Samogradnja kombinovane stolarske masine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
aleksa70
Dodavač alata

Post by aleksa70 »

Bravo Sasa,sada budi uporan [isto toliko kada si pravio masinu] da vratis pare koje si ulozio.I ja sam se navukao na izradu kombinirke ne zato sto nisam znao koliko kostaju masinske obrade vec sto sam dosao jevtino do motora ,glava,sepingovanih ploca itd.:?
aleksa70
Dodavač alata

Post by aleksa70 »

:oskyldig:,
Last edited by aleksa70 on 10 Feb 2013 22:21, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ma ja se i ne zanosim time da ću ove pare vratiti. Ja sam pre svega hobista ali nisam hteo da u hobi unesem horor sa nekom mašinom koja se šteluje satima a gubi parametre za minut. Srećan sam što nisam lovac pa da iste ovolike pare uložim u puške i da idem u kafanu po najdužem mogućem putu.
Preko svega nemam ni vremena mnogo ali koliko ga bude imalo. Svaki momenmat koji provedem u radionici me ispuni više nego da blejim u tv ili da vatam zjala na drugi način. Mašina se ne pravi da traje par godina. Polako... stići će valjda i penzija i više vremena...
Hvala Aleksa70 na razumevanju.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Jako lepo izgleda, a cena za takvu novu iz serijske proizvodnje mislim da bi mozda bila i veca. Mana je sto si dugo cekao i sto je za hobi potrebe uglavnom skupo toliko ulagati jer nikada nije dovoljna samo jedna masina. Prednost je sto si sve sto si hteo dobio kvalitetno i po meri. Kad jednom krenes da kupujes opremu, stalno imas jos nesto u planu, pa da se "kompletiras", ali se retko ko "kompletirao". Ipak, dobra kombinirka ti mnogo olaksava i ubrzava svaki posao, tako da ti je i zadovoljstvo kad nesto radis i ne gubis vreme na podesavanja.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pezzo, kod mene je oduvek bila nedoumica kakva je razlika između nove i polovne stolarske mašine. Živo me interesuje šta je to kod polovne mašine toliko pohabano da joj toliko sroza cenu. I sada na netu ima da se nadju polovne mašine po jako povoljnoj ceni. Evo juče sam video yakoruda KP321 za 1000 eur. Stvarno ne znam šta može na toj mašini da bude toliko pohabano da je dovede na cenu od 1000 eur.
S druge strane ja sam moju cenu plaćao u mesečnim anuitetima i još uvek je plaćam. Nikada nisam dao za jednu ratu više od 180 eur a bilo je meseca kada nisam platio ništa jer nisam imao tog meseca. Uz to kada sam počeo sa samogradnjom nisam imao ni radionicu pa taman da ju je majstor napravio i za nedelju dana. Staru šupu sam pretvorio u radionicu tek posle 2,5 godina od početka samogradnje tako da mi ne bi značilo ništa i da je majstor istu napravio brže. U stvari imao bih problem jer ne bi imao gde da je stavim.
I na kraju nikada nisam imao ušteđevinu 1000 eur da bi je "izvrteo" odjednom a i da sam je imao "osećam" da žena ne bi imala "razumevanja" da ih usmerim u hobi.
Da sam uzeo kredit za kupovinu gotove mašine nove ili polovne uz pripadajuću kamatu ko zna na koliko bi me izašla.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Vrednost neke masine i potraznja za njom na trzistu su veoma relativne cinjenice. Mozda je ta masina i sasvim u redu, a mozda i nije. Stare masine su obicno za po neki remont. Zatim, ako kupuje profesionalac, on ulaze novac da radi a ne da se bavi remontovanjem masina. Kad ulaze amater, on trazi da mu ne zauzima mnogo prostora i da moze i da je pomeri/premesti i sl. Ta iz oglasa se nudi vec duze vreme, sada po nizoj ceni.

Trziste je cudno, pa ima i dosta niskih cena, ali i prenaduvanih. Sve zavisi od ponude i potraznje u nekom vremenu. Ima i sada ljudi koji misle da po ceni materijala ima gotovih stanova, verovatno ne racunaju ni na takse ni na infrastrukturu ni na zemljiste, pa kazu moguce je 300 evra po kvadratu, ali svi znamo da nema za tu lovu novog stambenog prostora.
I ukoliko se osvrnemo na ostale hobije, svi imaju vece troskove nego koristi, a ima i skupih hobija. Sta mislis da si za hobi odabrao automobilizam ili skijanje ili bilo sta drugo ? Pa uvek bi imao troskove, mozda vece mozda manje, sve zavisi koliko se tome posvetis.
Post Reply