013 23:15, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Pezzo wrote:"po ceni od 2500din,precnika 79mm i visine 100mm."
-------
Ukupna visina jeste 100, ali deo za smirglu je 90. Provrt je 30, za frezer, a iz dva dela je, jedan valjak ulazi u drugi. Bas mi ne izgleda dobro resenje sa prorezom za smirglu... Najbolje bi bilo da se na valjak nalepi cicak traka i na nju samo obmotas smirglu sa filcom :)
Uostalom Zvecanac, zavisi kakav motor imas na raspolaganju, ako ga vec imas. Napravi kod metalostrugara jednu cevku da moze da se nabije na osovinu i da spolja bude fi 30mm kao na frezeru i da ima navoj za sraf na kraju da stegnes tu glavu za smirglu. Mislim da ti je to najjeftinije i najjednostavnije resenje za taj valjak. Motor bi dobro bilo da je sa sajbnom, zgodniji je za postavljanje, a osovina bi trebala da mu bude malo duza, a snaga do 2 konja je dosta. Razmisli o toj ideji.

p.s.
pominjao si neke nozeve za frezersku glavu. Jel ti imas frezer, ili ti na njemu ne odgovara broj obrtaja za smirglu ?
Pre neki dan sam kupio polovni frezer veoma povoljno ali bez stuc kolica,koja smo ja i sin sami napravili .U zabuni sam dali smirgla moze da kvalitetno radi na tim brzinama.Sto se tice nozeva koji me interesuju prikazao sam na slikama.Ovu glavu sam kupio pre nekoliko godina od jednog tezgarosa i koristio sam je na cirkularu
...Dli je Ruska ili Ukrajinska proizvodnja.Ima tri noza sa rupama rasporedjenim kao kod CMTea voleo bi da nadjem druge profile istog tipa .Ako neko zna gde mogu da ih nabavim bio bih mu zahvalan...
Image
Image
Image
Last edited by zvecanac on 02 Mar 2013 20:38, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Danas na Bubanj potoku videh bas ovakvu glavu i ovakve nozeve.
Sasa rus: http://www.sasa-olga.com/index.php?opti ... 2&Itemid=4

Subotom je na Bubanj potoku, nedeljom na Najlonu u Novim Sadu, mozes i da ga zoves i porucis, pa da ti posalje brzom postom.
Pezzo wrote:Bas mi ne izgleda dobro resenje sa prorezom za smirglu...
Taj sistem sa prorezom koriste maltene sve hoblerice za parket. Nije uopste los, samo je malo skup kad je izveden kako treba.
Gumeni cilindar koji koristi sasa je ustvari pravo resenje (takvi su i na namenskim masinama).
Guma se kad je zavrtis dodatno "rastegne" i jos bolje uhvati cilindar od smirgle.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Hvala Mbole,sutra ga zovem...
Last edited by zvecanac on 02 Mar 2013 23:59, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naleteh na ovo: http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... at=1,42500

Zanimljiva spravica, a ne bi trebalo da bude tesko ni skupo da se napravi kod lokalnog strugara. Rastereti lezajeve na stubnoj busilici kada se koristi za ovakvo nesto.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Imaš u wobyhaus da kupiš već gotov šiljak za strug, ne treba da praviš.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. siljak za strug je obicno dosta visok, pa bi ti trebala prilicno debela podlozna poloca
2. pored siljka, treba ti i osovina ili kraj osovine koji takodje ima rupu sa konusom od 60 stepeni.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Naleteh na ovu temu i ja bih da pravim nesto ovako zasada imam samo motor.

Image

Image

A poceo sam i ovako nesto.

Image

Image

Pa dokle stignem.
Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Nabavljena ploca danas.

Image

Image

E sada da li disk za smirglu mogu da napravim od alumunijuma i da smirglu lepim Tigrokplom?
Neko je rekao gumeni ali do gume ne mogu lako da dodjen ali do Aluminijuma mogu bez problema.
Ili mozad od spera pa zalepim filc a u kanal koji zarezem klamaricom ucvrstim smirglu?
Kakva su vasa iskustva?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo to izgleda. Kako si resio oscilovanje?
Sto se tice valjka, oni su kod fabrickih modela gumeni. Cini mi se da je negde bilo i da ih se kupi. Na njih ide cilindricna smirgla (prodaje je i woby, sad kakva je...), pa kad pritegnes gumeni valjak maticom odozgo on se rasiri i drzi cilindar.

Sad... ja sam sebi pravio i od aluminijuma i od drveta (moja ne osciluje, u sustini kacim dodatak na stubnu busilicu), i ukoso uvijao smirglu oko valjka u spiralu. Bez lepljenja, samo je lepo zategnem i na vrhu i dnu pritegnem ili srafom ili trapeznim blokom koji je usecen u valjak uz ivicu mada za to valjak mora da bude malo nize nego kod tebe to jest ne koristis donjih oko santimetar valjka.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Hvala na odgovoru, nece biti oscilirajuca to zahteva jos jedan motor vodjice i dosta novca.Probacu prvo sa aluminijumom pa kako se pokaze. Sada su na redu cevi za postolje pa cu videti kasnije sta dalje.
Post Reply