Kolinove majstorije
Probao http://www.stolarskaradionica.com/stola ... j&strana=5 i radi :tummenupp:
Jedini problem sa nanosenjem vodenog laka preko nekog ulja moze da nastane ako se ulje nije osusilo. Kada se osusi, ulje (laneno, tung...) vise nije "masno", i nema problema sa prianjanjem vodenog laka.
U principu ulje ovde sluzi samo da bi dalo "ton", posto vodeni lakovi umeju da budu bukvalno bezbojni, pa povrsina izgleda "tupo".
Jedan od nacina da se ubrza susenje je da se ulje razredi obicnim uljanim razredjivacem. Na taj nacin jednostavno nanosimo manju kolicinu ulja u jednom premazu.
Problem sa susenjem ulja nastaje upravo kada je naneto "debelo". Ulje susi oksidacijom, i ako je naneto debelo, povrsinski sloj se osusi i ne dozvoljava ulju ispod da dodje u dodir sa kiseonikom (isto kao sto se predebeo sloj uljane boje nikada ne osusi).
Drugi je da se svo ulje koje drvo nije upilo obrise. U sustini svodi se ponovo na tanji sloj/manju kolicinu ulja. Naravno ova dva nacina mogu i da se kobinuju.
U principu ulje ovde sluzi samo da bi dalo "ton", posto vodeni lakovi umeju da budu bukvalno bezbojni, pa povrsina izgleda "tupo".
Jedan od nacina da se ubrza susenje je da se ulje razredi obicnim uljanim razredjivacem. Na taj nacin jednostavno nanosimo manju kolicinu ulja u jednom premazu.
Problem sa susenjem ulja nastaje upravo kada je naneto "debelo". Ulje susi oksidacijom, i ako je naneto debelo, povrsinski sloj se osusi i ne dozvoljava ulju ispod da dodje u dodir sa kiseonikom (isto kao sto se predebeo sloj uljane boje nikada ne osusi).
Drugi je da se svo ulje koje drvo nije upilo obrise. U sustini svodi se ponovo na tanji sloj/manju kolicinu ulja. Naravno ova dva nacina mogu i da se kobinuju.
Isto kao sto veze na uljanu boju. Naravno ulje mora da bude potpuno osuseno.radenko wrote:Pitanje za Vas koji ste radili sa uljem i lakom kako vodeni lak veze na uljanu podlogu pogotovu koja i posle 7 dana nije dobro suva???
Staru uljanu boju (koja je vremenom potpuno osusena), jednostavno presmirglas, vise da bi skinuo stroku, nego zbog vezivanja, i premazes vodenom.
Isto tako ulje koje je suvo premazes vodenim lakom.
Da bi se postiglo sto brze susenje, ulje se nanosi jako tanko, razredjeno, dodaju mu se ubrzivaci... sve ovo sto smo pisali.
Ne mesajte firnajz i "kuvano" laneno ulje. Glavna kompnenta im jeste ista (laneno ulje), ali su drugacije preradjeni, drugaciji su aditivi...
Ja sam rekao za ovakav postupak nanosenja profesore nije mi jasno da dobro prihvata vodeni lak a ne posle godinu ili mesec dana?????Ne vidim razlog zbog kojeg taj lak ne bi mogao na ulje
To sam prije dosta vremena testirao i pokazalo se odlično
Ja to ovako radim
Natapam drvo uljem dok pije zatim višak obrišem krpom
Kako nikad ne štedim događa mi se da je površina drveta i nakon nekoliko dana ljepljiva na dodir
To rješavam šmirglom, npr 160, zatim premazujem lakom
Pustim da se osuši pa ponovo
Ima taj lak puno prednosti, brzo se suši (3h), ne smrdi, dobro pokriva, ma di ćeš bolje
smirglaj nikad dosta
Iskreno, kod ovakvog nacina, nije ni meni bas najjasnije.
No, ja sam shvatio da pitas i uopsteno, tipa "kako uopste moze da veze", pa tek onda: "pogotovu kad se ovako radi"
A i ne vidim potrebu za tolikim zauljivanjem. Druga je prica kada ulje treba da istovremeno pruzi i zastitu. Ali ako vec postoji lak preko, nikako ne vidim sto bi se ulje nanosilo "sve dok drvo pije".
A tankom razredjenom sloju "kuvanog" ne treba mnogo dugo da se osusi. Ja sam ga ostavljao 3-4 dana, ali vise sigurnosti radi, nego sto je realno bilo potrebe.
No, ja sam shvatio da pitas i uopsteno, tipa "kako uopste moze da veze", pa tek onda: "pogotovu kad se ovako radi"
A i ne vidim potrebu za tolikim zauljivanjem. Druga je prica kada ulje treba da istovremeno pruzi i zastitu. Ali ako vec postoji lak preko, nikako ne vidim sto bi se ulje nanosilo "sve dok drvo pije".
A tankom razredjenom sloju "kuvanog" ne treba mnogo dugo da se osusi. Ja sam ga ostavljao 3-4 dana, ali vise sigurnosti radi, nego sto je realno bilo potrebe.
Bravo Koline , nego postavi malo više sličica , da vidimo kako si to složio 

danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Ne trebaju ti slike
Na osovinu motora od 750W (1hp) montira se izbalansirani disk
Ja sam ga napravio od oplemenjene iverice, u originalu je napravljen od aluminija ili čelika
Izrezao sam brusni papir pa na njega zalijepio obostrano ljepljivu traku 5 cm (Tesa), ne jednu do druge nego sa razmakom od nekih 3 cm
Brusni papir se navodno lako skida fenom za vrući zrak
Kako nisam imao motor od 1450 o/min nego 2450 o/min morao sam napraviti remenski prijenos
To je uglavno sve
Na osovinu motora od 750W (1hp) montira se izbalansirani disk
Ja sam ga napravio od oplemenjene iverice, u originalu je napravljen od aluminija ili čelika
Izrezao sam brusni papir pa na njega zalijepio obostrano ljepljivu traku 5 cm (Tesa), ne jednu do druge nego sa razmakom od nekih 3 cm
Brusni papir se navodno lako skida fenom za vrući zrak
Kako nisam imao motor od 1450 o/min nego 2450 o/min morao sam napraviti remenski prijenos
To je uglavno sve