Bansek
Vodjice su identicne na cirkularu i banseku. Isto izgledaju i paralelna i vodjica za secenje pod uglom.
Nemamo sliku masine (to sto je prljava nema veze, nisi krenuo da je udajes pa da mora lepo da izgleda ko mlada), a ne mozemo da pogadjamo kako izgleda.
Da li sto moze da se naginje?
Da li na ploci postoji urezan kanal?
Kako izgleda rez?
Ko sto ti svi pisu, bansek jednostavno nije pravljen za precizna pravolinijska rezanja (bilo pod uglom, bilo paralelno), a da li moze da izvede tako nesto, najvise zavisi od toga kako mu je vodjen list, to jest koliko sam list drzi pravac i ne "leluja".
Razne masine postoje upravo zato sto je svaka dobra u necemu, al ni jedna nije dobra u svemu.
Opet, za te novce, sigurno se isplati, samo racunaj da ce ti ipak trebati cirkular.
Nemamo sliku masine (to sto je prljava nema veze, nisi krenuo da je udajes pa da mora lepo da izgleda ko mlada), a ne mozemo da pogadjamo kako izgleda.
Da li sto moze da se naginje?
Da li na ploci postoji urezan kanal?
Kako izgleda rez?
Ko sto ti svi pisu, bansek jednostavno nije pravljen za precizna pravolinijska rezanja (bilo pod uglom, bilo paralelno), a da li moze da izvede tako nesto, najvise zavisi od toga kako mu je vodjen list, to jest koliko sam list drzi pravac i ne "leluja".
Razne masine postoje upravo zato sto je svaka dobra u necemu, al ni jedna nije dobra u svemu.
Opet, za te novce, sigurno se isplati, samo racunaj da ce ti ipak trebati cirkular.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Nemam toliko para sada.Ne znam koliko ce uopste da me izadje remont tog cirkulara sto imam. To je isto pravljeni cirkular koji ima odlican motor 1 kw i abrihter sa 2 noza. Moram plocu da mu odradim plocu i granicnike,da promenim lezajeve.Ne znam u kakvom mu je stanju ta glava abrihtera i da li je to uopste dobra glava obzirom da ima samo 2 noza.Vidim da svi ovi cirkulari uglavnom imaju po 3.
Last edited by StolarBastovan on 24 Jan 2013 15:02, edited 1 time in total.
Da li su dva ili tri noza mozes porediti samo u odnosu na broj obrtaja glave. Glava koja se vrti 3000 i ima dva noza je ista kao i ona sto se vrti 2000 i ima tri noza (ili tako nesto, verovatno sam se u ove sitne sate zeznuo u preracunavanju
).
Ti reko bih imas jedan dosta uobicajen problem na ovim prostorima: manjak para
E sad da prostis: i da pr*** i da stisnes, nikad nije moglo.
Na tvom mestu, a prema tvom opisu, ja bih pazario taj bansek. Cena je jako dobra, obzirom da se mikrodjubrad neimenovanoih kineskih proizvodjaca prodaju po ceni vecoj od te.
A kad jednom imas masinu, tada imas mogucnost da nesto doterujes. pa makar na tenane, polako kad kapne neka kinta... a ako je nemas... nema sta ni da se dovede u red, ali nema sta ni da radi.
Ko sto napisah par postova ranije: i cirkular i bansek imaju svoju namenu. Svaki je dobar u svom poslu, i onaj drugi ne moze da ga zameni kako treba. A da li tebi treba ono sto moze bansek a ne moze cirkular, to vec moras sam da zakljucis.

Ti reko bih imas jedan dosta uobicajen problem na ovim prostorima: manjak para

E sad da prostis: i da pr*** i da stisnes, nikad nije moglo.
Na tvom mestu, a prema tvom opisu, ja bih pazario taj bansek. Cena je jako dobra, obzirom da se mikrodjubrad neimenovanoih kineskih proizvodjaca prodaju po ceni vecoj od te.
A kad jednom imas masinu, tada imas mogucnost da nesto doterujes. pa makar na tenane, polako kad kapne neka kinta... a ako je nemas... nema sta ni da se dovede u red, ali nema sta ni da radi.
Ko sto napisah par postova ranije: i cirkular i bansek imaju svoju namenu. Svaki je dobar u svom poslu, i onaj drugi ne moze da ga zameni kako treba. A da li tebi treba ono sto moze bansek a ne moze cirkular, to vec moras sam da zakljucis.
A da ti nama kazes sta ces da radis sa tim masinama, a..? Mozda ti tako pomognemo da se odlucis! Ako ces da gerujes neke lajsne i letve pod 45, (kao recimo za ramove), onda mozes da pazaris i neki rucni ger. A da sada uzmes ono sto je osnova, cirkular i abrihter.
Moje misljenje je da si naopako poceo da nabavljas masine. Bilo sta da treba da radis na tom banseku, preduslov je da obradak bude vec obradjen (osim ako nameravas da seces dascice iz oblica) ili da krivolinijski seces obradak koji ti je neko vec pripremio.
Moje misljenje je da si naopako poceo da nabavljas masine. Bilo sta da treba da radis na tom banseku, preduslov je da obradak bude vec obradjen (osim ako nameravas da seces dascice iz oblica) ili da krivolinijski seces obradak koji ti je neko vec pripremio.
Evo da i ja nešto pitam ovde, a mozda kroz tekst i pomognem stolaru baštovanu. Ja imam bansek Marke ElektroBekum (plavi) mislim da je više za hobi poslove uzimajuću u obzir da ima monofazni motor i duzinu testere od 365 cm. Ja na njemu radin isključivo delove za garniture (trosed dvosed fotelja) raznih modela. 90% se svi delovi seku na bansek zbog krivudavog oblika (znači baštobanu bansek je iključivo najbolji u primeni za krivoliniski i ne baš toliko precizan rez, slično kao ubodna testera) osim 10% letve koje su prave i njih režem na cirkular.
U jednom elementu (fotelja) ima odprilike oko 50-tak delova sto po jedan sto po dva ili više ista komada sitnih zavrzlama koliko hoćes. Recimo da je za jednu smenu od 8 h potrebno 2 radnika od kojih jedan neće ugasiti bansek 8 sati a drugi precrtava šablone i eventualno nešto odradi na drugoj mašini (cirkular letve). Za to vreme oni mogu da urade najviše dve garniture (2x trosed,dvosed, fotelja). Mnogo sporo da ne pričam sad o ceni i isplativosti jer sam i onako možda previše skrenuo sa teme.
Da se vratim na bansek i šta sam hteo da pitam. Zbog karakteristike mog banseka i obima posla koji obavlja potreban mi je jači bansek. Trofazni minimum 2 kw motor koji ne bi grejao kao ovaj što imam, kvalitetniji proizvođač tj. da mašina bude profesionalana da može da radi najmanje dve smene sa dobrim vođicama za testeru i livenom pločom. Dali neko može da mi prepuruči takav bansek. Po mogućnosti da nije ručni rad jer imam loše iskustvo sa takvim mašinama jer je njih teže održavati i niko ti nemože pomoći oko načina rada ili nekih delova koji su vanstandardni osim proizvođača. Zbog toga sam više za ozbiljniju firmu nego ručni rad. Jer znaš kako kažu: cicija plaća dva puta. Kupiš jeftino pa kad se opametiš i vidiš da ne vlja opet kupiš skuplje i kvalitetnije.
U jednom elementu (fotelja) ima odprilike oko 50-tak delova sto po jedan sto po dva ili više ista komada sitnih zavrzlama koliko hoćes. Recimo da je za jednu smenu od 8 h potrebno 2 radnika od kojih jedan neće ugasiti bansek 8 sati a drugi precrtava šablone i eventualno nešto odradi na drugoj mašini (cirkular letve). Za to vreme oni mogu da urade najviše dve garniture (2x trosed,dvosed, fotelja). Mnogo sporo da ne pričam sad o ceni i isplativosti jer sam i onako možda previše skrenuo sa teme.
Da se vratim na bansek i šta sam hteo da pitam. Zbog karakteristike mog banseka i obima posla koji obavlja potreban mi je jači bansek. Trofazni minimum 2 kw motor koji ne bi grejao kao ovaj što imam, kvalitetniji proizvođač tj. da mašina bude profesionalana da može da radi najmanje dve smene sa dobrim vođicama za testeru i livenom pločom. Dali neko može da mi prepuruči takav bansek. Po mogućnosti da nije ručni rad jer imam loše iskustvo sa takvim mašinama jer je njih teže održavati i niko ti nemože pomoći oko načina rada ili nekih delova koji su vanstandardni osim proizvođača. Zbog toga sam više za ozbiljniju firmu nego ručni rad. Jer znaš kako kažu: cicija plaća dva puta. Kupiš jeftino pa kad se opametiš i vidiš da ne vlja opet kupiš skuplje i kvalitetnije.

Od drveta može sve, samo šporet ne.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Hvala sto uopste trosite vreme na mene i slicne amatere.
Vec sam pisao u jednom postu,nameravam da pravim namestaj za licne potrebe: bastensku garnituru sam vec uradio na tudjim masinama,sada hocu i bratu istu takvu. Neke sitnice za kucu,neke stocice,police,garderober,ogradu za dvoriste..
Imam neki dedin cirkular sa abrihterom sa dva noza, sa monofaznim motorom od 1kw i 1800 obrtaja.Sta bi tu valjalo izmeniti,da li taj motor uopste moze da radi posao.(bukva,jasen,hrast).? Ovaj bansek sam hteo da uzmem,ali malo ste me pokolebali. Budzet mi je 150 evra.U dilemi sam da li da za te pare,ako mogu uopste napravim nesto od tog cirkulara sto imam?Ovaj bansek mi uopste nije bio u planu,nego mi je covek ponudio,a meni se ucinilo povoljno.

Imam neki dedin cirkular sa abrihterom sa dva noza, sa monofaznim motorom od 1kw i 1800 obrtaja.Sta bi tu valjalo izmeniti,da li taj motor uopste moze da radi posao.(bukva,jasen,hrast).? Ovaj bansek sam hteo da uzmem,ali malo ste me pokolebali. Budzet mi je 150 evra.U dilemi sam da li da za te pare,ako mogu uopste napravim nesto od tog cirkulara sto imam?Ovaj bansek mi uopste nije bio u planu,nego mi je covek ponudio,a meni se ucinilo povoljno.
Risto, za tebe ovaj, model b-40: http://www.veldimex.co.rs/index.php?opt ... &Itemid=66 to bi bilo nesto najmanje. Imao sam i ja od 3Kw i to je ok. A imaju i vece,pogledaj nize na linku. A inace Centauro su odlicni, ako ces nesto od visokog kvaliteta http://www.centaurospa.it/catalogo_prodotti.php?id=100
Last edited by Pezzo on 24 Jan 2013 14:30, edited 1 time in total.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- miloscale
- Majstor majstora
http://www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspxStolarBastovan wrote:Pozdrav svima,da li bi neko mogao da mi potvrdi neki moj proracun brzine lista testere?Brzina motora je 1440; remenica motora 40mm,remenica pogonskog tocka 60 mm,tockovi precnika 300mm.Po nekoj mojoj matematici mu to dodje 14m/s koliko sam nasaao da je optimalno za taj precnik tockova.
evo ti linka sve ce da ti izracuna samo unesi te podatke koje si napisao
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Ovo je aplikacija za sam prenos i brzinu kaiseva.Meni treba tacan proracun brzine lista,to ova aplikacija ne moze da izracuna. Znaci kod mene je sistem sledeci:Motror sa remenicom 40mm pokrece preko kaisa 13*600 mm remenicu 60mm koja se nalazi na istoj osovini kao i donji tocak banseka 300mm i naravno gornji tocak je isto 300mm.Interesuje me pre svega koja je brzina lista pri ovim parametrima, i koja bi brzina bila optimalna? Tockovi su siroki oko 15mm fi 300mm kao sto sam napomenuo.Testere koje koristim nisu sire od 10mm.
Moglo bi uz malo akrobatike 
Prvo izracunas koji broj obrtaja dobijes na velikoj remenici, a onda postavis da je velika remenica gonjena sa tim brojem obrtaja. U tom drugom koraku je nebitno kolika je mala, i dobijes brzinu kaisa, a u tvom slucaju taj "kais" koji stoji na tocku je list testere.
No nevolja je sto kalkulator ne ume da radi sa vecom remenicom manjom od 100mm. Al nista se ne promeni ako obe remenice povecas isti broj puta tako da samo stavis da je manja 80 a veca 120.
Daklem prvo popuni:
Large pulley diameter:120
Small pulley diameter: 80
Distance: sta god hoces
RPM small: 1440
Dobijes za broj obrtaja velike remenice: 960
Sad stavi da je:
Large pulley diameter:300
Small pulley diameter: sta god
RPM large: 960
Dobijes da je brzina kaisa (odnosno u tvom slucaju lista): 904.8 m/min.
Podelis sa 60 da dobijes metre u sekundi i izadje 15.08
No, moze i sa malo osnovne matematike, koja kaze kaze:
Odnos tvojih remenica je 1:1.5 (40:60), to ce reci da se veca remenica vrti 1.5 puta sporije od male.
Posto se mala vrti 1440 obrtaja, velika se vrti 1440/1.5=960 obrtaja.
Kako su veca remenica i tocak na istoj osovini isti im je i broj obrtaja.
Precnik tocka je 300mm, to jest 0.3m
Obim tocka je Pi*precnik=3.14*0.3=0.942 m
Posto se tocak vrti 960 obrtaja u minutu, to znaci da tacka na obodu tocka, odnosno list, za jedan minut to jest 60 sekundi predje:
960*0.942m=904.32m
Odnosno da list za jednu sekundu predje 904.32/60=15.072 m
Daklem brzina lista je oko 15m/s.

Prvo izracunas koji broj obrtaja dobijes na velikoj remenici, a onda postavis da je velika remenica gonjena sa tim brojem obrtaja. U tom drugom koraku je nebitno kolika je mala, i dobijes brzinu kaisa, a u tvom slucaju taj "kais" koji stoji na tocku je list testere.
No nevolja je sto kalkulator ne ume da radi sa vecom remenicom manjom od 100mm. Al nista se ne promeni ako obe remenice povecas isti broj puta tako da samo stavis da je manja 80 a veca 120.
Daklem prvo popuni:
Sad stavi da je:
Odnos tvojih remenica je 1:1.5 (40:60), to ce reci da se veca remenica vrti 1.5 puta sporije od male.
Posto se tocak vrti 960 obrtaja u minutu, to znaci da tacka na obodu tocka, odnosno list, za jedan minut to jest 60 sekundi predje:
960*0.942m=904.32m
- miloscale
- Majstor majstora
bravo profesore sve se moze kad se hocembole wrote:Moglo bi uz malo akrobatike
Daklem prvo popuni:
Sad stavi da je:
960*0.942m=904.32m