evo malo i moje stolarije nije bas bogzna sto al eto

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

aaaaa pa sve moram kopirati tako mi recite joj mati moja ja se satro istrosio sam svu boju na kompjuteru
kazem ja vama dacu napraviti drveni sporet hehehe
CUVAJTE PRSTE
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis na kraju da nije bilo tesko :) samo je trebalo uraditi ono sto je najprostije, to jest kopirati sve.
Pobrisao sam viskove, i sredio jos onih par slicica sa pocetka.

Dobrodosao :skool:
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

hvala jarane ma problem mi je bio sto mi je neko gore na pocetku(da se sad nevracam na pocetak) neko rekao da kopiram samo IMG a ne url to me je namucilo al hvala u svakom slucaju pravi forum poucan dosta jer sam pocetnik neko kratko vreme sam radio kao stolar pa zato malo ja to kodkuce al mogu reci da ima koristi dosta.hvala jarane
CUVAJTE PRSTE
OpasnicKim
Precizni šegrt

Post by OpasnicKim »

kako si napravio ovaj strug, ja sam bas razmisljao ovih dana da li motor od ves masine ima dovoljnu snagu i br.obrtaja da bih ga iskoristio za strug...
mozes li mi poslati par slika struga(iz vise uglova) i ako moze par saveta da bih ga sto bolje napravio...unapred hvala...pozz
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

mogu nije problem ubacicu sutra u ovu temu jos slika meni koristi i to vrlo dobro 0,75kw je motor taj od vesmasine i mora imati najmanje tri remenice odnosno brzine ja sam iztokario remenice dvije iste i samo kontra postavio uslikacu pa cu ubaciti
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

e evo da drugar sliko sam pa cemo redom jedno po jedno.
kao sto vidis ovdje na slici cjevi su 5*5 i povario sam takva dva komada u obliku slova A to su mi noge

Image

te noge sam povezo sa dvije cjevi u mom slucaju to je jedna 5*5 a druga je okrugla fi 7ili8 to je ova slika

Image

ove dvije cjevi sto vezu noge vodoravno moraju biti 100% tacno zavarite na isti razmak jer preko njih klizi onaj stezac,sto zateze materijal

Image

ovaj stezac sam jednostavno napravio od komada cjevi negdje 20cm duzine i u njega ubacio napred i nazad dvije matice i malo zavario i u njih da ide odgovarajuca navojna sipka kao sto vidis na jednom sam kraju navario rucicu za zatezanje a na drugi kraj ide kosuljica sa lezajem i u njemu ovaj piljak(spic) sto ide u drvo

Image

to je ovako izgleda
Last edited by jale on 10 Feb 2013 12:40, edited 1 time in total.
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

evo ga i tu taj piljak unutra je lezaj tako dabi se mogao prilikom rada okretati to je jasno

Image

e onda dolazi drugi dio takozvani pogonski dio koji pogoni tu ti treba jedna usovina sa dva lezaja.Ja sam nasao usovinu koja ima navoj i nanjega se moze zavrnuti borfuter jednostavnije je

Image

kao sto vidis remenice sam istokario dvije iste i samo ih kontra postavio sa tim sam dobio rekulisanje brzine u ovom slucaju imam tri brzine sasvim dovoljno za strug jedan

Image[[url=http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/4196_p10-02-13_1155.jpg]Image
/url]
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

na ovom djelu pogonskom trebas posebno obratiti paznu unutra na usovini znaci unutra kod lezaja trebas zavariti granicnik ja sam uzteo ekser i jednostavno kako sam vario i ekser se zagrijavao tako umotavao oko usovine i dobio prsten ispred lezaja tako i napred,prilikom stezanja treba to imati da nebi doslo do izpadanja usovine iz lezista

Image

a tako treba da se napravi i na vanjskom djelu ista situacija ovako bi to trebalo nekako da bude

Image

kao sto vidis tu su dvije matice sa strana i kroz njih ide saraf da drzi lezaj da nebi ispao to je kod mene na jednom lezaju zadnjem a nebi bilo lose da se napravi i na prednjem da se rasporedi teret na dva lezaja kako na zadnjem da bude i na prednjem
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

to ti je sto se tice stroja evo jos koja slicica za laksi rad
Image
Image
Image
CUVAJTE PRSTE
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

jale kakav ti je ovo motor ispod traksera za pogon kopira ili ???
smirglaj nikad dosta
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

ovo ti je za stezanje tog pokretnog djela sto steze predmet ovako sam ja to uradio uzeo komad cjevi odgovarajuce duzine od one dvije vodoravne cjevi sto po njima klizi negdje oko 20cm ja mislim da je sirina cjevi takav sam komad osjekao i jednostavno na sredini probusio da moze navojna sipka proci i gore navario maticu na onaj stezac

Image

a u doljnem djelu rucicu

Image

Image
evo ovako da se moze stegnuti kad primaknes na duzinu koju imas materijal i stegnes dole,onda dotegnes sa navojnom sipkom jos koliko je potrebno
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

onaj zuti sto se vidi ispod ako mislis na njega to je kompresor dole ispod uletio u kader malo heheheh
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

ima jos ovaj dodatni dio sto sam morao kod tokara ici da mi napravi za borfuter znas zasto sluzi tokario sam cankove sa tim super funkcionise one tanjire mislim i tako te stvarcice
Image

Image

Image
tu kao sto vidis su dvije rupe za saraf da se moze predmet zasarafiti za ovo a u sredini se ubaci komad sarafa samo da obiljezi centar
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

i ima i ovo za rucnu obradu isto dobra stvarcica bez nje nista
Image
Image
Image
tu je kao sto se vidi prozljebito da se poze pomjerati zavisno od debljine materijala da nebi zapinjalo

Image

Image
ovdje mora ici cjev u cjev da bi se moglo okretati prilikom celne strane obradjivanja normalno mora imati da se moze zategnuti kao sto se vidi saraf
CUVAJTE PRSTE
jale
Precizni šegrt

Post by jale »

to je sad zasad to ako ti nebude sta jasno slobodno pitaj a takodje mozes i dati svoj neki predlog bicu zahvalan da mogu normalno sta dograditi ako nije u redu nesto a pitaj naravno sta te bude interesovalo.

pozdrav
CUVAJTE PRSTE
Post Reply