Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profo, imao sam peh pri postavljanju sarki. Naletim na defektne vijke na kojima se glava lako otkida :forbannad: I mozes da zamislis muku kad vijak pukne pri stezanju sarke i ne mogu da ga izvadim, vec moram da pomeram sarku...
Image

Da se ne bih igrao vise i izgubio vreme na gluposti, dodje na mesto i tvoja umesna preporuka sto se tice spax vijaka... :tummenupp: Pa cu sa njima bar biti siguran da nece doci do pucanja. Inace ima li jos negde sem AI gde se mogu naci ovi vijci. Oni nemaju 4.5 vec samo 5.

Inace, ima li neka tehnika postavljanja sarki? Prvo sam stavio vrata u stok, ocrtao linije sredina sve 3 sarke i preneo na stok i vertikalu vrata. Postavio (zamalo uspelo da se nisu otkinule glave) muske sarke na stok, a onda krenuo da stavljam zenske na vrata po obelezenim linijama.

Posto sam imao peh sa vijcima, morao sam sve skinuti dok ne uzmem spax vijke, ali sam primetio da ovaj tip sarki zahteva veliku preciznost. Izgleda da platna muske/zenske sarke moraju da budu bas u istoj ravni - da bi funkcionisalo. Izmedju vertikale vrata i stoka mora biti tacno debljina platna sarke. Ako je vece rastojanje (a bilo je) dolazi do natezanja muzjaka u zenci.

Bice tu izgleda postavljanja sajbni ili limova da se izgube neravnine vertikale vrata i stoka. Ili mozda da prosirim zenku da ima vise lufta koji ce to pokriti?

Image

Jos nisam stavio zadnji deo - lesonit.

Image
Last edited by vectrabg on 26 Jan 2013 00:29, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo redom:

1. Vrata sasvim lepo izgledaju. Cestitke.

2. I ivica vrata koja dodje do stoka, i stok moraju da budu APSOLUTNO ravni. U svim ostalim slucajevima imas natezanje.
To ne "popravljas" tako sto kvaris sarke, vec tako sto te ivice poravnas.
Ne kapiram: "Izmedju vertikale vrata i stoka mora biti tacno debljina platna sarke. Ako je vece rastojanje (a bilo je) dolazi do natezanja muzjaka u zenci. " kako si uspeo da napravis vece rastojanje? Same sarke ga odredjuju, jedino ako su ti pobegle iz linije, i/ili ako ti stok i ivica vrata nisu ravni.
Svi tipovi sarki traze veliku preciznost.

3. Spax nije bas idealan za sarku, posto ima glavu koja je namenjena da se usece u materijal (drvo). Bolje je predbusiti rupu za telo srafa, i naravno naci srafove koji nisu poslednje djubre. Jako bi ti pomogla burgija za sarke (viewtopic.php?id=2678), ali to nisam video po nasim radnjama. Imam par komada, pa se javi, da ili to namontiramo, ili da ti uzajmim (javi se malo ranije, trenutno su mi kod burazera, treba da ih pokupim). Posto su ako se dobro secam sarke prohrom, mozda ne bi bilo lose da uzmes i prohrom srafove (ima ih u radnjici blizu moje firme, u Vojvode Stepe kod trosarine).

4. Vec sam jednom pisao kako da okacis sarke, no ajmo iz pocetka.
Zasrafis muski deo sarke na stok, strogo u jednoj vertikalnoj liniji, strogo da budu "u vinklu", mora da se radi jako precizno.
Na te muske delove okacis zenske delove sarki
Prislonis vrata uz stok, podmetnes pod njih neke letvice ili sta vec imas da budu po visini tacno kako treba.
Preneses vertikalne mere (gornju i donju ivicu svakog zenskog dela sarke) na ivicu vrata
Sada srafis zenske delove na vrata prema obelezenim vertikalnim merama, i tako da leze u jednoj vertikalnoj liniji.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ajmo redom:

1. Vrata sasvim lepo izgledaju. Cestitke.
Hvala! Cestitke i tebi! Ovo je i tvoje delo :prsgore: Bez tvog zalaganja i pomoci ne bih dovde stigao. Ali jos nisu u funkciji :( Ceka nas jos pola puta ;) zadnja strana, staklo, sarke itd... Dok sam ja cekao, lesonit bor se prodao - uzeo sam jasen, sta da se radi...
mbole wrote:3. Jako bi ti pomogla burgija za sarke (viewtopic.php?id=2678), ali to nisam video po nasim radnjama.
Auuuuu, sto je ovo dobra stvar profo! Self-Centering Hinge Drill Bit Vidim da si je cak i napravio sam! Svaka ti cast!
Image
Busi pilot rupu 1/8" (3mm) za #10 screws (4.5mm) i #12 (5mm) Ovo moram da nabavim, cak iako se ne bavim time tako cesto. Napolju je to oko $5-15.
mbole wrote:3. Spax nije bas idealan za sarku, posto ima glavu koja je namenjena da se usece u materijal (drvo).
Zamisli u AI ga bas reklamiraju za sarke. Svasta. "Sa donje strane glave postavljni tkz "Ripovi" koji sprečavaju da se pri šrafljenju na metal (šarka), šraf okreće "na prazno"
mbole wrote:kako si uspeo da napravis vece rastojanje? Same sarke ga odredjuju, jedino ako su ti pobegle iz linije, i/ili ako ti stok i ivica vrata nisu ravni.
Odradio sam ja sve to oko postavljanja sarki, vinkla, libela, obelezavanje, bez zurbe, precizno itd. Ali, izgleda da ce tu ipak morati da radi rendic jer ivica vrata nije ravna. A kako nisam imao self-centering hinge drill, moguce i da je i neki vijak povukao koji milimetar - dovoljno da izbaci iz ose... Rendic, a po potrebi moze i parce tankog lima da se podbaci ispod sarke da se sve ubace u istu osu.
Last edited by vectrabg on 26 Jan 2013 23:29, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Sarke legle :D

Image

"El Grande" profa je stigao sa vrecom alata! Svaki put kada bi izvukao neku alatku iz vrece ja sam se osecao kao dete pred deda mrazom :pljesk: Nije prestajao da me zapanjuje sa nekim alatima koje nikad nisam video. Mali cekic u obliku pecata za dleto, blanja od neznam koliko metara!!! (Kako je ne slikah :pucko:

Profin stil je "Veni, vidi, vici"... Doso, video, zavrsio... :prsgore:

Imali smo problema opet sa vijcima :forbannad: Ne nije doslo do pucanja, jer sam uzeo kvalitetne slovencke iz merkura - ali njihova glava nije odgovarala plitkim upustima na sarci -:( Epilog, vrata se zatvaraju pod pritiskom, pa je moralo doci do usecanja na stoku i ivici vrata.

Image

Meni je kao segrtu ostalo da usecem stok i vrata cime se nadamo da ce se otkloniti to natezanje, pa javljam rezultat... Drzite palceve da to uspe :-)
Last edited by vectrabg on 03 Feb 2013 13:48, edited 1 time in total.
vlajko
Dodavač alata

Post by vlajko »

Pozdrav,

Isto je rec o terasi koju hocu da zatvorim.
Terasa ide u G 4m ceono, 1m bocno, visine 2.75m.
Postojeca ograda je metalna, 1.1m. stavio bih ram sa unutrasnje strane da staru ogradu ne skidam.
Do visine ograde ide deo koji je skroz zatvoren, npr ovim novim plocama od recikliranih flasa, iznad ram u dva reda. Necu da stavljam obicno staklo vec lexan, po savetu prodavca 8mm.

Pitanje je debljine rama. 10x10 cm mi izgleda preveliko? Ako uzmem stafle 8x5cm koje se zatim obrade znaci jos manje, da li je to suvise tanko? Koja je to razumna dimenzija da izdrzi ne samo tezinu vec i udare kosave?
Kad to resim onda mogu da razmisljam o gornjem ramu, debljini.

I drugo pitanje, u BG-u od Konjarnika pa nadalje gde kupiti suve grede? Najbolje ako ima prodaja i obrada na istom mestu. Ko zna zamolicu ga na pp.

Hvala unapred,
Last edited by vlajko on 12 Mar 2016 19:36, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Za malo da vidimo slike
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
vlajko
Dodavač alata

Post by vlajko »

Da probam ponovo sa slikama

Image
Last edited by vlajko on 23 Mar 2016 11:56, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

80% Amerike je napravljeno od 2X4" to jest od 5X10cm.
E sad... koliko sam ukapirao kod nas je to "cudna" mera, to jest ne koristimo je.
No, posto te gredice ne treba da nose sve ono sto inace nose (krov recimo), mislim da ce i 8X5 savrseno da odradi posao. Vise je pitanje sta ce da ti se uklopi u prozore (pretpostavljam da ce neki i da se otvara).
Vidim da postoje neke lamelirane grede 6X10, mozda ti je to dobra mera.

Pitanje gde naci suvu i kvalitetnu gradju je vec... nagradno :) Ja to dugo godina nisam video, sta god pricali trgovci.
vlajko
Dodavač alata

Post by vlajko »

I meni se cinilo da bi mogle da drze ali rekoh bolje da pitam iskusnje.
Pitanje je samo na koju stranu da budu okrenute.

a) 8cm po visini tj na kant, ram je sirok 5cm. Ova opcija je ako trpi pritisak odozgo i tezinu koliko razumem a ovde je nema. Problem mi izgleda uvijanje po duzini.
b) 5cm visina tj ram je sirok 8cm. Ovde ne bi trebalo da bude uvijanja po duzini.
Da li ispravno razmisljam?

Gornji ram sa prozorima ce biti uzi, ne znam jos sta da odaberem, kao ni broj, 5 ili 6 na tom rastojanju.

Sto se tice suvih greda, shvatio sam. Pravac trosarina pa na terasu da se suse do juna recimo.
Znamo li nekog stolara od trosarine do konjarnika ili tu u nekom krugu da mogu da mu odnesem grede da ih malo propusti kroz masinu?

Hvala jos jednom.
Post Reply