klizni prozori ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
danko31
Majstor

klizni prozori ?

Post by danko31 »

Pozdrav !
Da li neko radi ili ima nacrt kliznih prozora ( americki fazon ) klizanje gore,dole ?
JovanZeG
Dodavač alata

Post by JovanZeG »

Ja sam jedno vrijeme jurio da dobijem tačne skice takvog prozora, dobio sam neke osnovne ali nisam bio zadovoljan, jer su jako loše dihtovali... u svakom slučaju, ne bih ih preporučio nikome... njemački profil je i dalje br.1
samoubica
Šegrt

Post by samoubica »

Ovde se ponekad rade ili restauriraju, iako ih vecinom menjaju kod renoviranja kuca jer su moderni prozori jeftiniji i bolje dihtuju. Inace, mislim da je nacrt krajnje jednostavan jer nema nikakve bravarije (ne mora, a mogu imati bravu sa kljucem, ali to je "dodatna oprema"). Mi smo uradili 2 takva prozora na kuci, sa termopan staklom i nemamo problema sa dihtovanjem i radom amortizera. Sam prozor koji ide gore-dole visi na dva gasna amortizera koji omogucavaju da se prozor lagano i podize i spusta, sa istom silom. Znam da su lokalni proizvod i mogu se raspitati ko to radi, ako je ovo jos uvek aktuelno. Amortizeri se dimenzionisu prema tezini prozora i predvidjenoj duzini kretanja i za svaki prozor se mogu poruciti (nema neke standardne dimenzije koja ogranicava dizajn tj. duzinu prozora). Debljine su malog prsta otprilike, nemam pojma sta je u njima i kako rade. Instalacija je krajnje jednostavna.
Last edited by samoubica on 01 Mar 2014 23:41, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Samoubica - mogao bi da poslikaš taj prozor iz više kuteva i da okačiš ovdje , sigurno da je interesantno :)
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
samoubica
Šegrt

Post by samoubica »

Evo prebacio sam slike koje imam na Flickr, nemam vremena da sredjujem i sortiram, pa mogu da se pogledaju preko ovih linkova:

https://www.flickr.com/photos/11591590@ ... 763930655/

tu je taj novi prozor koji je napravljen tj. 2 su napravljena, samo razlicite velicine.

Inace, koliko ja znam, postoje 2 tipa ovih prozora koji su se nekada pravili i ugradjivali u kuce u Holandiji: "obican" koji podrazumeva jedno okno koje ide gore-dole, i ono sto sam ja nazvao "tip 2" u mojim slikama, gde je sistem takav da kad donje okno ide gore, gornje ide dole.

U oba slucaja pored samog prozora (to se ovde nigde na slikama na zalost ne vidi, imam negde i te slike, ali nisam pronasao veceras), u originalnom resenju tj. kod starih prozora, postoje drvene kutije koje su usecene u zid sa unutrasnje strane, sa obe strane prozorskog rama, i u tim kutijama su tegovi od livenog gvozdja. Na gornjem kraju svake kutije nalazi se kotur preko koga ide konopac koji je dole u kutiji vezan za teg i sa druge strane za prozor koji se pomera. Moraju postojati 2 tega da se prozor ne bi krivio na jednu stranu kod pomeranja.

"Tip 2" ima dodatni kotur iznad na ramu, i konopac povezuje donji prozor sa gornjim; kad se donji prozor otvara na gore, gornji ide na dole pod dejstvom gravitacije. Moraju postojati i tegovi sa strane kao kod obicnog tipa, jer je gornji prozor uvek manji / laksi od donjeg.

Ko hoce da gubi vreme da pogleda "Tip 2" kao i slike pre pravljenja tih mojih novih prozora, moze da otvori sledece linkove:

https://www.flickr.com/photos/11591590@ ... 772743224/

gornji link je taj tip 2 prozor kako smo ga zatekli u kuci kod kupovine, srecom preziveo je mada jos nije zavrsen odnosno ta prostorija je u radu. Sa spoljne strane bio je delimicno preko tog prozora postavljen i nekakav zid koji je nosio mali balkoncic iznad, katastrofa dok se je to sve porusilo i nekako doslo do prozora i kuce u tom delu.

https://www.flickr.com/photos/11591590@ ... 771616323/

u ovom gornjem linku je taj prozor nakon restauracije (sve ce morati ponovo da se radi vrlo uskoro, ali bar je moguce sada uraditi ga), vide se konopci, kao i brljotine po fasadi i staklu i dihtunzima jer holandski majstor cim se odmaknes ne stavi zastitnu traku nego je ukrade i odnese kuci iako je kupljena za to. Inace jedan od uslovno receno validnih razloga za zamenu originalnih starih kliznih prozora je to sto se ne mogu staviti termopan stakla; ako kuca nema takvo staklo, onda ima nizu vrednost, a i hladnije je.

Ja nisam hteo da se resim ovog prozora iako je zaista bio u uzasnom stanju, bas zbog tog dvostrukog otvaranja, inace dok nisam video taj prozor nisam ni znao da postoje takvi koji se otvaraju dvostruko, a iscudjavali su se i majstori koji su dolazili to da gledaju i daju ponude, pa mi je to bilo interesantno i uspeo sam, uz velike probleme, nekako da nadjem nekoga ko je prihvatio da se bavi sa tim tako da sad imam osnov da ga jednog dana lepo uradim. Posto je prozor u prizemlju, stavio sam kao nekakva sigurnosna stakla 2x3mm to je najvise sto je mogao ram da primi, takoda je dosta tezak i trebali bi mu tezi tegovi da ide lagano, ali moze da se otvori i zatvori i ovako, i jednog dana mozda ce biti u funkciji.

na kraju, ovaj link:

https://www.flickr.com/photos/11591590@ ... 769629515/

pokazuje kako je izgledalo stanje pre ugradnje novih kliznih prozora: malo moze biti zbunjujuce; videce se 2 prozora jedan do drugog, dok na prvom linku postoji jedan novi prozor i nova vrata - iz odredjenih razloga sam se resio napraviti ta vrata - i steta je sto se originalni prozori nisu spasli, ali jednostavno nije bilo moguce jer tada nisam znao kako se treba ophoditi sa holandskim majstorima ili preduzimacima (nema veze i ako su Poljaci ili Slovaci, koji vaze za bolje majstore, nekad su bili jeftiniji, sada su skuplji jer barem nesto i znaju da urade, ali u odnosu sa musterijom su isti: unistiti sve staro sto zahteva vise rada od malo smirglanja i cetkarenja, da bi se napravilo novo, uglavnom lose novo), i kako mi je nekolicina "iskusnih" stolara rekla da su oba prozora "beyond repair" tj. izvan mogucnosti popravke, plus ta prica sa termopan staklima, podlegao sam tome i oba ta stara prozora su unistena. Inace, bilo ih je tri, a jedan je ranije vec zamenjen sa vratima, pa sam sve to iskombinovao da napravim 2 nova prozora i ta vrata, ali sada u sredini. To je steta jer su oba prozora mogla da se restauriraju, a sto se tice novih prozora, imam napismeno dogovor da moraju izgledati kao sto je izgledao stari prozor, znaci isti svetli profil i dizajn drvenih elemenata, naravno to nema veze i uradili su kako su hteli, visina podizanja nije dobra (manja visina podizanja = jeftinije te opruge koje zamenjuju tegove). Svi ostali prozori na kuci bili su vec ranije zamenjeni sa modernim prozorima (vidi se na jednoj slici kako su to radili, samo bi izbacili stari klizni prozor, ali ne i drveni ram i tegove, i onda bi novi plasticni usarafili u taj stari ram - dobro za povratak kliznom prozoru jednog dana), i to je jedino sto je na kuci bilo (ruzno ali) upotrebljivo, i sto u ovoj fazi nisam smeo da diram, jer nemam novaca jos i da menjam te prozore. Inace malo profesionalnije od ovoga kako su kod mene uradjeni moderni klizni prozori su duplo skuplji od najskupljih pvc/alu prozora sa mehanizmima za normalno otvaranje i naginjanje itd, a takve drvene prozore moze samo da priusti neko ko je ekstremno bogat (i klizni su skuplji i od njih).

Postoji i treca vrsta modernih jeftinijih prozora koji spolja izgledaju kao klizni, znaci sa elegantnim tankim okvirima i ukrasnim staklima iznad, bas verna kopija starih prozora, rade ih od plastike ali izgledaju kao da su od drveta, i otvaraju se samo naginjanjem ka unutra, dakle svega sto se vidi spolja, i "donjeg" i "gornjeg" okna odjednom, sto nije dobro kad duva vetar i pada kisa, bolji su klizni. Ne znam kako takvi prozori izgledaju iznutra tj. kakvu bravariju imaju.
Last edited by samoubica on 03 Mar 2014 01:46, edited 1 time in total.
Post Reply