Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
eeeeee zaboravio sam ti napomenuti da sam i kopirku za njega uradio mislim na ovu obicnu kopirku sto ide sablon i ti normalno do sablona strugac nije sa motorom vec guzni pogon hehehe al vrlo dobra stvarcica,ako si zainteresovan kad odradis strug da pravis i kopirku javi. pozdrav
Last edited by jale on 11 Feb 2013 14:25, edited 1 time in total.
evo ga vec je uslikano i krecemo.
znaci ovaj srug i ovu kopirku mozes da nadjes na svakome selu ,kad bi prosao kroz selo mogao bi ove sve cjevi i djelove da sakupis makar 80% njih ja sam uspio sve naci nista nisam kupio
:hurra:
Znaci isti princip kao i kod naslonjaca onoga na cjevi se napravi zljeb da bi moglo da hoda unutra i vani na dvije krajnje cjevi koje se vezu sa onim vodoravnima na strugu
zatim povezes to sa dvije duzne cjevi kao i na strugu isti sistem mora biti precizno i 100% isti razmak
na prednju cjev navaris vinklo po cemu ce to sve da hoda
evo ovako to sve izgleda ispod se steze normalno kao i onaj dio
zatim dolazi ovaj lanac u mom slucaju je lanac od bicikla,al to mozes naknadno postaviti al evo kako to izgleda na jednom kraju mora da se moze da zategne koliko moze ja sam navario saraf i sa njim zategnem
potom radis ovaj dio sto hoda
dole ispod dolazi ti zubcanik takodje od bicikla koji to pokrece na jednoj navojnoj sibki lijevo-desno sa rucicom vidi se na slici,zatim imas gore taj mehanizam nekakav sto sam ja pravio nije los,a nije ni bogzna sta al radi nije da neradi al ako si u mogucnosti bolje bi ti bilo da to nadjes negdje gotovo,tu ti je sva taktika to mora biti lagahno za hod,precizno nesmje da klima nista nigdje.Ja sam to sve sa lezajevima izvodio,po onom vinklu idu lezajevi sto sam sam napravio umjesto tockica
evo ovako stim da ispod cjeci bi trebao biti jedan lezaj koji neda da se to klima i da ne iskace sa vinkla
evo ovako nekako takodje i na drugom djelu cjevi ista stvar da to lagahno sve hoda tamo vamo
zatim onaj dio sto drzi nos takodje i on hoda unura u materijal i van i do sablona
tu je jednostavno isla cjev u cjev sa kojim lezajem pokraj da neleta nigdje a takodje da je i lakse uvlaciti i izvlaciti noz
i noz ja sam uzeo komad turpije i osjekao i napravio noz. Na unutrasnju cjev sam navario komad L-profila i na njemu izbusio 2 rupe na vario matice tako da saraf prodje i ucvrsti noz stegne
i na kraju ovdje nosac sablona na jednom kraju je fiksan znaci zavarit a na drugom hoda isti sistem cjev u cjev i jedan saraf da ga blokira gdje treba,odnosno koliki je materijal i sablon dugacak
to je to eto ga to ti je moj strugic sa kojim sam dosta zaradio a nije me kostao nista osim malo truda i rada,kao sto sam rekao sve djelove na njemu bi mogao naci po selu kad bi skupljao.
hvala ljudi,mada na njemu ima uvjek nesto da se doda. Kad covjek nije u mogucnosti da sebi priusti tako nesto a voli i zeli to da radi. jest da mi je trebalo vremena i vremena al sad mi je srce na mjestu