Otvaranje radnje
ako spadas u neku od delatnosti kojima je dozvoljeno da budu pausalci (stolari mogu, a moze i usluzno rezanje gradje).
Sto znaci da tu verovatno spada i usluzno rezanje iverice?A kvota za porez za stolarsku delatnost najvisa :oskyldig:
Sto znaci da tu verovatno spada i usluzno rezanje iverice?A kvota za porez za stolarsku delatnost najvisa :oskyldig:
Last edited by slavijov on 27 Jan 2013 22:42, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
klasifikacija delatnosti
http://www.slglasnik.info/data%20files% ... /01773.pdf
Ti biras osnovnu delatnost po kojoj ce da te klasifikuju a ti se mozes baviti usput bilo kojom drugom koja ne zahteva posebne dozvole i odobrenja (trgovina naftom i naftnim derivatima zahteva odobrenje nadleznih).
Dakle, mozes da se registrujes i kao vunovlacar a da usput seces dasku
Jedini problem je trgovina. Ako kupis na firmu ivericu, moraces da je nekako opravdas. Ako je prodas, duzan si da registrujes dodatnu delatnost (trgovina) i da izdas fiskalni racun. Ako ces od nje da napravis cipelarnik, opet fiskalni racun.
Moj zakljucak bi bio, ili se provlaci na crno dok moze ili otvaraj zanatsko-trgovinsku radnju i uskoci i ti u trku bez kraja. PDV i preduzece bi ja ostavio za koju godinu.
http://www.slglasnik.info/data%20files% ... /01773.pdf
Ti biras osnovnu delatnost po kojoj ce da te klasifikuju a ti se mozes baviti usput bilo kojom drugom koja ne zahteva posebne dozvole i odobrenja (trgovina naftom i naftnim derivatima zahteva odobrenje nadleznih).
Dakle, mozes da se registrujes i kao vunovlacar a da usput seces dasku

Jedini problem je trgovina. Ako kupis na firmu ivericu, moraces da je nekako opravdas. Ako je prodas, duzan si da registrujes dodatnu delatnost (trgovina) i da izdas fiskalni racun. Ako ces od nje da napravis cipelarnik, opet fiskalni racun.
Moj zakljucak bi bio, ili se provlaci na crno dok moze ili otvaraj zanatsko-trgovinsku radnju i uskoci i ti u trku bez kraja. PDV i preduzece bi ja ostavio za koju godinu.
Porez (pausalni) nije veliki, sta god da izaberes a porez na dobit (u onoj drugoj varijanti preduzetnika) se da i ustelovati (trosis sve sto zaradis pa nema ni sta da ti oporezuju), ostaju doprinosi kao neka stavkaslavijov wrote:ako spadas u neku od delatnosti kojima je dozvoljeno da budu pausalci (stolari mogu, a moze i usluzno rezanje gradje).
Sto znaci da tu verovatno spada i usluzno rezanje iverice?A kvota za porez za stolarsu delatnost najvisa :oskyldig:
Oko ovoga se delimicno ne slazemo.Jedini problem je trgovina. Ako kupis na firmu ivericu, moraces da je nekako opravdas. Ako je prodas, duzan si da registrujes dodatnu delatnost (trgovina) i da izdas fiskalni racun. Ako ces od nje da napravis cipelarnik, opet fiskalni racun.
Ako kupis ivericu i prodas je uz neku zaradu, onda to zaista jeste trgovina, i tada zaista moras da izdajes racun.
Medjutim, ako od kupljene iverice napravis cipelarnik, onda je to proizvodnja, a po onome boldovanom iz moje prethodne poruke, za to ne mora racun. Drugim recima tebi je iverica repromaterijal. Ni jedna proizvodna delatnost ne moze da postoji bez repromaterijala. Ni duborezac ne moze da dubi vazduh, mora prvo da kupi dasku, slikar mora da kupi platno i boju...
Raskrajanje bi mozda moglo da se provuce kao pruzanje usluge, a mozda (samo mozda, nisam siguran), bi mogao da tvrdis i da proizvodis namestaj u elementima (tipa sam sklapas ko IKEA), ili elemente za namestaj, posto nigde nisam video da je zabranjeno da prodajes poluproizvod.
- maricaiivica
- Moderator
Sad sam pazljivije procitao taj post pa mislim da nalazim gresku...
Ta si iz clana zakona izvukao deo recenice koji bi "tebi" odgovarao
Obaveza iz st. 1. i 2. ovog ĉlana ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođaĉa koji na pijaĉnim tezgama i sliĉnim objektima prodaje poljoprivredne proizvode, ukljuĉujući i preduzetnika koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod koji se bavi proizvodnom delatnošću, a u okviru proizvodne delatnosti prodaje sopstvene proizvode, odnosno pruÅ£a usluge fiziĉkim licima
Mislim da se sve ovo odnosi na prodavce na pijacnim tezgama i slicnim objektima (ukljucujuci i ...), ali iskljucivo na tezgama. E sad, ako slavijov ispred kuce stavi tezgu...
Ta si iz clana zakona izvukao deo recenice koji bi "tebi" odgovarao

Obaveza iz st. 1. i 2. ovog ĉlana ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođaĉa koji na pijaĉnim tezgama i sliĉnim objektima prodaje poljoprivredne proizvode, ukljuĉujući i preduzetnika koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod koji se bavi proizvodnom delatnošću, a u okviru proizvodne delatnosti prodaje sopstvene proizvode, odnosno pruÅ£a usluge fiziĉkim licima
Mislim da se sve ovo odnosi na prodavce na pijacnim tezgama i slicnim objektima (ukljucujuci i ...), ali iskljucivo na tezgama. E sad, ako slavijov ispred kuce stavi tezgu...

NISTA se ne kupuje bez poreza, znaci da na alat i sve ostalo placas porez ali ako si u sistemu imas mogucnost da storniras sa porezom kojim si zaduzen kroz prodaju robeDule wrote:Znači sa pdv sav alat kupujemo oslobođen pdv.lepo
ako imas ivericu za prodaju to ti je trgovacka roba pa je tako i vodis u magacinu ali ako od nje nesto napravis i prodas onda ti je to proizvosnja i takvu moras da zavodis kao repro materijal i isti mora biti fizicki odvojen (druga prostorija)mbole wrote:Oko ovoga se delimicno ne slazemo.Jedini problem je trgovina. Ako kupis na firmu ivericu, moraces da je nekako opravdas. Ako je prodas, duzan si da registrujes dodatnu delatnost (trgovina) i da izdas fiskalni racun. Ako ces od nje da napravis cipelarnik, opet fiskalni racun.
Ako kupis ivericu i prodas je uz neku zaradu, onda to zaista jeste trgovina, i tada zaista moras da izdajes racun.
Medjutim, ako od kupljene iverice napravis cipelarnik, onda je to proizvodnja, a po onome boldovanom iz moje prethodne poruke, za to ne mora racun. Drugim recima tebi je iverica repromaterijal. Ni jedna proizvodna delatnost ne moze da postoji bez repromaterijala. Ni duborezac ne moze da dubi vazduh, mora prvo da kupi dasku, slikar mora da kupi platno i boju...
Raskrajanje bi mozda moglo da se provuce kao pruzanje usluge, a mozda (samo mozda, nisam siguran), bi mogao da tvrdis i da proizvodis namestaj u elementima (tipa sam sklapas ko IKEA), ili elemente za namestaj, posto nigde nisam video da je zabranjeno da prodajes poluproizvod.
a sta ako ivericu koju imas za prodaju moras da iseces kupcu na meru - kako se to klasifikuje !!!
i jos nisam nacisto da li oni os 3 do 8 mil. moraju ili ne da imaju kasu
Last edited by pajja on 27 Jan 2013 18:48, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ma zakone pisu ko da se trude da budu sto nerazumljiviji 
U prvom trenutku i ja sam shvatio kao i ti, ali onda...
Kako na pijacnoj tezgi vrsis uslugu? Kakve veze ima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnoscu sa poljoprivrednim proizvodjacem i tezgom na pijaci? Pa iza zareza odmah dodju i banke, PTT...
Mada, uopste nije iskljuceno da je tako ko sto ti kazes.
Pajjo, ko tebi brani da svu ivericu vodis kao repromaterijal? A prodajes je iskljucivo secenu, to jest kao elemente namestaja (sto je sada tvoj proizvod)
Pored toga, pausalci uopste ne vode knjige. Znaci nemaju ulaz u magacin taj i taj, niti izlaz iz magacina tog i tog.

U prvom trenutku i ja sam shvatio kao i ti, ali onda...
Kako na pijacnoj tezgi vrsis uslugu? Kakve veze ima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnoscu sa poljoprivrednim proizvodjacem i tezgom na pijaci? Pa iza zareza odmah dodju i banke, PTT...
Mada, uopste nije iskljuceno da je tako ko sto ti kazes.
Pajjo, ko tebi brani da svu ivericu vodis kao repromaterijal? A prodajes je iskljucivo secenu, to jest kao elemente namestaja (sto je sada tvoj proizvod)
Pored toga, pausalci uopste ne vode knjige. Znaci nemaju ulaz u magacin taj i taj, niti izlaz iz magacina tog i tog.
Jako zanimljiva situacija,ako se bavis usluznim rezanjem iverice,to verovatno podrazumeva da ti musterija donese tablu (gradju) pa ti da je izrezes,a sta ako mu zafali neko parce i ti od svog otpada izrezes i prodas,da li se to vodi kao trgovina,ili jednostavno to svrstavas kao sto kaze mbole u elemente namestaja (stranica kreveta na primer).Ovo za visinu kvote za porez,mislio sam na polaznu osnovicu za utvrdjivanje visine pausalnog prihoda(sa ovog mboletovog linka) odredjuje se u odnosu na prosecnu mesecnu zaradu:1-grupa 25%, 2-grupa 50%, 3-grupa 75%, 4-grupa 150% tu spadaju;zlatari ,kamenoresci,plasticari,usluzno rezanje gradje,stolari itd. 5-grupa 105% a tu izmedju ostalog spadaju i lekari.Valjda sam ja to dobro shvatio.Skoro sam bio kod mog stakloresca,koji mi radi uslugu kada mi zatreba staklo,kaze mi da ako otvaram radnju da idem na paušal, nikako kasa.Stakloresci,frizeri i jos neke delatnosti su od Nove godine oslobodjeni kase,i on mi kaze od kad je izbacio kasu da su mu troskovi manji (nije to neka bogzna kolka para) ali ima manje obaveza ne mora da vodi knjige,da pravda stanje ulaz-izlaz.A sa druge strane on se bavi opet nekim vidom trgovine,ja narucim kvadrat stakla on mi ga izreže i proda.Verovatno su zakonodavci napravili neki vid kompromisa,koliko ja shvatam celu priču,kao i sa poljoprivrednim proizvodjačima.
Last edited by slavijov on 27 Jan 2013 23:37, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Treba izabrati nesto blisko, gde je logicno da ti imas i ivericu kao potrosni materijal i da mozes u pausal. Nece to niko kontrolisati, ti dobijes racun i bacis ga u djubre
Tapetarsku radnju proveri kako se vodi, dal je kasa obavezna, mislim da nije. Kada sam ja registrovao a Dule me savetovao
ona je bila tarifirana jako nisko. Ja sam u medjuvremenu dodao i trgovinsku delatnost pa moram da imam kasu...

Tapetarsku radnju proveri kako se vodi, dal je kasa obavezna, mislim da nije. Kada sam ja registrovao a Dule me savetovao

Stakloresci su i ranije mogli da budu pausalci (ova uredba je iz 2005 i u istoj su grupi kao i stolari)i, samo su od nove godine pomerene granice (pre su bile cini mi se 2.000.000 i 4.000.000, a sad su 3.000.000 i 8.000.000), tako da je uspeo da upadne u grupu pausalaca.
U sustini oni su vrlo slicni usluznom rezanju iverice. Ne prave stakloresci staklo, vec ga kupuju i rezu. Takodje, posto nisu u grupi posebnih delatnosti koje su oslobodjene izdavanja fiskalnog racuna (ima vise pravilnika i uredbi kojima je to regulisano, al ni u jednom nisam nasao stakloresce), jedino mi lici da korisit ovaj clan o kome pricamo ja i maricaivica, tako sto je sad postao pausalac, pa je na taj nacin mogao da izbaci fiskal.
U sustini oni su vrlo slicni usluznom rezanju iverice. Ne prave stakloresci staklo, vec ga kupuju i rezu. Takodje, posto nisu u grupi posebnih delatnosti koje su oslobodjene izdavanja fiskalnog racuna (ima vise pravilnika i uredbi kojima je to regulisano, al ni u jednom nisam nasao stakloresce), jedino mi lici da korisit ovaj clan o kome pricamo ja i maricaivica, tako sto je sad postao pausalac, pa je na taj nacin mogao da izbaci fiskal.