piramide trokuti i ostala tjela
- maricaiivica
- Moderator
Da, da, nisu 12cm vec 12 stepeni...moja greska, lose zapamtio/procitao.
BILJEŽNIK, ovaj put nisi u pravu. Nece to ici sa jednakostranicnim trouglovima. Ovde je ugao kateta nad hipotenuzom nesto veci od 45. Kasno je, mozda ujutru povezem i koliki
mada, ovde ima nepoznatih (dimenzija osnove piramide) a posle idu sinusna i/ili kosinusna teorema (2-3 razred srednje)
BILJEŽNIK, ovaj put nisi u pravu. Nece to ici sa jednakostranicnim trouglovima. Ovde je ugao kateta nad hipotenuzom nesto veci od 45. Kasno je, mozda ujutru povezem i koliki

- rushinbrain
- Majstor majstora
neznam koga da slusam vise .
jel itko probao to radit pa je siguran u teoriju ili?
ja sam mislio pa sta to je najmanji problem logikom ako sve odrezem pod istim kutem s 4 ista trokuta trebali bi se spojit.
pitao sam za savjet profesora matematike rekao je da je to nemoguce napravit od jednakokracnog trokuta ,da to trebam radit sa jednakostranicnim pod 25 stupnjeva na bokovima ili kantovima.
dok inzinjer strojarstva evo juce salje da je ubacio u cad i kaze moze od jednakokracnog pod 8 stupnjeva ili 88,29 za moj slucaj.
gdje mi je trokut oko 33 x 23,7 x 23,7 bokovi rezani na 8 stupnjeva , sredina trokuta od duze stranice do sredine oko 17 cm??
sad ti znaj kome vjerovat lol
imao sam ideju za jedan drugi projekt gdje sam od istostranicnih trokuta htio dobit kao zdjelu sa nastavljajucim trokutima koji bi cinili duplju.
ista stvar ,samo tu se 4 trokuta sastave i nema mjesta za petog???
ja sam mislio pa sta to je najmanji problem logikom ako sve odrezem pod istim kutem s 4 ista trokuta trebali bi se spojit.
pitao sam za savjet profesora matematike rekao je da je to nemoguce napravit od jednakokracnog trokuta ,da to trebam radit sa jednakostranicnim pod 25 stupnjeva na bokovima ili kantovima.
dok inzinjer strojarstva evo juce salje da je ubacio u cad i kaze moze od jednakokracnog pod 8 stupnjeva ili 88,29 za moj slucaj.
gdje mi je trokut oko 33 x 23,7 x 23,7 bokovi rezani na 8 stupnjeva , sredina trokuta od duze stranice do sredine oko 17 cm??
imao sam ideju za jedan drugi projekt gdje sam od istostranicnih trokuta htio dobit kao zdjelu sa nastavljajucim trokutima koji bi cinili duplju.
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene
:D:D

drug jesi li video nekad kako je sastavljen "drveni kaput" ja sam to radio svaki dan pet godina ,ovo računanje i crtanje je uredu, da imaš cncrushinbrain wrote:neznam koga da slusam vise .
Tu se malo komplikuje racunica zbog debljine materijala. Prakticno su tu geometrijski dve piramide, jedna ako gledamo spoljnu povrsinu materijala i druga kada gledamo unutrasnju povrsinu materijala. Da bi moglo tacno da se izracuna, potrebni su sledeci podaci:
1. debljina ploce od koje radis stranice,
2. spoljne dimenzije baze piramide,
3. visina piramide.
Tek kada se znaju ti podaci, mogu se tacno izracunati stranice jednakokrakih trouglova i velicine uglova, tangens, cotangens... posebno za spoljne dimenzije i posebno za unutrasnje piramide, pa se posle racunaju uglovi pod kojima se obaraju kraci jednakokrakih trouglova i njihovih osnovica.
A u praksi, bez racunice, to mozes i jednostavnije da improvizujes i izmeris i duzinu kateta i koliko bi se trebala uvuci inutrasnja ivica materijala. To nebi bilo 100% precizno kao pomocu racunice, ali bi sasvim zadovoljilo potrebe da se to napravi.
1. debljina ploce od koje radis stranice,
2. spoljne dimenzije baze piramide,
3. visina piramide.
Tek kada se znaju ti podaci, mogu se tacno izracunati stranice jednakokrakih trouglova i velicine uglova, tangens, cotangens... posebno za spoljne dimenzije i posebno za unutrasnje piramide, pa se posle racunaju uglovi pod kojima se obaraju kraci jednakokrakih trouglova i njihovih osnovica.
A u praksi, bez racunice, to mozes i jednostavnije da improvizujes i izmeris i duzinu kateta i koliko bi se trebala uvuci inutrasnja ivica materijala. To nebi bilo 100% precizno kao pomocu racunice, ali bi sasvim zadovoljilo potrebe da se to napravi.
evo jedan pokušaj u sketchup-u možda pomogne...
radi se o 4 jednakokračna trokuta sa osnovicom 328,66 mm i kracima 236,54 mm i materijal debljine 18mm

s time da je svaki od 4 trokuta "uzdignut" 15 stupnjeva u odnosu na bazu piramide (da bi se postigle zadanje mjere kut bi trebao biti između 14-15 stupnjeva a pošto nemam podešeno u sketchupu išao sam na prvu mjeru gdje se trokuti 100% "sastaju")
u vrhu su se sastali na "0" dok je u donjem dijeli mali prepust i od tuda odstupanja od mjera...
kut rezanja je sljedeći

radi se o 4 jednakokračna trokuta sa osnovicom 328,66 mm i kracima 236,54 mm i materijal debljine 18mm

s time da je svaki od 4 trokuta "uzdignut" 15 stupnjeva u odnosu na bazu piramide (da bi se postigle zadanje mjere kut bi trebao biti između 14-15 stupnjeva a pošto nemam podešeno u sketchupu išao sam na prvu mjeru gdje se trokuti 100% "sastaju")
u vrhu su se sastali na "0" dok je u donjem dijeli mali prepust i od tuda odstupanja od mjera...
kut rezanja je sljedeći

Pozdrav profesoru:
[img][img]http://img688...us/img688/344/p1020288fe.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
[img][img]http://img43...us/img43/6672/p1020289qb.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
[img][img]http://img402...us/img402/696/p1020291su.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
Spojevi nisu idealni jer sam radio na brzinu na cirkularu i nisam precizno mjerio kutove. Postoji caka: krakovi trokuta nisu pod 90 već pod 87,5 stupnjeva za zadanu piramidu. Vidio sam to prilikom izrade modela u sketchupu, ali sam mislio da se radi o grešci radi nagiba ravnine. Ali nije! Dakle, bridovi rezani pod 78 stupnjeva, a kut među katetama 87,5 stupnjeva i imaš piramidu pod 12 stupnjeva.
[img][img]http://img688...us/img688/344/p1020288fe.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
[img][img]http://img43...us/img43/6672/p1020289qb.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
[img][img]http://img402...us/img402/696/p1020291su.jpg[/img][/img]
Uploaded with ..us[/img]
Spojevi nisu idealni jer sam radio na brzinu na cirkularu i nisam precizno mjerio kutove. Postoji caka: krakovi trokuta nisu pod 90 već pod 87,5 stupnjeva za zadanu piramidu. Vidio sam to prilikom izrade modela u sketchupu, ali sam mislio da se radi o grešci radi nagiba ravnine. Ali nije! Dakle, bridovi rezani pod 78 stupnjeva, a kut među katetama 87,5 stupnjeva i imaš piramidu pod 12 stupnjeva.
- rushinbrain
- Majstor majstora
neizvodljivo je napraviti piramidu ako je ugao baze 90`. moze biti samo ostriji.sa 90` mozemo dobiti samo ravnu plocu. kako se taj ugao smanjuje, piramida postaje vislja, odnosno povecava se ugao stranica u odnosu na osnovu
Last edited by bigg on 03 Feb 2013 19:38, edited 1 time in total.
Naravno da spojevi mogu biti savršeni, samo treba precizno ispiliti kuteve. Ovo sam napravio za deset minuta na cirkularu bez preciznog mjerenja. Nakon nekoliko probnih pokušaja sigurno ćeš pronaći pravu metodu i izraditi potrebna pomagala. Bitni su kutevi, trokuti mogu biti i veći nego što je potrebno pa ih na kraju odrežeš na potrebnu mjeru.
Ne razumijem, baza črtverostrane piramide je uvijek četverokut, zbroj kuteva u četverokutu je 360 stupnjeva, kako ćeš napraviti četverokut sa manjim zbrojem kuteva? Pogledaj prvu fotografiju piramide koju sam napravio, baza je kvadrat.bigg wrote:neizvodljivo je napraviti piramidu ako je ugao baze 90`. moze biti samo ostriji.sa 90` mozemo dobiti samo ravnu plocu. kako se taj ugao smanjuje, piramida postaje vislja, odnosno povecava se ugao stranica u odnosu na osnovu
- maricaiivica
- Moderator